УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Як утеплити баню побудовану з піноблоків і цегли?

78811

Без-имени-12За допомогою, яких матеріалів найкраще виконувати утеплення лазні?

Сучасні технології будівництва лазень передбачають використання різноманітних матеріалів. Найчастіше дані споруди зводять з колод, бруса, цегли або піноблоків, але в кожному разі до утеплення лазні потрібно підходити з особливою ретельністю. Ні в якому разі не можна допустити утворення найменших протягів, тому що в противному випадку оздоровча процедура може обернутися серйозними захворюваннями. Причому для досягнення високих теплоізоляційних характеристик недостатньо виконати тільки лише утеплення лазні зсередини. Ще на етапі закладення фундаменту необхідно подбати про збереження тепла в приміщеннях. Причому щодо фундаменту метод утеплення цегляних лазень практично нічим не відрізняється від методу утеплення лазень з дерева.

Чому потрібно робити утеплення фундаменту лазні?

Утеплення стрічкового і стовпчастого фундаменту лазні — важливий етап роботи. Навіщо це потрібно? В першу чергу для збереження цілісності бетонної основи. У літній час відсутність теплоізоляції призводить до утворення конденсату на внутрішніх стінках, а взимку — до промерзання. Підвищена вологість є сприятливим середовищем для розвитку цвілі, яка не тільки з часом руйнує бетон, але й становить реальну загрозу для здоров’я людей. При замерзанні вологий фундамент починає лопатися, внаслідок чого дуже скоро виникає необхідність дорогого ремонту конструкції. Також необхідно згадати про морозному обдиманні грунтів, через якого неутеплений фундамент в кілька разів швидше приходить в непридатність.

Ще одна важлива причина, по якій обов’язково необхідно виконувати утеплення стрічкового або стовпчастого фундаменту лазні — це тепловтрати. Відомо, що через бетон без термоізоляції випаровується до 25% внутрішнього тепла. Для лазні це недозволена розкіш.

Останнім часом при утепленні фундаменту лазні все більше переваги віддається пінополіуретану, оскільки інші види утеплювачів мають істотні недоліки. Наприклад, вартість мінеральної вати досить висока, до того ж вона вбирає вологу, що тягне за собою додаткові витрати на гідроізоляцію. Пінопласт горючий, тендітний і не довговічний. Крім того, для фіксації мінвати та полістиролу необхідно використовувати спеціальні кріпильні елементи, для яких у фундаменті робляться отвори. Повної герметичності при використанні вище означених матеріалів досягти дуже важко. Переваги утеплення пінополіуретаном в повної протилежності — недорого, цілком герметичне, відсутність кріпильних елементів.

 

Як утеплити баню з колоди або бруса, цегли або піноблоку?

 

Після зведення споруди виконується внутрішнє утеплення. У першу чергу виконується утеплення стелі лазні. Стельове перекриття по старинці утеплювати глиною з соломою або з тирсою. Унаслідок великої питомої ваги глиняного утеплювача, доводилося істотно зміцнювати стельову конструкцію. З появою сучасних теплоізоляційних матеріалів така необхідність відпала. На дерев’яний накат можна укласти мінеральну вату, пінопласт, ековату або пінополіуретан. Всі ці матеріали набагато легше глини, але їх теплоізоляційні властивості нітрохи не гірше. До того ж утеплення пінополіуретаном гарантує повну герметичність, що також важливо для приміщень з підвищеною вологістю.

Останнім часом нерідко можна зустріти лазні з мансардним поверхом, де прийнято розміщувати кімнату відпочинку. У цьому випадку не можна забувати і про утеплення даху, завдяки чому відбувається істотне зменшення тепловтрат. І в цьому випадку пінополіуретан перевершує за своїми характеристиками інші матеріали. Він не відшаровується від основи, не обважнює конструкцію і не вимагає використання кріпильних елементів.

Метод утеплення цегляних лазень і будівель з дерева дещо відрізняється. Лазні з колод або бруса необхідно утеплювати ще на етапі будівництва. Джутова повсть прокладається безпосередньо між колодами і ретельно закріплюється. Але нерідко трапляється так, що між вінцями утворюються щілини, через які відбувається витік тепла. Саме тому часто виникає питання, як утеплити лазню з колоди або бруса зсередини. І тут утеплення стін лазні з дерева або цегли повністю аналогічні — захист теплоізоляційними матеріалами.

Ще один важливий аспект — теплоізоляція підлоги лазні. Причому утеплювати необхідно як дерев’яну підлогу, так і бетонниу. Найголовніше — правильно підібрати теплоізоляційний матеріал.

 Кілька слів про теплоізоляційних матеріалах для лазні.

Іноді, в гонитві за екологічно чистими матеріалами, як утеплювач застосовується натуральний мох. Його натуральність, мабуть, єдине значуще перевагу, оскільки мох дуже швидко насичується вологою, відбувається природний процес гниття, що викликає зараження грибком дерев’яних елементів конструкції.

Частіше використовується мінеральна вата. Її основною перевагою є повна негорючість, а найбільш значущим недоліком — висока гігроскопічність. При накопичуванні вологи мінвата втрачає свої теплоізоляційні властивості, а перебуваючи на вертикальних поверхнях, вона попросту сповзає.

Ековата являє собою подрібнену і розпушеним папір, просочену спеціальними хімічними складами. Виробники переконують в її повній екологічності та негорючості. Але на ділі ековата чудово горить, вбирає вологу, а в сухому стані у вигляді пилу проникає в приміщення, викликаючи алергічні реакції. Утеплення стін лазні або будь-яких інших поверхонь таким матеріалом вкрай небажано.

Можна було б зупинити вибір на відносно дешевому пінопласті, але висока ступінь займистості матеріалу і виділення токсичних парів при нагріванні істотно обмежують його використання.

 Переваги утеплення пінополіуретаном будь-яких поверхонь простежуються і всередині приміщення. Сам процес виконується дуже швидко. Повну герметичність і несхильність впливу вологи, гарантує високий коефіцієнт теплоізоляційних характеристик, пінополіуретан здатний витримувати досить високі температури, а під впливом відкритого вогню він не горить, а плавиться.

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *