УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Утеплення дерев’яного будинку мінватою: гонка на виживання

f8091000de3f026d209837e21bc2e700_L

uteplenie_derevjannogo_doma_minvatoi2Коли в 1840 році в Уельсі була відкрита мінеральна вата, її волокна відразу привернули увагу вчених своїми високими теплоізоляційними властивостями. До кінця XIX століття промислове виробництво цього матеріалу було налагоджено в Англії, Німеччині, США, а з початку минулого століття цей утеплювач став виготовлятися і в Росії, перша партія була отримана в 1901 році на металургійному заводі в Бєлорєцька. Хто б міг подумати в ті часи, що цей матеріал буде всюди використовуватися для утеплення будівель, споруд, магістральних трубопроводів та багатьох інших промислових об’єктів ?! Проте це сталося, але чим більшою популярністю користуються вати в якості теплоізолятора, тим завзятіше суперечки прихильників і противників застосування цього матеріалу в будівництві.

Здоров’я сім’ї найголовніше

Мінеральна вата ділиться на 3 основні підгрупи:

скловата
кам’яна вата
шлаковая вата

Якщо шкода першого була відома давно, то шлакова вата, одержувана з чавунних шлаків, і особливо кам’яна, або базальтова, вата, синтезируемая на основі гірських мінералів, довгий час вважалися абсолютно нешкідливими для здоров’я. Утеплення дерев’яних будинків мінватою було поширено по всі країні саме тому, що міф про абсолютну екологічну чистоту продукту був дуже популярний серед наших співгромадян.
uteplenie_derevjannogo_doma_minvatoi3Багато дотримуються такої думки досі, однак, це не так. Глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко не приховує, що будь-яка мінеральна вата виділяє формальдегіди, які надають вкрай негативний вплив на стан нервової системи людини, його дихальних шляхів, роботу серця і судин головного мозку. Щоб переконатися в цьому, досить побувати поруч із заводом з виробництва мінвата в підмосковному місті Залізничний, навколо якого на кілька кілометрів поширюється неприємний різкий запах, а проведені заміри грунту і повітря показали високий вміст токсичних фенолів.

При утепленні будинку мінеральною ватою багато людей відчувають погіршення самопочуття. Не треба думати, що це збіг. Офіційно доведено, що виділення мінвата в кілька разів підвищує ризик підвищення внутрішньочерепного тиску, збільшують шанс захворіти бронхітом, астмою, фарингітом, дерматитом, у багатьох людей яскраво виражена алергія на феноли. Фенолформальдегидная смола, що є сполучною речовиною мінватним волокон, може привести в сліпоти. Справа ускладнюється ще й тим, що мінеральні вати дуже гігроскопічні, за винятком скловати, але вона і без води розсипається на дрібну неорганічну пил, що осідає на легенях і бронхах. Волога, поглинаюча в утеплювач, швидко перетворює щільний матеріал на труху, яка як теплоізолятор нічого із себе не представляє, зате як джерело токсинів дуже активний.

uteplenie_derevjannogo_doma_minvatoi4Це стосується всіх видів ват, а вони випускаються панелями, плитами, матами, рулонами. Те ж саме можна сказати і уявної негорючості мінвата. Прийнято вважати, що одне з головних достоїнств мінвата як ізолятора будинків — її стійкість до вогню. Дійсно, самі волокна не горять, але єднальна їх смола палахкотить, як і будь-який інший продукт нафтопереробки. Так що використовувати мінеральні вати в якості теплоізолятора чи ні — справа кожного. Але видається очевидним, що утеплення дерев’яного будинку мінеральною ватою є нерозумним рішенням, бо шкода мінвати геть перекриває всі достоїнства дерев’яної будови, насамперед, чистоту та екологічну безпеку.

 

Спори спорами, а утеплювати будинок до майбутньої зими необхідно. Бажаючим зберегти тепло у власному дерев’яному зрубі за допомогою мінеральної вати всі поради можна звести до одного: під час монтажних робіт обов’язково вдягайте респіратори, а після закінчення не забувайте викинути робочий одяг, на якій обов’язково осядуть не переробляються організмом частинки мінеральних волокон. Тим, хто це зробив і без відчутних втрат для здоров’я пройшов у наступний етап змагань зі смертельними хворобами, можна дати ще кілька цінних порад по технології утеплення дерев’яного будинку мінватою.

Насамперед, забудьте про утеплення зсередини. Феноли так і будуть витати в вашому чудовому будинку, змішуючись з ароматами сосни або дуба, і ви не будете їх відчувати до тих пір, поки не приїде швидка допомога. Утеплення необхідно проводити виключно зовні — так, принаймні, ви не так швидко надихається формальдегідів парами. Плюс ще й захистіть дерев’яні стіни будинку від впливів навколишнього середовища. Не забувайте першим шаром на стіну укладати пароізоляційну плівку, яка не перешкоджає проникненню вологи як всередину будинку, так і з нього. Важливий момент — пароізоляцію не можна укладати на вологу поверхню, стіни повинні бути не тільки чистими, але і сухими!
Утеплення дерев’яного будинку мінеральною ватою зовні відбувається за принципом навісного фасаду. Між каркасними балками укладають шар утеплювача. Найчастіше мінватним плити випускаються товщиною в 10 см, що мало для надійної теплоізоляції в сильні холоди, тому краще укласти теплоізолятор у два шари. Зверху шар гідроізоляції, і можна приступати до облицювання. Про акрилової штукатурці доведеться забути — вона не пропускає вологу і повітря, не даючи деревині дихати і сприяючи скупченню вогкості в утеплювачі. Пам’ятайте: утеплити будинок з допомогу мінвати можна, питання в тому, чи надовго вистачить її теплоізоляційних властивостей. Під дією вологи шар утеплювача деформується, осідає, у верхній частині будинку утворюються не захищені від холоду ділянки стін. Сам же утеплювач кришиться і забиває не тільки пори деревного зрубу, але й дихальні шляхи, очі і вуха що у ньому людей, викликаючи порушення дихання, погіршення зору, свербіж, нудоту і багато інших неминучі супутники мінвата. Ви знову вийшли переможцем їх цієї сутички? Вас можна тільки привітати! Але чи треба продовжувати шоу або краще вчасно зупинитися, поки не пізно ?!

uteplenie_derevjannogo_doma_minvatoi5Утеплення дерев’яного будинку ППУ: вибір майбутнього

Є простий і універсальний спосіб врятуватися від холоду без жодного збитку для здоров’я. Вам говорить що-небудь абревіатура ППУ? Цей чудовий полімер абсолютно не токсичний і нешкідливий для здоров’я. При утепленні дерев’яного будинку пінополіуретаном зберігається не тільки ваше самопочуття, але і цілісність природного матеріалу — деревини. ППУ дозволяє їй дихати, він не горить, не збирає вологу, не схильний до механічних впливів і впливу хімічних елементів. Утеплення проводиться методом напилення, тобто ніяких конструкцій і додаткових каркасів зводитися не буде.
Один-два дні — і ваш будинок повністю готовий до зими, оповитий легким, але вкрай міцним утеплювачем кольору топленого молока. Того самого, що так люблять пити в дерев’яному будинку, чи не так?

Майбутнє теплоізоляційних технологій — за пінополіуретаном, а здоров’я підростаючого покоління, як і ваше власне — у ваших руках!

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *