УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Утеплення каркасного будинку мінватою: це необхідно знати

Без-имени-12

Зведення каркасних будинків — справжній хіт будівництва протягом декількох років, причому не тільки в Росії, але й в Європі, і за океаном. Тільки в США, наприклад, щорічно будується понад мільйон подібних будівель! Секрет простий: на будівництво будинку з каркаса йде дуже мало часу, часом менше місяця, а по довговічності вони не поступаються фундаментальним цегляним будовам або дерев’яного зрубу, які зводяться багато місяців. Особлива технологія цих конструкцій увазі зведення на неглибокому фундаменті жорсткого скелета майбутньої споруди, з двох сторін якого монтуються вже готові плити з орієнтовано-стружкових плит або інших аналогічних легких, але міцних матеріалів.

У проміжок між плитами закладається утеплювач, конструкція покривається покрівлею, і будинок готовий. Біда в тому, що закладений при будівництві утеплювач між каркасних панелей занадто малий, щоб надійно утеплити приміщення в холодну пору року. Більшість власників приватних каркасних будинків по закінченні будівництва змушені займатися додатковим утепленням споруди. Це відноситься і до нежитлових будівель — метод каркасного будівництва вельми поширений і в сфері нежитлового зодчества.

Види мінеральних ватБез-имени-13

Поширений і недорогий пінопласт, улюблений росіянами за легкість, практичність і водонепроникність, використовувати як утеплювач для каркасного будови не варто. Він легко запалюється і погано ріжеться, внаслідок чого герметична теплоізоляція навіть рівних стін стає скрутною. Пінополістирол добре при утепленні стель будинків, при монтажі навісного фасаду цегляних будівель. Доцільніше виглядає утеплення каркасних будинків мінватою, яка теж буває різною.

Шлакова вата робиться на основі відходів виробничих процесів і не володіє необхідними теплоізоляційними властивостями. Однак якщо не потрібен жорсткий температурний контроль в приміщенні, то і цей матеріал можна використовувати, особливо враховуючи його невисоку вартість. Всі знають скловату. Вона не пропускає воду і володіє прекрасними звукоізоляційні властивості, однак крихти скла, присутні в утеплювачі постійно виділяються і мають властивість просочуватися навіть крізь самі герметичні матеріали. Це дуже шкідливо для здоров’я, тому скловату в цілях збереження тепла в житловому приміщенні не використовують.

Утеплення каркасного будинку мінватою

Ековата, зроблена на основі натуральних матеріалів, навпаки, вельми безпечна. Однак висока вартість не завжди виправдана з економічної точки зору. Найпопулярнішою, безпечною і ефективною є кам’яна вата, що отримується в ході обробки гірських порід. Волокна кам’яної вати пресуються, в результаті чого виходять панелі, плити або рулони прекрасного утеплювача різної щільності і товщини.

Зовні або зсередини?Без-имени-14

Не варто гнатися за товщиною і щільністю теплоізолятора. У занадто щільних матах практично відсутня повітря, що негативно позначається на теплопровідності матеріалу. Як відомо з курсу фізики, саме повітряний прошарок утримує тепло в приміщенні. З іншого боку, занадто пухкий матеріал попросту розповзеться і дуже швидко втратить свої теплоізоляційні властивості. Тому утеплення каркасного будинку мінеральною ватою має бути збалансованим, тобто вибирати потрібно кам’яну вату середньої щільності.

Мінеральна вата має безліч плюсів в порівнянні з іншими утеплювачами.

  • Низький коефіцієнт теплопровідності, що дозволяє краще зберігати тепло.
  • Хороша звукоізоляція, що дозволяє жителям квартири відпочивати в теплі і тиші.
  • Екологічна безпека — мінеральна вата не виділяє токсини.
  • Стійкість до високих температур, що практично в південних регіонах.

Багато хто думає, що до плюсів кам’яної вати відноситься водостійкість. Це не зовсім правильно: воду не вбирає тільки скловата. Під впливом вологи плити, укладені без гідроізоляції, швидко здатні набрати вологу і набрякнути, що не тільки призведе до зниження теплоізоляційних характеристик, але і утворення вогкості і племені. Тому утеплення каркасного будинку мінватою необхідно проводити з обов’язковим дотриманням принципів гідроізоляції.

Утеплення зовні — оптимальний варіантБез-имени-15

Саме з точки зору збереження будинку від вологості і виникнення мікроорганізмів фахівці настійно рекомендують зовнішню теплоізоляцію. Вона не тільки врятує каркасну споруду від надлишку вологи, але і запобіжить ОСП-панелі від дощу та вітру. У підсумку каркасний будинок простоїть довго і прослужить набагато довше, ніж сам утеплювач. В принципі термін служби мінеральної вати як утеплювач коливається від 30 до 50 років, все залежить від клімату, умов експлуатації, стану будинку і навколишнього середовища. Каркасний будинок сам по собі при грамотному будівництві та коректному утепленні може служити людям більше століття.

Утеплення каркасного будинку мінеральною ватою можливо з використанням дерев’яного каркаса або без нього. В останньому випадку мінватні плити приклеюються прямо до фасаду будинку за допомогою особливо стійких клейових сумішей і для надійності закріплюються дюбелями. Однак такий метод не знайшов широкого поширення зважаючи на відсутність вентиляційного зазору для нормальної циркуляції повітря. Краще не лінуватися і набити невеликої каркас з дерев’яних рейок, ширина між якими повинна бути на 3-5 см менше розміру мінватним плит, щоб матеріал входив із зусиллям. Перед установкою монтажу необхідно, як вже було сказано, очистити стіну і покласти паробар’єр. Поліетилен краще не використовувати — він не дасть стінам дихати. Мінватним панель може бути з одного боку оббита фольгою, тоді вона і буде служити паробарьером. Після укладання утеплювача в осередки каркаса внахлест кріпляться листи гідроізоляції, наприклад, пергамін. Він захищатиме теплоізолятор від впливу природного середовища. На неї наноситься клейовий розчин, армована решітка і після висихання можна кріпити декоративні панелі зовнішнього облицювання, яку ви обрали для прикраси зовнішнього вигляду будинку. Необхідно відзначити, що всі роботи з утеплення каркасного будинку краще вести в сухе і тепле час, щоб стіни не встигли увібрати вологу.

Утеплення пінополіуретаном: найвигідніший спосіб теплоізоляціїБез-имени-16

Мінеральна вата — хороший утеплювач, що користується заслуженою популярністю у всьому світі. Тим часом, як показує досвід, навіть сама надійна гідроізоляція нездатна повністю відгородити матеріал від зовнішньої вологи, внаслідок чого вона дуже швидко вбирає вологу. Важкий і мокрий матеріал втрачає половину своїх теплоізоляційних властивостей і з’їжджає вниз під власною вагою навіть за наявності горизонтальних рейок і надійному кріпленні за допомогою дюбелів.

Уникнути цього можна тільки одним способом — вибрати інший утеплювач. Але серед плитних і рулонних матеріалів поки нічого краще мінвати не придумано, тому зупинити свій вибір краще всього на рідкому утеплювачі, який наноситься за допомогою пістолета-розпилювача. Субстанція миттєво перетворюється в герметичну поверхню, якій не страшні холоду, вода і вогонь. Мова йде про пінополіуретані — полімері нового покоління, що складається з двох складових: смоли і затверджувача. Вони напилюється під тиском на поверхню і тверднуть в результаті взаємодії з повітрям. ППУ прекрасно зберігає тепло, не проводить шум, не горить, не реагує на отруйні речовини. Без-имени-17Термін його служби приблизно 90 років, тому варто задуматися: що краще — зробити утеплення один раз і надовго або через 10 років знову повертатися до цього питання? Відповідь очевидна! Тому не варто відкладати, можна прямо зараз подзвонити в компанію «Тіссол», яка багато років займається утепленням каркасних будинків пінополіуретаном. Робота займе один день, при цьому можна забути про гідроізоляцію і навішування каркасів! Легкий, дихаючий, практичний і безпечний у всіх відношеннях матеріал принесе у ваш дім комфорт, затишок і тепло!

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *