УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Теплоізляція фундаменту ппу

Без-имени-7

Види фундаменту і причини його промерзання

Без-имени-4Як відомо, фундамент є несучою частиною будь-якої будови. Це обов’язкова основа, за допомогою якої розподіляються навантаження на грунт, створювані будівлею. Від міцності і надійності фундаменту цілком залежить довговічність будівлі, тому його закладення — це найбільш важливий етап всього будівельного процесу.

Існує чотири основних типів фундаментів:

  • стрічковий
  • стовпчастий
  • пальовий
  • плитний

Вибір конкретного типу багато в чому залежить від якості грунтів і рельєфу ділянки, де буде знаходитися будову.

для зведення цегляного будинку на ділянках з перепадами висот, великою глибиною промерзання, пучинистихгрунтом, як правило, використовується пальовий тип, що підходить практично для будь-яких будівель, але в яких не передбачено підвальне приміщення;Без-имени-5

для великих цегляних будівель, в яких передбачається підвальний поверх, необхідно закладення стрічкового заглибленого фундаменту;

самим надійним, але і найдорожчим, вважається плитний фундамент, який можна застосовувати практично на будь-якому ґрунті. Але саме з причини високої вартості і складності облаштування, в приватному будівництві його використовують вкрай рідко.

Розпізнавання грунтів і визначення типу фундаменту не єдине завдання, яке потрібно вирішити перед початком закладення. Крім цього необхідно враховувати кліматичні особливості регіону, рівень залягання ґрунтових вод і глибину промерзання грунту. Саме ці фактори кардинально впливають на промерзання фундаменту і, відповідно, на експлуатаційні особливості будівлі.

  Що відбувається при промерзанні? Фундамент починає руйнуватися, отже, будівля, перекошується, в стінах утворюються тріщини, конструкція втрачає свою міцність. Нескінченні ремонти, криві віконні та дверні прорізи, що збираються «в гармошку» шпалери по кутах приміщень, сирі стіни, збільшені витрати на опалення — все це є наслідком промерзання фундаменту. Жити в такому будинку стає просто небезпечно, оскільки в якийсь момент може настати критична деформація споруди і її руйнування.

Найчастіше промерзання фундаменту відбувається унаслідок неправильного розрахунку глибини закладення. Фундамент знаходиться вище глибини промерзання, тобто в товщі грунтів, схильних морозному пученію. Грунт збільшується в об’ємі і піднімається, але піднімання відбувається нерівномірно. Саме це і є причиною нестійкості і деформації бетонної основи.

Навіть якщо підошва фундаменту знаходиться нижче глибини промерзання грунту, то це не гарантує відсутність деформації під впливом обдимання. У цьому випадку лише вирішується питання тиску промерзли грунту знизу, але не нейтралізується сила морозного пученія, діюча на бічні поверхні. Для усунення даної проблеми розширюють нижню частину фундаменту, підсилюють арматурою, роблять бічні площини похилими зі звуженням до верху. Але робляться ці заходи тільки на етапі будівництва. Якщо промерзання фундаменту відбувається у вже існуючої будівлі, то вирішити проблему вищепереліченими способами не вийде.

 Ще одна поширена причина промерзання фундаменту — це недостатньо утеплене підвальне приміщення. Крім того, через стіни підвалу вогкість проникає в житлові приміщення, в будинку формується підвищений рівень вологості і, відповідно, нездоровий мікроклімат. У проживають в будівлі людей погіршується самопочуття, вони частіше хворіють, повільніше відбувається процес одужання. Також згубний вплив на фундамент впливає холодної зовнішньої атмосфери і тепле повітря, що виходить з дому.Без-имени-6

 Сьогодні відповідні розрахунки проводяться до початку закладення, в процесі чого обов’язково враховуються і характеристики грунтів, і глибина промерзання, і ступінь вертикального впливу пученія на стіни фундаменту. З урахуванням усіх параметрів розраховується конструкція бетонної основи, виключає виникнення подібних питань. Але що робити власникам вже існуючих будівель, для яких промерзання фундаменту є нагальною проблемою?

Рішення криється в утепленні, яке можна виконувати різними матеріалами. Головна умова — всі вони повинні володіти мінімальним рівнем гігроскопічності, мати високий коефіцієнт теплоізоляції і відповідати необхідної ступеня міцності. Найоптимальніший варіант — це напилення пінополіуретаном ППУ, за допомогою якого можна створювати безшовний, монолітний і повністю герметичний шар теплоізоляції практично будь-якої товщини при відсутності будь-яких «містків холоду», оскільки при використанні пінополіуретану не застосовуються кріпильні деталі. Отже, теплоізоляція буде виконана з максимальною ефективністю, а подальше промерзання фундаменту буде повністю виключено.

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *