УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Без утепленого фундаменту зовні немає теплого будинку

461011bcaf5b5e723e897c33f049f169_L

Багато хто помилково вважає, що утеплена підлога укупі дасть стовідсоткову гарантію комфортної температури. Це не зовсім так, бо як би не були утеплені стіни, підлога і стеля, без хорошого, міцного і такого ж теплого фундаменту значна частина тепла буде йти в землю. Це зрозуміли ще в старовину, коли саме з метою утеплення фундаменту зовні споруджували призьбу. Всім відомий вислів «лежати на призьбі» — зовсім не абстрактне поняття. На невеликій відстані від стін зрубу ставили дерев’яну загородку в два ряди, куди насипали солому або торф, а зверху закривали дошками. Отримана конструкція не тільки служила обігрівом цоколя будинку і місцем зберігання корму для домашньої худоби, а й було вельми зручним місцем для вечірніх побачень сільських хлопців і дівчат. Зараз, звичайно, час завалінок пройшло, проте, клімат в нашій країні не змінився. Тому тепла основа необхідна, бо перефразовуючи крилату фразу, можна стверджувати, що утеплення будинку без теплого фундаменту — гроші на вітер.

M2081S-1028

M2081S-1028

Чи потрібно утеплювати фундамент?
Багато хто вважає, що цілком достатньо зсередини утеплити цоколь, але це не зовсім правильно: внутрішня обшивка допомагає зберегти тепло в підвалі, але не захищає стіни фундаменту від руйнівного впливу ґрунтової вологи. При мінусових температурах вода вбирається в утворилися мікротріщини і починає розширюватися, деформуючи фундамент. Таким чином, утеплення фундаменту зовні не тільки допомагає зберегти тепло в будинку, але й зміцнює будівлю.

Однак і це ще не все! Укладання шару утеплювача навколо підстави споруди несе і ряд інших вигод власникам будинку.

Економія. Краще один раз витратитися на утеплення фундаменту, зате потім менше платити за обігрів будинку.
Захист споруди. Крім стабілізації температури утеплювач знижує механічний тиск на фундамент з боку грунту.
Збільшення терміну служби комунікацій. З утепленим фундаментом проводи та кабелі доведеться міняти значно рідше.

Навіть якщо приміщення, що знаходяться нижче рівня землі, не планується використовувати, то будинок, що стоїть на промерзлому фундаменті, прослужив набагато менше, ніж на утепленій основі. Та й мінусова температура в підвалі — нонсенс, кому потрібна промерзла картопля ?! Якщо ж підвальні приміщення будуть обладнати для розміщення майстерні, пральні, басейну, ігрової кімнати, то утеплення фундаменту зовні просто необхідно. Без нього не створити нормальну температуру для життя.

uteplenie_fundamenta_snaruzhi_ppu13Основні етапи утеплення фундаменту

Оптимальний варіант створення теплої основи будинку — утеплення стрічкового фундаменту ще на стадії будівництва, до початку укладання підвальних плит. Однак таке відбувається далеко не завжди, і найчастіше про утеплення фундаменту зовні замислюються вже після того, як зведено всю будівлю. Алгоритм виконання робіт включає в себе кілька основних етапів.

По всьому периметру будинку викопують траншею шириною не менше одного метра. Зі стін фундаменту видаляють бруд, закладають тріщини монтажною піною і просушують їх.
Якщо будинок розташований в місцевості з заляганням грунтових вод, необхідно зробити дренажну систему. Найпростіше засипати кілька шарів річкового піску, гравію і геотекстилю і прокласти трубу від стіни будинку до колектора, яка буде відводити вологу від фундаменту.
На підготовлену зовнішню стіну укладається гідроізоляційний шар. Для цього найчастіше використовують рідку гуму, яку наносять шпателем, або попередньо розігрітий бітум.
утеплення фундаменту зовні
Після висихання гідроізоляції (5-7 днів) можна монтувати утеплювач. Досить поширені плити полістиролу укладаються знизу вгору починаючи від кутів будівлі в шаховому порядку. Клея достатньо для щільного прилягання внизу — додатковий притиск забезпечить грунт. Надземну частину утеплювача необхідно зафіксувати дюбелями, які повинні бути з пластику, бо метал створює доріжки для проникнення холоду всередину підвального приміщення.
Для зовнішньої фінішної обробки утеплювач штукатурять клеєм, утапливая в ній армуючі грати. Після висихання конструкції — а це 2-3 дні — можна фарбувати цоколь або наклеювати декоративні пластикові плити, камінь дерево або будь-який інший облицювальний матеріал, все залежить від пристрастей і смаків господаря будинку.
Подібна технологія робіт з утеплення фундаменту зовні підходить для проведення робіт з будь-яким будинком, будь то цегляна споруда житлового або виробничого призначення або дерев’яний зруб лазні. Головне — грамотно підібрати матеріал, з якого буде зроблений утеплювач, адже від цього безпосередньо залежить, наскільки тепло, сухо і комфортно буде у вашому домі.

uteplenie_fundamenta_snaruzhi_ppu14Вибираємо матеріал утеплювача

Плити з пінополістиролу, простіше кажучи, пінопласт, хоч є найпоширенішим матеріалом, але його не можна назвати ідеальним утеплювачем. Справа навіть не в тому, що пінопласт зроблений з полімерів з додаванням шкідливих для людини формальдегідних смол, хоча це небезпечно для людини і навколишнього середовища. Внаслідок цього це дуже горючий матеріал, і необхідно постійно пам’ятати про протипожежної безпеки. Справа в тому, що постійна сезонна циклічність промерзання і зігрівання порушує структуру пінопласту, і вже через кілька років плити перетворюються на купу кульок. Це, зрозуміло, знижує теплоізоляційні властивості матеріалу.
З точки зору економії найвигідніше робити утеплення за допомогою керамзиту. При всіх його достоїнствах (дешевизна, екологічна чистота, простота укладання) він володіє найвищим коефіцієнтом теплопровідності, найгірше зберігаючи тепло. Тому краще всього використовувати керамзит як додаткового утеплення цоколя. Наприклад, при засипці готового цоколя землею у верхній шар корисно додати керамзит у співвідношенні 1: 1 з грунтом. Це дозволить створити додатковий повітряний прошарок і краще зберегти тепло.

Однозначно кращим вибором є пінополіуретан — найсучасніший полімерний матеріал, що розпилюється на стіну за допомогою спеціального агрегату і протягом 10-15 секунд застигає. Це дозволяє діяти надзвичайно швидко. Щільна безшовна поверхня виключає попадання холодного повітря, а хімічний склад дозволяє обійтися без шару гідроізоляції — ППУ не вбирає воду і не реагує на вогонь. Крім того, пінополіуретан можна наносити на стіни з будь-якого матеріалу — він має високу адгезію і миттєво схоплюється навіть з неочищеної поверхнею. Для утеплення фундаментів застосовують середні по жорсткості сорти ППУ щільністю 35-40 кг / кв. м. Тільки уявіть: 5 см ППУ зберігає стільки ж тепла, скільки 12 см пінопласту! Хіба це не маленьке диво?
uteplenie_fundamenta_snaruzhi_ppu15Єдиний недолік ППУ — він не варить каву. І ще його не можна встановити самостійно без спеціальної техніки.  Один дзвінок — ми приїдемо, привеземо всі необхідні матеріали та обладнання і зробимо ваш фундамент теплим! Будинок з утепленим зовні фундаментом простоїть довго і прослужить вірою і правдою не тільки вам, але і вашим дітям і онукам.

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *