УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Як утеплити підлогу: питання, актуальне для всіх

5288462d048e0d3f60f64bb84cff6df4_L

Навіщо взагалі потрібно утеплювати підлогу, тим більше в кожному будинку є батареї та обігрівачі? Покладемо палас або килим — і досить! Так міркує безліч людей. Ви не з таких? Це добре, бо тепла підлога — не тільки джерело підтримки тепла в квартирі, а й реальна економія сімейного бюджету за рахунок скорочення витрат на електрику та опалення. Краще один раз витратитися, ніж з року в рік переплачувати за комунальні витрати, особливо в зимовий період: статистик свідчить, що, таким чином, можна знизити витрати на оплату ЖКГ майже на 20%! Треба тільки вибрати, як саме утеплити підлогу.

VLUU L100, M100  / Samsung L100, M100

VLUU L100, M100 / Samsung L100, M100

Скажемо дружне «НІ» системі «тепла підлога»
У міських квартирах все частіше просять встановити так звані теплі підлоги. Під чистове підлогове покриття заливається шар бетону товщиною 3-5 см і зверху кріпиться або система труб, по яких буде циркулювати гаряча вода, або полотно з електронагрівальними елементами, підключеними до розетки. Можна вибрати і плівкові, або інфрачервоні підлоги. Якщо застосування цього методу на перших поверхах ще може бути виправдане, особливо у випадку дуже холодної підлоги, то теплі підлоги на верхніх поверхах не виправдовують себе з економічної точки зору. Адже квартири у багатоповерхівках достатньою мірою отримують тепло від сусідів знизу, і зайва витрата електроенергії на включення системи «тепла підлога» неефективно.

Більш того, деякі лікарі вважають, що тепло, що виділяється системами обігріву підлогового покриття, шкідливо для здоров’я людини, бо повітря стає значно сухішим. Крім того, виникає залежність організму від підвищеної температури, що знижує його опірність холодів. Простіше кажучи, людині, яка звикла в підвищеній кімнатної температури повітря, буде непросто вийти на вулицю в сильний мороз як чисто психологічно, так і з точки зору можливості захворіти — ризик застудитися дуже великий. Тому відповідаючи собі на питання як утеплити підлогу, необхідна переконаність у тому, що ні стільки гріти повітря в кімнаті, скільки намагатися не давати природньому теплу покинути житлове приміщення.

Це можна зробити за допомогою різних утеплювачів. Для міської квартири, особливо що знаходиться на верхніх поверхах, перевагою буде легкість утеплювача — хто знає, якої міцності несуче перекриття звели будівельники? Для приватних дерев’яних будинків пріоритетним є критерій стійкості до вогню, бо, якщо запалає утеплювач під підлоговим покриттям, загасити пожежу буде вельми непросто. У будь-якому випадку всі ці критерії повинні корелювати з головним показником якості утеплювача — його теплоізоляційними властивостями. Так що основне питання, що встає перед господарем будинку або квартири, може трансформуватися з риторичної проблеми «Як утеплити підлогу?» У практичну дилему «Чим його утеплити?».

kak_uteplit_pol4Заміна бетонної стяжки: дешево, але не сердито

По суті, всі варіанти відповіді на пекуче питання як утеплити підлогу можна звести в дві групи:

   Утеплення за допомогою «мокрих» процесів (заміна бетонної стяжки)
«Суха» установка подвійної підлоги

У плані надійності, довговічності і невисокої вартості перший спосіб виглядає краще. Спочатку демонтую стару стяжку до грунту, якщо утеплюється підлогу окремого будинку. Потім один за одним укладаються шар гідроізоляції, пінопласт або пінополістирол, а зверху — фольгований Тепловідбивач. Нарешті, укладається металева решітка і заливається звістку пиріг новим бетонним шаром. Нова стяжка не повинна бути тонше 5-7 см, інакше через кілька років вона просто розтріснеться. Після того, як всі підсохне, можна укладати ламінат, плитку або лінолеум.
Такий метод утеплення малоефективний, оскільки бетон, навіть захищений знизу шаром пінопласту, все одно залишається сам по собі холодним матеріалом. Ходити босоніж навряд чи вийде навіть при використанні теплих килимів. До речі, роль паласов марно недооцінюють. Підлогові покриття з вовни, бавовни, льону здавна любили як представники знаті, так простолюдини. І навіть зараз, коли на догоду моді килими можна зустріти в міських квартирах все рідше, теплоізоляційні властивості паласов не стали гірше. Так от, нова бетонна стяжка передбачає подальше утеплення за допомогою електричного або водяного теплої підлоги. Але так як ми вже сказали цій системі немає, то на питання як утеплити підлогу на грунті доводиться шукати інші відповіді, одним з яких може стати використання пінополіуретанових плит. Вони володіють прекрасними теплоізоляційними властивостями, для підвищення герметичності краї плит часто роблять фрезерованими для укладання внахлест. Однак найчастіше використовують другий метод утеплення підлоги.

kak_uteplit_pol3Фальшпідлога: тепло у вашому домі

Система подвійного підлоги використовується як при утепленні підлоги, так і при ремонтних роботах. Вона припускає монтаж чорнової покриття — так званого фальшпола. На бетонний настил спочатку монтується чорнову підлогу, для якого підійдуть нетесаних дошки, що продаються на лісопилках недорого. Важливо тільки очистити їх від кори і обробити антисептиком, запобігши таким чином поява різних комах. Потім кладеться шар гідроізоляції (целофан краще не використовувати). Потім потрібно рівно встановити так звані лаги — довгі дерев’яні балки, між якими і буде укладатися шар утеплювача. Це може бути мінеральна або базальтова вата, сипучі матеріали, наприклад, керамзит. Не рекомендується використовувати пінопласт, бо він зовсім не пропускає вологу і сприяє утворенню вогкості.

Утеплювач спресовувати можна — перешкодою між теплим і холодним повітрям є не сам утеплювач як такої, а повітряна подушка, що міститься в матеріалі теплоізолятора. Тому надзвичайно важливо точно прорахувати висоту рейок, залишивши ще 3-5 см зверху над рівнем утеплювача для створення вентиляційної прошарку фальшпола. До лагам кріпиться гідроізоляція, а потім за допомогою шпунтів кріпляться листи фанери, ДВП або спеціального гіпсокартону, краще двом шарами в шаховому порядку, щоб шви не збігалися. Поверх кладеться будь-яке декоративне покриття.

Залежно від компонентів і структури матеріалу, теплоїзолятори діляться на кілька типів.
Мінеральні. До них відносяться як сипучі матеріали, наприклад, керамзит, так і мінвата, яка завдяки своїй універсальності користується підвищеним попитом при теплоізоляції підлог в будь-якій будівлі. Тим часом не варто скидати з рахунків і керамзит: по-перше, він дешевше, по-друге, екологічно безпечний, по-третє, не схильний руйнівному впливу гризунів. Тому він і зараз досить популярний, особливо в сільській місцевості.
Деревні. Це тирса, стружка, ековата, виготовлена ​​з відходів деревини. Матеріал дуже простий в укладанні, економічний, але на перших поверхах і в будинках, біля яких є залягання грунтових вод, їх не рекомендується використовувати. Вони схильні накопичувати вологу навіть при грамотно встановленої гідроізоляції, до того ж на них постійно зазіхають миші.
Силікатні. Всім відома скловата не надто популярна через свою недовговічність і не видатним показниками теплопровідності.
Пластикові. Пінопласт та його похідні хороший варіант в плані легкості, звукоізолюючих властивостей, теплопровідності, проте його горючість робить його використання вельми небезпечним.
kak_uteplit_pol5Як утеплити підлогу, за допомогою якого матеріалу? Є універсальна відповідь на це питання. Існує серед полімерів унікальний матеріал пінополіуретан, який позбавлений від всіх перерахованих вище недоліків. Він екологічно безпечний, не вбирає воду, прекрасно зберігає тепло завдяки комірчастої газової структурі — це застигла піна — і методу напилення, яким він укладається. Рівна герметична поверхню не дає ні найменшої лазівки теплу піти з вашої квартири через підлогу, а холоду з землі проникнути в житлове приміщення. 5 см ППУ аналогічно за властивостями 14 см пінопласту, вдобавок не горить! Відчуваєте різницю? Тоді зателефонуйте в компанію  — саме вона ось уже багато років успішно займається утепленням підлог і не тільки їх за допомогою пінополіуретану. Довговічний і надійний матеріал допоможе зробити підлогу у вашому будинку теплим, приємним і затишним!

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *