УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Утеплення бетонної підлоги: критерії вибору теплоізолятора

47b9371a5ec847a6416d19e09506ac86_L

Бетон — дуже холодний матеріал, тому утеплення бетонної підлоги є обов’язковою для всіх власників такого подарунка від будівельників. Це стосується не тільки приватних житлових котеджів, але і квартир у багатоповерхівках, а також споруд промислового характеру: ангарів, гаражів, складів. Навіть якщо ви знаєте, що утеплення фундаменту було зроблено, бетон все одно буде притягувати холод, тому якщо ви хочете, щоб взимку у вашій кімнаті було затишно і комфортно, теплоізоляція підлоги необхідна. Тим, хто не знає або сумнівається: коефіцієнт теплопровідності бетону в 50 разів більше аналогічного показника у мінвати або пінопласту! Зрозуміло, сам утеплювач не буде гріти житлове або нежитлове приміщення, але він зможе перешкоджати виходу накопиченого теплого повітря зсередини. Тому утеплювати підлогу треба, і зробити це потрібно не тільки акуратно, але і зі знанням специфіки, бо теплоізоляція підлоги відрізняється від утеплення стін або стелі.

uteplenie_betonnogo_pola2Дерев’яні лаги обов’язкові!
Перш ніж переходити до вибору матеріалу для утеплення бетонної підлоги, слід прояснити один момент. Багато хто вважає, що насипати керамзит або укласти панелі пінопласту можна безпосередньо по бетонній основі. Це помилкова думка, бо підлогу спочатку найчастіше буває не ідеально рівним. Уклавши шар теплоізолятора і закривши його декоративним покриттям, ви, швидше за все, отримаєте такий же нерівна підлога у своїй квартирі. Кому таке сподобається ?! Ні пральна машинка, ні холодильник не зможуть коректно працювати, перебуваючи не в горизонтальному положенні, не врятують навіть викручуються ніжки. Крім того, самі утеплювальні матеріали можуть бути зроблені неоднаковою товщини по всій довжині плити або рулону (привіт виробникам!), А наростити їх, як і зрізати виступи, нереально. Тому в жодному разі першим кроком є ​​монтаж лагів — дерев’яних напрямних, по яких можна рівнем виміряти строгу геометрію майбутнього підлогового покриття. Домігшись горизонтального рівноваги на всіх дільницях і в усіх напрямках (деревину можна наростити або спиляти рубанком), можна укладати теплоізоляційний шар, відштовхуючись від отриманої висоти лагів. Тоді можна не сумніватися: підлога буде акуратним, рівним і красивим.
Дерев’яні лаги обробляються антисептиком (геть жучків!) І укладаються на гідроізоляцію. Вона обов’язкова! Якщо при утепленні стін або крівлі іноді допускається відсутність пергаміну, то утеплення бетонної підлоги увазі обов’язкову наявність гідроізоляційного шару. Це тільки здається, що бетон не пропускає воду, ще й як! Власники гаражів і льохів знають, яким холодним буває підлогу влітку, і так відбувається зовсім не тому, що він не встиг нагрітися в жарку пору року. Наявність грунтових вод — а вони є скрізь, тільки різною мірою — має на увазі вологий мікроклімат в на поверхні землі, що вкупі з холодною температурою води призводить до постійного утворення конденсату на бетонній плиті підстави, навіть самої товстої.

Тільки проклавши гідроізоляцію по всій поверхні підлоги, особливо по кутах з наїздом на стіни і заклеївши скотчем шви смуг пергаміну (їх треба класти з нахлестом 10-15 см), можна починати установку балок лагів. Закінчили цю процедуру? Приступайте до вибору утеплювача і його встановлення.

uteplenie_betonnogo_pola3Вибираємо матеріал утеплювача

Вибір теплоизолятора останнім часом помітно ускладнив завдання власникам приватних будинків: сучасна промисловість пропонує на вибір великий спектр різних матеріалів. Всі вони умовно діляться на 3 великі групи:

Волокнисті утеплювачі, насамперед, різні віти мінеральних ват: кам’яна, базальтова, ековата.
Спінені полімерні панелі, до яких відносяться пінопласт, екструдований пінополістирол.
Напилюваної теплоїзолятори, затвердевающие в процесі робіт в результаті взаємодії з повітрям: пенополуіретан, піноізол.
Сипучі утеплювачі типу керамзиту в розрахунок не беремо, бо вони не настільки міцні, щоб утримувати підвищені навантаження на підлогу (уявіть, яку вагу повинен утримувати утеплювач, якщо в гараж заїде трактор), і не настільки гарні в плані теплоізоляційних властивостей.
Критеріями при виборі матеріалу для утеплення бетонної підлоги по лагам служать всім відомі, але від того не менш значимі показники.

Коефіцієнт теплопровідності. Чим він менший, тим краще матеріал утримує тепло.
Влагоустойчівость — чим більше, тим краще. Не треба плутати з влагопроницаемостью, або гігроскопічністю, тут все навпаки: чим менше, тим краще.
Вогнетривкість — вкрай важливий показник для тих регіонів з частими лісовими пожежами.
Довговічність — хто буде в захваті від перспективи робити через кілька років все заново?
Екологічна безпека — для тих, хто прагне до здорового способу життя, цей критерій дуже важливий.
Міцність — особливо значущим цей показник є при теплоізоляції підлоги.
Розумна вартість — гаманець не гумовий, та й немає сенсу переплачувати «за бренд» або за фіктивні гідності.

uteplenie_betonnogo_pola4Всі сучасні утеплювачі володіють високими характеристиками за більшістю показників, інакше б вони не були затребувані — закони ринку ніхто не відміняв. Але всі вони мають і недоліки. Так, скловата не вбирає вологу, має низький коефіцієнт теплопровідності, проте в плані екологічної чистоти викликає безліч питань через частинок скла, постійно літаючих в повітрі. Ековата, навпаки, безпечна для здоров’я, але для багатьох надто дорога. Класична базальтова вата прекрасний утеплювач, але володіє вельми високою гігроскопічністю. Пінопласт та піноскло не пропускають воду, зате добре горять і не здатні витримувати підвищені механічні навантаження.
Те ж саме можна сказати і про керамзит, який на додачу до високої здатності утримувати вологу ще й не кращим чином зберігає тепло. Відмінний матеріал — пробка: не горить, не гниє, довговічний. Але його краще використовувати в якості декоративного матеріалу при фінішній обробці покриттів.

uteplenie_pola_ppu1Ідеальний утеплювач є!

Чи є ідеальний матеріал серед безлічі утеплювачів? Для початку скажемо, що ми розглядаємо утеплення бетонної підлоги по лагам внаслідок того, що це найпоширеніший і розумний спосіб теплоізоляції підлоги, що застосовується в 90% випадках. Можна, звичайно, залити нову бетонну стяжку, але для цього потрібно повністю видалити стару, що в умовах міських квартир не скрізь можливо. Деякі люди обмежуються активною системою «тепла підлога», проте водяний або електричний обігрів не завжди економічно виправданий. Можна обмежитися теплим лінолеумом або килимом з високим ворсом, але таке утеплення не принесе очікуваного ефекту в морозні зими.
uteplenie_pola_ppu6Тому краще всього використовувати лаги, а ось між ними раціональніше всього укладати не мінватним панелі і не плити пінопласту. Матеріал майбутнього — пінополіуретан! Це напилюваний дихаючий матеріал, який не вимагає гідроізоляції, наноситься за один день, в секунди перетворюється на рівне герметичне покриття, якому не страшні вода, вогонь, хімреагенти, механічні пошкодження.  Один робочий день — і утеплення бетонної підлоги пінополіуретаном розпочато і закінчено! Полімер майбутнього вже сьогодні може зберігати тепло вашого будинку!

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *