УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Як вибрати утеплювач для стін? Огляд зовнішніх і внутрішніх утеплювачів

8dc425b2acbf9c68064b8a63eae1ffbc_L

Щоб у домі в будь-яку погоду було тепло і затишно, необхідно його дбайливо і з любов’ю утеплити. Не варто думати, що утеплення квартири або приватного котеджу — це лише збереження накопиченого в приміщенні тепла. Утеплювач для стін виконує й інші, не менш важливі функції. По-перше, він перешкоджає скупченню вологи і запобігає утворенню вогкості на зовнішніх та внутрішніх поверхнях стін. По-друге, зовнішня теплоізоляція будинку дозволяє захистити фасад від різких перепадів температур, що дозволить дому прослужити довше. По-третє, утеплення будинку елементарно вигідно: згідно зі статистикою, для підтримки комфортної температури потрібно в 1,5 рази менше енергії, що знайде відображення в невисоких цифрах квитанцій за опалення. Тому до вибору матеріалу для утеплення стін слід підійти надзвичайно відповідально. Не забувайте про важливість комплексного утеплення: стеля та підлога теж потребують теплоізоляції. Але стіни займають велику поверхню будинку, так що грамотний вибір утеплювача для стін важливий подвійно.

Критерії вибору утеплювача
Ті, хто хоч раз стикався з проблемою збереження сухого і теплого мікроклімату в приміщенні, знає, як багато вимог пред’являється до хорошого утеплювачу, здатному надійно захистити будинок від холоду, і як різняться матеріали залежно від призначення споруди. Для тих, хто вперше займається теплоізоляцією приміщення, необхідно знати нюанси утеплення. Саме по собі утеплення будинки не зігріває кімнату, утеплювач для стін лише дозволяє довше утримувати накопичене від людського дихання і побутових приладів тепло. Однією з найважливіших характеристик утеплювача є коефіцієнт теплопровідності — чим він нижчий, тим гірше матеріал проводить тепло, тим більше тепла залишиться в приміщенні.

Другим найважливішим показником утеплювача є його вологостійкість. Матеріали, які не піддаються дії вологи, цінуються особливо високо, бо перешкоджають виникненню вогкості. Кому сподобається цвіль і грибок на стіні? Чим вище коефіцієнт вологостійкості, тим краще матеріал протистоїть волозі, тим суші буде в будинку. Не варто плутати цей показник з водопроникністю: тут справа йде з точністю навпаки, чим він вищий — тим гірше для всіх.

Основні характеристики утеплювачів для стін

При виборі утеплювача кожен повинен вирішити для себе сам, що для нього важливіше. Жити в будинку, утепленому надійним, але горючим матеріалом, або жити поруч з теплоізолятором, який не горить, але виділяє токсичні речовини? Ідеальних матеріалів не існує, як не буває ідеалу в житті. На думку експертів компанії «Тіссол», яка багато років займається утепленням будинків різного призначення, десятка найбільш важливих властивостей утеплювачів для стін повинна виглядати наступним чином.

Коефіцієнт теплоізоляції — головна, як було зазначено, характеристика теплоізолятора. Вологостійкість — завдяки їй на стінах не буде накопичуватися волога.
Ціна — важливий показник в наш час. Пароізоляційні властивості — показник, який дозволяє стінам «дихати».
Горючість і стійкість до отруйних речовин — комфортно жити і не думати про те, що стіни можуть загорітися, чи не так?
Довговічність — показник дозволить обійтися без перевстановлення теплоізоляції багато років.
Екологічна чистота — всім подобається жити, знаючи, що будинок з утеплювачем споруджений з безпечних для здоров’я матеріалів.
Вага — істотний критерій при утепленні легковагих будов або старих стін. Простота монтажу — швидкість робіт часто відіграє ключову роль при утепленні времянок.
Рейтинг утеплювачів для стін

На сучасному ринку представлено безліч різних за властивостями і вартості утеплювачів. Вибір багатий, але зупинитися слід на якомусь одному. Колектив компанії «Тіссол», взяв на себе сміливість на основі особистого досвіду роботи і спостережень скласти рейтинг найбільш практичних утеплювачів для стін. Теплу штукатурку і пробкові матеріали, що використовуються для утеплення стін, ми не розглядаємо: це матеріали для декоративного оздоблення, хоча непогано зберігають тепло і мають естетичний зовнішній вигляд.

5 місце — сипучі утеплювачі. Льон, стружка, солома пішли в минуле, зараз з насипних теплоізоляторів найбільш популярний керамзит. Головна його перевага — доступність і невисока вартість. Цей утеплювач підходить для збереження тепла в нежитлових приміщеннях: ангарах, гаражах, складах.

4 місце — скловата. Про теплоізоляційних і звукопоглинальних властивості цього матеріалу добре відомо, але при монтажі і під час експлуатації частинки скла, з яких складається утеплювач, виділяються в повітря, при цьому наслідки для здоров’я можуть бути самі неприємні.

3 місце — пінопласт. Серед його достоїнств — легкість, простота монтажу, універсальність. Пінопласт прекрасно підходить для утеплення стельових перекриттів або стін легких каркасних будинків методом мокрої штукатурки. Однак крихкість матеріалу і його недовговічність не дозволяє зайняти утеплювачу більш високе місце в нашому хіт-параді. Модифікована версія пінопласту — екструдований пінополістирол (ЕППС) — володіє підвищеними термоізоляційними характеристиками, проте добре проводить вуличний шум.

2 місце — мінеральна (базальтова) вата. Зроблена з натуральних матеріалів на основі гірських порід, цей утеплювач найбільш поширений в нашій країні завдяки невисокій вартості і практичності — його можна укладати при зовнішньому і внутрішньому утепленні будинку. Брати в рулонах вату не варто, а от ватяні плити — цілком доречний матеріал для утеплення стін, підлог і стель. Головним недоліком кам’яної вати є висока гігроскопічність, внаслідок чого при утепленні стін мінватою необхідно провести ретельну гідроізоляцію. Із зовнішнього боку вату треба укрити вітрозахисною мембраною, що охороняє утеплювач від атмосферної води, з боку будинку необхідно покласти пароізоляційний шар, що сприяє відведенню надходить зсередини вологи.

Золота медаль дістається пінополіуретану!uteplenie_ppu15
Який же утеплювач посів перше місце, запитаєте ви? За авторитетними оцінками фахівців компанії «Тіссол», беззастережне лідерство належить матеріалу, який відноситься до напилюваним матеріалами. Це ППУ, або пінополіуретан. Полімер, що складається з смоли і затверджувача, утворює протягом декількох секунд після напилення на поверхню твердий герметичний шар, якому не страшні морози. Відсутність швів гарантує постійне тепло в будинку, а пориста структура (матеріал на 98% складається з комірок з газом) дозволяє цегляним і дерев’яним стінам дихати. При цьому матеріал не горить, не схильний до впливу хімічно активних речовин, довговічний і абсолютно безпечний для здоров’я.

Полімер майбутнього, як часто називають ППУ, вже сьогодні може ввійти до кожного будинку і стати невід’ємною частиною захисту від холоду.  З матеріалом, коефіцієнт теплопровідності якого в 2 рази нижче, ніж аналогічний показник мінвати, можна відчувати себе абсолютно захищеним. Пінополіуретан — кращий утеплювач всіх часів і народів!

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *