УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Вибираємо теплоізоляцію для стін: поради щодо вибору технологій

56dab2b3675237b0ba79395c67ee9ae4_L

teploizoljacija_dlja_sten22Нерідко доводиться чути історії про те, що після теплоізоляції стін у квартирі стало більш волого, а по кутах почали утворюватися неприємні нарости мікроорганізмів. Це відбувається зовсім не внаслідок утеплювальних робіт як таких, це буває, якщо роботи з утеплення стін проведені не кваліфіковано. Стіна — основна за площею поверхню будь-якого будинку, будь то приватна будівля або квартира в багатоповерхівці, тому до питання їх утеплення треба підходити надзвичайно уважно. У тому, що утеплювати їх необхідно, сумнівів немає — на цей рахунок є навіть спеціальний Федеральний закон Росії про теплопостачання, який регулює мінімально необхідний рівень теплоізоляції стін в нових будівлях.

Треба сказати, що сучасні будинки дуже ретельно утеплюються і, як правило, не вимагають додаткової укладання матеріалів. Але в будинках старої будівлі стіни обов’язково потребують утеплення, і чим більш коректно будуть проведені роботи, тим здоровішою буде мікроклімат в квартирі. Теплоізоляція для стін повинна бути надійною і герметичною. За допомогою напилюваного утеплювача ППУ можливо швидко і рівно нанести теплоізоляційний шар на стіни будинку.

Технологія теплоізоляції стін
Необов’язково бути фахівцем в будівельній справі, щоб розуміти: зовнішнє утеплення ефективніше внутрішнього. Точка роси, яка настає при 10,7 градуса, при грамотному зведенні будинку розташовується в стіні. При утепленні зсередини вона зміщується углиб приміщення, внаслідок чого в утеплювачі скупчується волога і утворюється вогкість, яка сприяє розмноженню цвілі і грибка. Однак утеплення стін зовні можливо не завжди. Фасади деяких будівель заборонено чіпати з міркувань їх цілісності як пам’ятки архітектури, в деяких випадках стіни не настільки міцні, щоб витримати додаткове навантаження, часто виникає елементарний дефіцит місця, при якому фізично неможливо провести утеплення зовні — наприклад, якщо відстань між будинками дуже маленьке.

Тому найчастіше утеплення стін проводять з боку житлового приміщення. Основні роботи при виборі будь-якого утеплювача включають в себе наступні етапи.
Підготовка старих стін: очищення від бруду, обробка антибактеріальними розчинами, грунтовка.
Укладання пароізоляційного шару (найбільш поширений варіант — пергамін).
Кріплення утеплювача. При виборі листового матеріалу для утеплення типу екструдованого пінополістиролу, пеноплекса або гіпсокартону панелі клеять встик починаючи від вугілля кімнати, найближчого до вікна. При цьому гладку поверхню пінопласту краще обробити голчастим валиком для кращого зчеплення клею зі стіною.
Після висихання клею (на це йде приблизно добу) щілини замазують клеєм, після чого поверхню рівно накладають армуючу решітку і шпаклюють під фінішну облицювання декоративними матеріалами.
Слід дотримуватися кількох простих правил. По можливості не варто вішати на теплій стіні багато вимикачів — це знижує її теплоізоляційні властивості. Крім того, якщо ви утеплюєте тільки одну стіну, то краще утеплити і дотичні зі стіною перегородки хоча б на відстані метра від кута — це допоможе краще зберегти тепло в кімнаті.

Останнім часом внутрішню теплоізоляцію стін проводять і іншим способом, без застосування додаткових матеріалів. Можна підкласти під зовнішнє облицювання стіни електронагрівальні мати, як це робиться в системах «теплої підлоги». Однак це не завжди виправдано з економічної точки зору — монтаж подібної конструкції непростий і недешевий, а витрати на обігрів приміщення можуть і не зменшитися.

Вибираємо теплоізоляцію для стін

teploizoljacija_dlja_sten23

Проблема теплоізоляції стін актуальна не тільки для власників приватних будинків або власників кутових квартир, але і для господарів звичайних житлових приміщень типових багатоповерхівок. Економити на утеплювачі не варто — здоров’я і комфорт не виміряєш ніякими грошима, та й заощадження коштів у разі купівлі дешевого матеріалу не настільки очевидно: більше доведеться платити за обігрів приміщення взимку. Тому перш ніж зупинитися на якомусь одному типі утеплювача, необхідно краще дізнатися про всі існуючі види, почитати відгуки про кожного з них, порівняти за такими характеристиками, як теплопровідність, довговічність, вологостійкість, вогнетривкість, екологічна безпека.
Всі утеплювачі для стін можна умовно розділити на дві частини: органічного та неорганічного походження. Серед неорганіки найчастіше використовують скловолокно, базальтові утеплювачі, але найбільш затребувані мінеральні вати. Їх відрізняє відносно невисока вартість, простота монтажу, непогані ізолюючі властивості по теплу і шуму, вогнетривкість. Головний недолік мінвата — здатність накопичувати вологу навіть при дуже хорошої вентиляції, внаслідок чого вона не надто довговічна: через кілька десятків років вона втратить всі свої енергозберігаючі властивості і теплоізоляцію стін доведеться робити заново.

Органічні утеплювачі в цьому плані набагато довговічніше. Пінопласт, пеноплекс, поропласт, пінополіетилен та інші подібні утеплювачі дуже легкі, прості в установці, краще чинять опір волозі і здатні прожити довше, тільки при монтажі не треба забувати залишати місце для вентиляції. Однак горючість цих матеріалів і не занадто високі теплоізоляційні властивості (вони гірше, ніж у тих же мінеральних ват) залишають сумніву в доцільності їх використання.

Багато в чому вибір теплоізоляції для стін залежить від призначення і матеріалу будинку, стіни якого необхідно утеплити. Так, наприклад, дерев’яні зруби, що користуються все більшою популярністю, можна утеплювати все тими ж Ватою або пінопластом, але можна обійтися і без них, утеплюючи тільки стики між колод. Технологія товстого шва увазі використання натуральних утеплювачів типу джуту або клоччя, які абсолютно безпечні для здоров’я людини і навколишнього середовища. З’явилися і синтетичні герметики на основі акрилу або латексу, які більш довговічні.

Пінополіуретан — надійна теплоізоляція для стін будинку

teploizoljacija_dlja_sten25

Але є один матеріал, який чудово підходить для теплоізоляції будь-яких стін — цегляних, бетонних, дерев’яних. Мова йде про пінополіуретані, який користується все більшим попитом. Утеплення проводиться шляхом напилення органічної піни (ППУ на 98% складається з газу), яка протягом кількох секунд застигає і утворює повністю герметичну поверхню з приголомшливими теплопровідні властивості: 5 см ППУ аналогічні 15 см пінопласту! При цьому цей матеріал не горить, надзвичайно довговічний і абсолютно не накопичує вологу, внаслідок чого можна обійтися без монтажу гідроізоляції і пароізоляційного шару. Крім того, пінополіуретан без проблем кріпиться на будь-якій поверхні, навіть не надто рівною і ретельно обробленої, що робить його справді універсальним матеріалом для утеплення стін будь-якого приміщення.

teploizoljacija_dlja_sten24
Самому напилення не зробити — потрібен спеціальний компактний апарат, який легко проходить в будь-які двері і ліфти. У нього заливають смолу (поліоли) і затверджувач (Ізоціонат). У пістолеті ці дві складові змішуються, і в результаті взаємодії з повітрям протягом 5-7 хвилин відбувається застигання маси. Через деякий час поверхню можна штукатурити з використанням решітки і переходити до чистової обробки кімнати. Всі роботи проводяться дуже швидко — невелику квартиру або будинок можна утеплити за один робочий день.  Ми завжди раді новим замовникам!

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *