УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Утеплення стін мінеральною ватою: правда і міфи

bc04f87b1442e82a9d7828879f80552b_L

uteplenie_sten_minvatoj2«Хто придумав утеплювати мінеральною ватою багатоквартирні будинки, чому будівельники хочуть, щоб я і сусіди дихали фенолу і формальдегіду ?!» — обурені репліки такого характеру часто доводиться чути від мешканців багатьох новобудов, чиї квартири були при забудові утеплені мінватою. Хочеться попередити всіх, хто думає про те ж: хвилювання абсолютно марно, думка про шкоду мінеральної вати це міф! До забудовникам багатоквартирних будинків пред’являються дуже строгі вимоги в частині виконання ГОСТів за якістю будівельних та оздоблювальних матеріалів. Жодна контрольна організація не допустить присутності небезпечних для людського організму речовин. Жодна будівельна фірма не стане ризикувати своєю репутацією і грошима (за застосування небезпечних будматеріалів загрожує чималий штраф) заради ефемерної вигоди. Та й вата сама по собі — продукт цілком нешкідливий, якщо не брати до уваги скловату, на 85% складається з скла, але вона не використовується як утеплювач багатоквартирних будинків. Тому слід порадіти, що у вашій квартирі вже проведено утеплення стін мінватою — багато новосели в’їжджають в довгоочікувані квартири без найменшого натяку на теплоізоляцію.

Мінеральна вата зовсім не є небезпечною!

uteplenie_sten_minvatoj3 (1)Якщо скловата, що складається з крихт товченого скла, виділяє шкідливі для дихальних шляхів частинки, то шлаковая вата елементарно погано зберігає тепло в приміщенні. Тому теплоізоляцію будівель проводять в переважній більшості випадків з використанням кам’яної різновиди мінвата, одержуваної з природних матеріалів, але скріплених спеціальним клеєм з додаванням неорганічних сполук. При певному поєднанні температури і вологості клей може частково випаровуватися, проте рівень канцерогенів при цьому дуже малий, щоб всерйоз хвилюватися за здоров’я. За всіма іншими показниками кам’яна вата — цілком універсальний теплоізолятор, прекрасно зберігає тепло і ізолюючий квартиру від шуму. Купувати мінеральну вату набагато зручніше в плитах, ніж в рулонах — її легше різати і укладати, вона більш довговічна і практична. Крім того, варто звернути увагу на розташування волокон: краще, якщо вони будуть направлені в різні боки, ніж в одну. Утеплення стін мінеральною ватою популярно скрізь, цей теплоізолятор використовується як при роботі в багатоквартирних будинках, так і при теплоізоляції приватних будинків.

У порівнянні з іншими утеплювачами мінеральна вата володіє рядом важливих переваг. Існуюча думка про те, що цей матеріал погано зберігає тепло — ще один міф про мінваті. Основні свої функції вона виконує прекрасно: коефіцієнт теплопровідності мінвата приблизно в 1,5 рази нижче, ніж у не менш поширеного утеплювача — пінопласту. Тобто для ідентичного енергозбереження потрібен 10-сантиметровий шар вати, в той час як пінопласту потрібно 15 см. Те ж саме стосується і звукоізоляції. По терміну експлуатації та екологічної безпеки мінвата і пінопласт приблизно рівні (багато залежить від того, де ви будете купувати утеплювач — не варто довіряти дешевим, але неперевіреними товарам!).
Вата поступається пінопласту і тим більше його побратимові, екструдованого пінополістиролу, в одному — в гігроскопічності. Мінеральна вата вельми охоче вбирає вологу, як би деякі «експерти» не доводили зворотне. Однак цей мінус можна якщо не уникнути, то локалізувати, серйозно підійде до монтажу гідроізоляції. Грамотно покладений пароізоляційний шар буде перешкоджати проникненню вологи зсередини, а гідроізоляція захистить шар утеплювача від атмосферної води. При цьому обидва шари будуть активно вбирати вологу, яку виділяє сама вата.

Теплоізоляція стін: зовні або зсередини?

Утеплення стін мінватою можна проводити як зовні будівлі, так і зсередини. За всіма законами фізики зовнішнє утеплення ефективніше внутрішнього, так як при цьому стіни будинку не промерзають при негативних температурах, і крапка роси не зміщується всередину утеплювача, як це відбувається при утепленні з боку житлового приміщення. Крім того при внутрішній теплоізоляції стін часто використовують рулонну вату, яка підвішується на металевих кронштейнах. Метал притягує мороз, і ці місця служать містками холоду, які практично не піддаються утепленню. Тому при укладанні мінераловатних плит раціональніше всього використовувати дерев’яний каркас, під стійки якого заправляється утеплювач. Бруски необхідно заздалегідь обробити антисептиком щоб уникнути гниття деревини. Після укладання утеплювача на бруски монтується фальш-стіна з гіпсокартону, яку облицьовують обраним декоративним матеріалом. Можна уявити, скільки корисної площі кімнати з’їсть додаткова стіна з утеплювачем, що зайвий раз доводить перевагу зовнішнього утеплення стін.
Противники утеплення стін мінеральною ватою з боку вулиці наводять ще один аргумент: утеплення зсередини економніше, бо можна утеплити тільки потрібні ділянки стін. Поспішаємо розвіяти черговий міф: «потрібних» для утеплення ділянок не буває, як і непотрібних! До утепленню необхідно підходити комплексно, утеплюючи не тільки всі стіни, але і підлогу зі стелею. В іншому випадку всі ваші зусилля можуть піти нанівець: тепло з квартири буде виходити через незахищені ділянки будинку. Безумовно, повна теплоізоляція будинку дорожче, ніж часткова, але чи варто економити на власному здоров’ї і комфорті ?! Зовнішнє утеплення стін неможливо робити по частинах: важко уявити будинок, у якого одна половина стіни була утеплена, а друга відкривала погляду голий цегла.

Грунтовне утеплення стін по всьому периметру — запорука комфортної атмосфери усередині приміщення і довгого життя несучих стін: зовнішнє утеплення не тільки зберігає тепло в будинку, але і захищає фасад від атмосферних впливів.

Етапи утеплення стін, або як уникнути труднощівuteplenie_sten_minvatoj4

Як вже було сказано, монтаж утеплювача проводиться з використанням каркаса, між вертикальними напрямними якого укладаються плити мінвати. При цьому треба пам’ятати про деякі тонкощі і слідувати нехитрим правилам утеплення.

Класти плити встик недостатньо, треба робити кілька сантиметрів нахлеста і з зусиллям заштовхувати шматок утеплювача: вата легко стискається і при розширенні виключить зазор, крізь який може задувати вітер.
Не треба впихати шматки вати товщі брусків обрешітки! При необхідності подвійного утеплення краще зробити ширшим каркас і залишити трохи вільного місця для вентиляції.
Розрахунок по висоті дуже простий: треба брати шматок плити на 7-10 сантиметрів більше, ніж відстань від основи до даху, і ні в якому разі не відрізати надлишки! Вата легко приймає потрібну форму і при подальшій усадці встане за розміром стіни.
утеплення стін мінватою
Не можна починати зовнішнє утеплення, якщо стіни будинку вологі після дощу. Необхідно повністю висушити стіни і тільки тоді приступати до монтажу пароізоляційного шару.
Саме пароізоляція йде першою в класичному тришаровому «пирозі» під назвою «утеплена стіна». Це може бути шар дифузної плівки, будівельного картону або фольгированной паперу, яка буде відводити вологу від утеплювача.
Другим і основним шаром є сам утеплювач. Мінеральна вата, крім гігроскопічності, має одним недоліком: з часом вона з’їжджає під направляючими стійками каркаса, при цьому верхня частина стін залишається по суті незахищеною від холоду. Тому особливу увагу треба приділити кріпленню ватяною плити.
Третім (ближнім до вулиці) шаром укладається гідроізоляція, яка захищає утеплювач від вітру і дощу. Найчастіше для цього використовується пергамін, але можна покласти і звичайний руберойд.
Головне — не переплутати сторони пароізоляційного шару і вітрозахисту: всмоктуюча сторона завжди звернена до утеплювача! По закінченні всіх цих заходів можна зайнятися самим приємним і творчою справою — декоруванням фасаду блок-хаусом, панелями або штукатуркою.

uteplenie_sten_minvatoj5Однак усіх цих клопотів можна уникнути, якщо в якості утеплювача вибрати пінополіуретан — напилюваний матеріал, який не вимагає ні каркаса, ні гідроізоляції. Полімер останнього покоління, який з двох рідких складових у секунди перетворюється на твердий герметичний шар — оптимальний варіант для утеплення стін. Відсутність швів, стовідсоткова стійкість до води, вогню і отруйних хімікатів, довговічність і практичність (ППУ можна напилюють в будь-яких місцях, навіть там, куди не вкладеш мінвату) — всі ці безперечні переваги матеріалу роблять його теплоізолятором номер один на сучасному ринку утеплювачів. Додатково до цього він екологічно безпечний і дозволяє стінам дихати, тому вашому дому не будуть страшні вогкість і цвіль.

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *