УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Утеплення фасаду пінопластом: максимум ефекту при мінімумі витрат

bc5983b67a44bcede801e2ff363b54e0_L

uteplenie_fasadov_penoplastom2Питання вибору матеріалу утеплювача для дому — один з найважливіших, на який кожен господар повинен відповісти собі абсолютно усвідомлено. Щоб гроші не опинилися витраченими даремно, потрібно запам’ятати два основних правила. Перше — мінеральна вата краще підходить для утеплення за допомогою навісного каркаса. Система вентильованого фасаду найчастіше застосовується в дерев’яних та каркасних будинках. Крім того, мінвата переважніше при внутрішній теплоізоляції приміщень. Друге — якщо вибір ліг на «мокру штукатурку», то без утеплення фасаду пінопластом не обійтися. При утепленні цегляних будинків, споруд з шлакоблоків оптимальний вибір — саме пінопласт, бо він легкий і не створює додаткового тяжкості на додаток до наносимому на стіну шару цементу і клею. При початку робіт з пінопластом потрібно простежити, щоб етикетки на заводських упаковках містили інформацію про обробку плит пінопласту антіпреном або іншими протигрибковими засобами. Якщо цієї інформації немає, необхідно самому обробити кожну плиту антибактеріальним спреєм, який не тільки захистить утеплювач від зазіхань комах, але і знизить шанси на появу бактерій.

Щільність пінопласту зовсім не гарантія тепла!

uteplenie_fasadov_penoplastom3
Один з найпоширеніших міфів — утеплення фасаду пінопластом безпосередньо залежить від щільності цього матеріалу. Так вважають люди, погано вчилися в школі. Чим вище щільність частинок матеріалу, тим менше повітря в його молекулярній структурі. Значить, і тепло він тримає гірше, адже всім відомо з дитинства принцип «капусти»: чим більше речей надіто, тим тепліше, бо комфортна температура зберігається не за рахунок матеріалів, а завдяки повітряному прошарку. Таким чином, краще проводити утеплення фасадів пінопластом із середньою і маленькою щільністю, а крихкість можна запобігти грамотно змонтованої армуючої гратами.

До речі, на армуючу обрешітку варто звернути особливу увагу і не піддаватися на підозріло низькі ціни. Недобросовісні продавці часто намагаються за копійки збути некондиційний товар. Сітка може бути Перекалля, деформована, не надто міцна, мати низьку щільність.

Купуйте армуючі грати, як і суміш для її приклеювання, тільки у перевірених продавців! В ідеалі всі матеріали і роботи краще замовляти у одній солідної фірми, яка не підведе з термінами і буде використовувати в роботі тільки сертифіковані матеріали провідних європейських брендів. До таких фірмам, до речі, відноситься компанія «Тіссол», яка ось вже другий десяток років з успіхом утеплює будинки Пітера і Ленобласті. Правда, у своїй роботі профі «Тіссола» використовують не пінопласт, а інший утеплювач, але до них ми ще повернемося.

Пінопласт: дихає чи ні?

uteplenie_fasadov_penoplastom4Тих, хто хвилюється за те, що утеплений пінопластом фасад не буде дихати, хочеться заспокоїти: за рахунок стиків між плитами і в місцях з’єднань з дахом утворюється повітряний прошарок, яка не дозволить стінам відволожитися і згнити. Навіть при подвійному утепленні, коли блоки пінопласту кладуться в шаховому порядку, щоб шви не збігалися один з одним, все одно накопичився конденсат буде відводитися через ці шляхи. Два ряди теплоизолятора доцільно укладати в тому випадку, якщо плити тонкі (5-7 см). Для ефективної теплоізоляції стандартного будинку необхідна товщина спіненого утеплювача дорівнює 15-20 сантиметрів. При цьому не треба думати, що утеплення фасаду пінопластом обійдеться дуже дорого. Всіма улюблена мінеральна вата коштує дешевше, якщо продається в рулонах, але утеплювати фасад рулонними матеріалами ніхто не стане. Плити з мінвати коштують дорожче, ніж білий утеплювач, тому пінопласт виграє тут ще в економічної ефективності.
Ті, хто зібрався утеплювати фасад свого будинку, напевно розуміє, що теплоізолятор укупі із зовнішнім облицювальним шаром грає не тільки утилітарну роль звичайного утеплювача. З його допомогою захищають несучі стіни будівлі, продовжуючи термін їх служби, а, значить, і час життя всієї будови. Не варто забувати і про естетичну складову питання. Фасад часто починають утеплювати не тоді, коли необхідно підвищити температуру в приміщенні в осінньо-зимовий період, а у випадках руйнування старих і старих стін. Іноді власник приватного котеджу просто хоче поміняти зовнішній вигляд будинку, вдаючись до монтажу утеплювача і подальшої облицюванні сайдингом або блок-хаусом.

Мокра штукатурка з пінопластом надає творчим натурам безмежні можливості в плані декорування свого житла, все залежить від багатства фантазії і матеріальних можливостей замовника. Таким чином, утеплення фасадів пінопластом увазі і утеплення квартири, і зміцнення стін, і прикраса зовнішнього вигляду будівлі.

Технологія утеплення пінопластомuteplenie-sten-penoplastom4

Підготовка і проведення робіт по теплоізоляції фасаду «мокрим» методом повинні виконуватися в тепле і сухе час, інакше потім можливе розтріскування грунтовки, деформація утеплювача і порушення зовнішньої естетики будинку. Основні етапи полягають у наступному.

Поверхня фасаду зачищається від нерівностей і шорсткостей, тріщини зашпаровуються штукатуркою, на суху і рівну поверхню наноситься шар глибокої грунтовки.
Після її висихання можна класти пластини пінопласту. Монтаж завжди починають знизу від кута. Клей акуратно наноситься по периметру плити і в центр, після чого утеплювач щільно притискається до фасаду. Незайвим буде перевірити кожну плиту схилом для створення строгій геометрії стін.
Другий шар утеплювача краще наносити на наступний день, при цьому там, де була цільна пластина, ставиться половинка, а далі монтаж проводиться у звичайному порядку. Так досягається шаховий порядок шарів утеплювача, при якому стики не збігаються один з одним.
Неминучі при монтажі щілини не треба закладати монтажною піною краще використовувати шматочки пінопласту, тому його необхідно закуповувати на 10-15% більше розрахункової кількості.
Для міцності конструкції необхідно використовувати пластикові зонтичні дюбелі з широким капелюшком. Їх має бути не менше 4 штук на квадратний метр. Після фіксації дюбелів можна переходити до монтажу армуючої сітки.
Сітка для армування повинна бути досить жорсткою, дрібнопористою, але не важкою. Сучасні полімерні сітки нітрохи не гірше металевих грат.
утеплення фасаду пінопластом
Фінішна обробка проводиться після того, коли висохне клейовий шар з латами. Не потрібно обмежуватися в якості декору фарбою. Краще використовувати декоративну штукатурку: вона не тільки ефективніше захищає утеплювач від сонячних променів, пронизливих морозів і механічних пошкоджень, але й надає велику варіативність в плані остаточного оформлення зовнішнього вигляду будинку.
Створена таким чином конструкція надійно захистить фасад, а, отже, і весь будинок від холодів і холоднечі. Однак не може не виникнути питання: невже немає нічого простішого в частині монтажу й ефективніше в плані теплоізоляції? Є! І назву цьому — утеплення фасаду пінополіуретаном.

uteplenie_fasadov_penoplastom5
 Напилюваний матеріал хороший насамперед тим, що він не залишає містків холоду — герметична поверхню повністю закриває фасад від зовнішніх впливів. Пінополіуретан не горить, не вбирає вологу, абсолютно безпечний в плані екології, при цьому стіни дихають, бо на 98% матеріал складається з газу. Тверда чарункова структура полімеру дозволить зберегти стіни фасаду в цілості й схоронності, а тепло з квартири не виходитиме на вулицю протягом багатьох десятиліть!

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *