УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Утеплюємо будинок з бруса: чим і як утеплювати?

Без-имени-8

Без-имени-8Утеплюємо будинок з бруса: чим і як утеплювати?

У світі все циклічно: пори року, місяці, тижні, дні, години — все змінюється і знову повертається на круги своя. І в житті людства також можна простежити якісь глобальні цикли — за часами воно виривається вперед, а потім знову повертається до витоків.

Мабуть, тому на зорі нового тисячоліття багато хто з нас виявляють інтерес до будинків, подібні яким будували не тільки наші діди і прадіди, а й далекі предки, що жили за часів Аскольда і Діра, князя Володимира, в годину лихоліть під ярмом Золотої Орди, в епоху страшного правління Івана Грозного, в часи великих реформ Петра Великого, та й у пізніші епохи. Ми знову проявляємо інтерес до будинків з деревини.

Винахід цементу свого часу зробило справжню революцію, після чого він міцно зайняв лідируюче місце серед сполучних, використовуваних в будівництві: бетон, що виготовляється на основі цементу, став використовуватися повсюдно; розчини для цегляної кладки, штукатурка, оздоблення — майже все сьогодні містить цей чудовий за своїми властивостями матеріал.

 Однак дерево завжди було і залишається живим матеріалом, матеріалом природним, надає людині відчуття тепла і чогось рідного і близького. Ймовірно, в нашій душі звучать голоси наших предків, які прожили в таких будинках більше тисячі років … Тому мова у нас і піде про будинки із цільного і клеєного бруса.

 Подібні будови мають багато переваг (відносно невелика вартість, екологічність, естетичність, можливість використання легкого фундаменту, «дихаючі» властивості стін, оптимальна вологість всередині приміщень), але одним з їх недоліків є те, що, хоча будинки з бруса і відрізняються високими теплоізоляційними властивостями , для забезпечення нормального температурного режиму в холодних регіонах їх, на жаль, недостатньо. Тут два виходи: або збільшувати товщину бруса до 40 мм і більше, що спричинить за собою значно підвищення вартості будови, або виробляти зовнішнє або внутрішнє утеплення стін.

Про можливі варіанти та особливості такого утеплення ми і розповімо в даній статті.

Чим утеплювати?

Перш за все, необхідно визначитися з вибором матеріалу, яким ми будемо утеплювати своє житло: адже від цього вибору можуть залежати технологічні особливості як самого процесу утеплення, так і підготовчих робіт.

Асортимент утеплювачів на сьогоднішній день надзвичайно широкий. В цій же статті ми розглянемо способи утеплення будинку з бруса за допомогою мінеральної вати, як одного з найбільш доступних за ціною матеріалів, і за допомогою напилюваного пінополіуретану, як одного з найбільш інноваційних і технологічних. Ми дамо вам можливість самим порівняти переваги і недоліки обох теплоізоляційних матеріалів, що допоможе вам визначитися з вибором.

Порівняльний аналіз властивостей мінеральної вати і напилюваного пінополіуретану

Якщо чесно, то, напевно, немає більш протилежних за своїми властивостями теплоізоляторів ніж мінеральна вата і пінополіуретан: це утеплювачі-антиподи. Мінеральна вата — для тих, хто любить економити на всьому, пінополіуретан — для тих, хто любить, щоб у нього було все найкраще.)

Почнемо з того, що мінеральна вата на порядок дешевше пінополіуретану: на порядок — це означає в десять разів. Це одне з головних її переваг, яке для багатьох виявляється вирішальним.

Ще деякі переваги мінеральної вати:

вона більш термостійка (900 ° С проти 150 ° С у пінополіуретану);

має дуже високу паропроникність (хоча це далеко не завжди є перевагою).

 По багатьох інших параметрахмінвата безнадійно відстає від пінополіуретану.

По-перше, вона має приблизно в два рази найгірший показник теплопровідності: для пінополіуретану він складає в середньому 0,025 Вт / м * К, а для мінеральної вати — в середньому близько 0,05 Вт / м * К.

 По-друге, мінеральна вата — матеріал, який легко вбирає воду, тому він вимагає обов’язкової гідрофобізаціі та використання спеціального гідроізоляційного (при утепленні зовні) або пароізоляційного (при утепленні зсередини) шару. Напилюваний пінополіуретан, навпаки, сам є відмінним гідроізолятором і не вимагає ніякої додаткової захисту від вологи.

 

По-третє, мінеральна вата, як і будь-який інший листовий теплоізоляційний матеріал, вимагає використання тих чи інших способів кріплення до поверхні: це може бути клей, монтаж за допомогою болтів або укладання з натягом між дерев’яними рейками. Пінополіуретан подібних пристосувань не вимагає, за винятком випадків, коли для обробки використовуються вагонка, сайдинг або гіпсокартон.

 

По-четверте, вата подібно всім іншим листовим (і не тільки листовим) утеплювачам має вельми обмежене застосування при утепленні приміщень зсередини: якщо створяться умови, при яких точка роси опиниться на внутрішній поверхні стіни, під шаром утеплювача буде випадати конденсат, і, як наслідок , не уникнути появи цвілі і грибка. Напилюваний пінополіуретан — єдиний матеріал, який можна застосовувати для утеплення приміщень зсередини практично без обмежень: відсутність повітряного прошарку між стіною і утеплювачем виключає можливість утворення конденсату. Більш детальну інформацію по цій темі ви можете отримати, прочитавши статтю Як утеплювати — зовні або зсередини?

 

По-п’яте, підготовчі роботи і сам монтаж мінеральної вати займають набагато більше часу, ніж напилення пінополіуретанового покриття.

 

По-шосте, пінополіуретан, на відміну від мінеральної вати, є повністю безпечним в екологічному плані матеріалом. Мінвата, особливо якщо вона невисокої якості, при певних умовах, може виділяти фенол, досить токсична речовина, яка може призвести до різних порушень здоров’я, в тому числі до ракових захворювань. Крім того, так звані респірабельні частинки (частинки, що мають розмір менше 3 мікрон), виділювані мінеральною ватою під час роботи з нею, можуть проникати в дихальні шляхи людини, що теж не кращим чином позначається на його здоров’ї.

 

Є також деякі характеристики, за якими пінополіуретан і мінеральна вата йдуть практично ніздря в ніздрю.

 

Перша з них- це звукопоглинання. Взагалі сама по собі мінеральна вата має коефіцієнт звукопоглинання вище, ніж у пінополіуретану (0,75 проти 0,5) але враховуючи те, що ви навряд чи залишите стіни свого будинку без додаткової обробки після утеплення мінеральною ватою, коефіцієнт звукопоглинання в результаті виявляється приблизно рівним .

 

Інший характеристикою, за якою обидва матеріали конкурують один з одним, є морозостійкість: і у мінвати і у пінополіуретану вона досить висока для того, щоб не чекати проблем з цього боку навіть в умовах крайньої півночі.

 

Як утеплювати будинок з бруса?

Якщо будинок, який ви плануєте утеплити, ще не зведений, найкраще врахувати всі тонкощі ще на етапі будівництва. Перш за все, необхідно вибрати якісний міжвенцовий утеплювач.

 

Для цих цілей, як правило, використовуються утеплювачі з натуральних рослинних волокон — лляна і конопляна клоччя, довговолокниста мох (зозулин льон, сфагнум, червоний мох), пенька, джут, а також спеціальна стрічка ущільнювача, що виготовляється з цих матеріалів. Також можливе використання щілинних утеплювачів на основі поролону, просоченого спеціальним складом, завдяки наявності якого матеріал розширюється під впливом повітря і заповнює всі нерівності.

 

Якщо ваш будинок вже зведений, необхідно підготувати поверхню, очистивши її від бруду і пилу; якщо будинок був пофарбований — видалити погано тримаються ділянки барвистого шару. Ще краще — видалити його повністю. У випадку утеплення пінополіуретаном даний етап підготовки особливо важливий: якщо його пропустити, адгезія утеплювача обов’язково погіршиться, що може призвести до його подальшого відшарування.

 

Необхідно пам’ятати про те, що всі роботи з утеплення будинку повинні проводитися не раніше ніж через рік-півтора після його споруди. Крім того що це необхідно для усадки будинку, тут є ще один важливий момент: за цей час ви зможете визначити, потрібно взагалі утеплювати будинок чи ні. Найкращим варіантом буде, якщо перед остаточним прийняттям рішення про доцільність утеплення вашого брусового будинку ви зробите його термограмму: можливо, виявиться, що основні втрати тепла пов’язані зовсім не зі стінами. Адже є й інші слабкі місця — стеля, полі цоколь будівлі.

 

Наступним етапом підготовки до утеплення є уважне вивчення стін: всі виявлені щілини необхідно законопатити за допомогою ліноватіна, джутової або лляної клоччя.

 

Якщо ви виробляєте утеплення із зовнішнього боку, потрібно врахувати, що роботи можна проводити не завжди: якщо утеплювач — пінополіуретан, необхідна температура не менше +10 ° С (причому, вона повинна триматися протягом декількох днів до початку робіт); незалежно від типу утеплювача необхідно відсутність атмосферних опадів; вологість повітря повинна бути стабільна і відносно невисока. Кращий час для проведення подібних робіт — літні місяці.

 

Перед тим як приступити безпосередньо до робіт з утеплення, необхідно обробити стіни спеціальними розчинами, які зменшать їх займистість (антипіретики) і будуть охороняти від утворення цвілі (антисептики).

 

Наступний етап підготовки буде залежати від того, який обраний спосіб утеплення (зовнішній або внутрішній), який теплоізоляційний матеріал застосовується, а також — від виду подальшої обробки.

 

Якщо в якості утеплювача застосовується мінеральна вата або будь-який інший плитковий або рулонний матеріал, його необхідно тим чи іншим чином надійно закріпити на поверхні стіни. Подібний утеплювач виглядає, як правило, не дуже естетично і в переважній більшості випадків вимагає закриття гіпсокартоном, вагонкою або сайдінгом. Для цих цілей використовується система рейок (так звана решетування), що закріплюються на стіні, на які поверх покладеного між ними утеплювача монтується обробний матеріал.

 

Для того щоб не використовувати додаткових кріплень при укладанні мінвати, можна зробити відстань між рейками трохи менше розмірів плит утеплювача — це дозволить укладати матеріал з натягом.

 

Якщо кліматичні умови регіону вимагають подвійного шару теплоізоляції, після укладання першого шару набивається другий рівень рейок таким чином, щоб вони проходили посередині плит першого шару утеплювача, тим самим утримуючи його. Другий шар укладається аналогічно першому.

 

Ще один варіант утеплення за допомогою мінеральної вати — це так звані навісні вентильовані фасадні системи. Вони принципово мало чим відрізняються від зазначеного вище способу, але там використовуються не рейки з дерева, а спеціальні кронштейни та направляючі з профілю. Такий варіант краще, так як плити утеплювача монтуються впритул один до одного, але він, відповідно, і дорожче.

 

Шар мінеральної вати вимагає обов’язкової гідрофобізації — просочення спеціальним складом, який робить волокна утеплювача водовідштовхувальними.

 

Перш ніж монтувати оздоблювальний матеріал, необхідно закрити шар мінеральної вати паровиводячим гідроізоляційним матеріалом (у випадку утеплення зовні) або пароізоляційним матеріалом (у випадку утеплення зсередини). Якщо цього не зробити, в шарі утеплювача буде накопичуватися волога: при внутрішньому утепленні це загрожує появою цвілі і грибка, при зовнішньому — замерзанням вологи в товщі утеплювача, що призведе до його подальшого руйнування.

 

Тепер перейдемо до розповіді про те, як виробляти утеплення за допомогою пінополіуретану. Основні підготовчі етапи залишаються тими ж, але сам монтаж проводиться набагато простіше.

 По-перше, рейки з дерева або навісну фасадну систему використовувати в даному випадку зовсім не обов’язково (хоча це, звичайно, можливо) — шар пінополіуретанового покриття може бути просто оштукатурений, причому це можливо як при зовнішньому, так і при внутрішньому утепленні. Для того щоб штукатурка трималася міцніше, висохлий шар утеплювача необхідно вирівняти і зачистити крупним абразивом, потім нанести тонкий шар Армувальна-клейової суміші і накласти просочену цим же складом спеціальну сітку.

По-друге, пінополіуретан не вимагає ніяких гідро- і пароізоляційних прокладок, так як сам є відмінним гідро- і пароізолятором.

По-третє, роботи з напилювання пінополіуретану виробляються набагато швидше.

 Є тільки одна тонкість: для якісного виконання робіт з напилювання краще запросити професіоналів; матеріал адже недешевий і помилки можуть обійтися в кругленьку суму. Наша компанія готова виконати утеплення вашого будинку з бруса швидко, якісно і надійно:

мінімальні витрати на матеріал за рахунок ювелірної точності напилення;

висока швидкість обробки завдяки майстерності наших операторів;

високотехнологічне обладнання і кращі матеріали;

все це гарантія того, що ви отримаєте саме те, чого очікуєте. А може бути і більше!

 

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *