УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Заповнення міжстінових пустот пінополіуретаном (ППУ)

Без-имени-4

Мал. Заповнення повітряного зазору ППУБез-имени-1

Заливка пінополиуретану (ППУ) в міжстінну порожнечу є одним з найефективніших способів утеплення будинку або котеджу на будь-якому етапі будівництва або експлуатації. Спеціальні компоненти для заливки дозволяють повністю заповнити пінополіуретаном наявні порожнини, а також всі найдрібніші тріщини і зазори між 2 стінами.

В даний час полегшена (колодцевая) кладка є поширеним видом економічного зведення цегляних стін при будівництві малоповерхових будівель. У середній смузі Росії застосовується цегляна кладка товщиною в 2 або 2,5 цегли (510 і 640 мм). Така товщина стін визначається згідно теплотехнічного розрахунку, виходячи з теплопровідності цегляної кладки і розрахункової температури зовнішнього повітря в холодний період року. Тому товщина цегляних стін в 510 і 640 мм обумовлена ​​аж ніяк не несучою здатністю стін, а тільки через міркувань теплопровідності. Адже для того щоб будинок був міцний і тримав на собі дах і сніг, досить виконати стіни товщиною в 250 мм (один цегла).

Мал. Подвійна кладкаБез-имени-2 Тому для зниження вартості зведення стін і збереження розрахункової теплопровідності використовують полегшену цегляну кладку. Полегшена кладка складається з двох паралельних стінок, пов’язаних між собою, і повітряного прошарку в якості теплоізолюючого шару. Зовнішня стіна зводиться товщиною всього в підлогу цегли, внутрішня — в один або півтора цегли. Товщина повітряного прошарку може досягати 120 мм. Досвід показує, що полегшена кладка куди більш ефективна в порівнянні з суцільною, оскільки дозволяє знизити витрату цегли на 40% і зменшити масу стіни на 28% при одночасному підвищенні термічного опору огороджувальної конструкції. Однак таку кладку можна використовувати для зведення зовнішніх стін тільки малоповерхових будівель і верхніх поверхів багатоповерхових через її зниженою міцності.

Переваги полегшеної цегляної кладки:

Можливість забезпечення нормам СНиП по тепловтратах, при загальній товщині стіни 64 см.

Зменшення навантаження на фундамент — зниження витрат на фундамент.

Підсумкова економічність будівництва будинку зі стінами зведеними методом колодцевой кладки.

Недоліки полегшеної цегляної кладки:

Неоднорідність конструкції

Зниження капітальності стіни.

Незважаючи на те, що більшість з ізоляційних матеріалів мають бути встановлені до завершення зведення огороджувальної конструкції споруди, заливка пінополіуретану (ППУ) може бути проведена на будь-якому етапі будівництва в тому числі і у вже закриті порожнини, а також коли будівля введена в експлуатацію. Там де застосування традиційних рулонних або плитних утеплювачів попросту неможливо, а використання засипних матеріалів (ековата, керамзит) може бути пов’язане з додатковими роботами і витратами по демонтажу покрівлі або частини стіни, заповнення міжстінових пустот методом заливки пінополіуретану (ППУ) є оптимальним способом утеплення будинку.

Для того щоб провести якісне утеплення будівлі методом заливки пінополіуретану (ППУ) в порожнині стін, використовуються спеціальні компоненти ППУ, які мають уповільнене час старту (час початку активного піноутворення). Це окремі марки ППУ, які мають дуже низьку теплопровідність і їх вспенивание починається тільки через певний час після ретельного перемішування під високим тиском, як правило через 20-40 сек. Це дає можливість компонентам ППУ опуститися ще в рідкому вигляді в самий низ порожнини стіни, рівномірно розподілитися там і вже потім спіниться заповнюючи собою весь вільний простір, як в горизонтальній так і у вертикальній площині

Заливка пінополіуретану у відкритийміжстінний простір на етапі будівництва будинку відбувається зверху у відкриту порожнину, тільки після набору цегляної кладки необхідної міцності, ступінь заповнювання

Мал. Заливка ППУ у відкриті порожниниБез-имени-3

Заливка пінополіуретану в закритий міжстінний простір здійснюється через спеціальні отвори діаметром 12-14 мм, просвердлені у зовнішній чи внутрішній стіні будинку.

Мал. Пістолет для заливки ППУБез-имени-4

Заливальні отвори рівномірно розподіляються по всій площі стіни в шаховому порядку з кроком 50-100 см один від одного.

Мал. Розміщення отворів у стіні для заливки ППУБез-имени-5

Спочатку здійснюють заливку ППУ через отвори, розташовані в нижньому рівні, потім послідовно приступають до заповнення більш верхніх рівнів і так до самого верху. Контроль заповнення порожнини здійснюється спеціальним щупом, а також візуально через видавлювання піни з заливальних отворів.

Мал. Заливка ППУ в закриті порожниниБез-имени-6

Заливка пінополіуретану (ППУ) в порожнину стіни здійснюється за допомогою професійного обладнання високого тиску. Заливальне композиція в рідкому вигляді під високим тиском подається всередину стіни за допомогою пістолета зі спеціальною насадкою для заливки. Час старту у пінополіуретану для заливки збільшено до 20-40 секунд. Цього часу достатньо, щоб матеріал в рідкому вигляді встиг рівномірно розподілиться по дну порожнини. Потім відбувається спінювання, матеріал багаторазово збільшується в об’ємі і заповнює весь вільний простір в стіні. Причому, підйом і зростання піни відбувається в напрямку найменшого опору, тобто, пінополіуретан заповнює вільне повітряний простір в наявній порожнини і не видавлює цегляну кладку. Після закінчення 60-140 секунд пінополіуретан «застигає», утворюючи щільний, безшовний і герметичний шар, який надійно захищає від теплових втрат стіни Вашого будинку. У колодцевій кладці, як правило, не залишається незаповнених частин, які могли б служити провідниками холоду. Крім того, заливка ППУ дозволяє усунути всі можливі зазори, тріщини й дефекти в кам’яній кладці, що залишилися в результаті проведення будівельних робіт.

«Процес заливки пінополіуретану (ППУ)»Без-имени-7

Також варто загострити особливу увагу на одному з найпопулярніших помилок з приводу заливки ППУ в порожнині, яке часто побутує серед користувачів в мережі, а також часто задається у вигляді питань нашим фахівцям. Це, нібито те, що при розширенні і збільшенні в обсязі видавлює цеглини з кладки. Відповідаємо, за умови набору цегляної кладки 70% міцності, видавлювання і які-небудь деформації і руйнування кладки не відбуваються. Заповнення порожнечі при заливці ППУ йде по шляху найменшого опору, а саме заміщення наявної повітряного прошарку пінополіуретаном. Погодьтеся, що пінополіуретанової піні простіше заповнити наявну повітряну порожнину, ніж видавлювати цеглини з кладки! Нижче наводимо фотографію цегляної стіни, де видно, що пінополіуретан вийшов назовні стіни з наявних отворів і дефектів цегляної кладки і тим самим заповнив всі зазори і тріщини.

«Герметизація кладки пінополіуретаном»Без-имени-8

На фото: випирання ППУ з існуючих дефектів кладки. Також одним з важливих переваг заповнення міжстінових пустот пінополіуретаном (ППУ) є його еластичність і відсутність усадки. В результаті переміщень будівлі та її деформації не відбувається розтріскування і усадки теплоізоляційного шару ППУ, що гарантує надійну та якісну теплоізоляцію на довгі десятиліття. Нижче представлений короткий відеоролик заповнення пінополіуретаном (ППУ) міжстінових пустот методом заливки.

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *