УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Найпоширеніші міфи про пінополіуретан (ППУ)

Без-имени-6

У цій статті ми спробуємо розвіяти деякі з найбільш типових і поширених міфів про пінополіуретані (ППУ), як теплоізоляційному матеріалі. Така кількість помилок може бути частково пов’язано з тим, що існує велика кількість типів і різновидів ППУ, які з кожним роком, в силу своїх неперевершених характеристик і властивостей стають все популярнішим і популярнішим на ринку теплоізоляційних матеріалів, а також в сфері утеплення житлових і промислових будівель і споруд.

МІФ №1. ППУ — «новачок» в теплоізоляції.

Пінополіуретан був відкритий в 1937 році німецьким вченим-хіміком Отто Байєром і його командою.

«Отто Байєр — батько ППУ»

Завдяки роботам професора Отто Байєра в 1940-х в Німеччині пінополіуретан (ППУ) почали використовувати у військовій та авіаційній промисловості. Як тільки поліізоціанат (один з компонентів для виробництва ППУ в заливальних і напилюваних системах) став комерційним продуктом, а це сталося в 1952 році, почалося масове використання ППУ в якості теплоізоляційного матеріалу. У 60-х роках 20 століття ППУ стали використовувати в якості ізоляції холодильних і морозильних камер. А в кінці 60-х початку 70-х років у Німеччині ППУ стали використовувати для зовнішньої теплоізоляції стін і дахів житлових будівель і споруд.

Таким чином, ППУ, як продукт, відомий вже більше 70 років, а як ефективний утеплювач — вже більше півстоліття.

МІФ №2. По поверхні, покритої ППУ, не можна ходити.

По поверхні, покритої ППУ, ходити МОЖНА (навіть якщо ви не ніндзя, які здатні пройти і по рисовому папері). Тут необхідно мати на увазі ізоляційний шар з жорсткого закритопористого пінополіуретану щільністю більше 25 кг / м3. Покриття ППУ цілком здатне витримати вагу середньостатистичної людини. Просто не варто робити це у взутті з підборами. Ми радимо взуття з м’якою підошвою, бо будь-які тверді і гострі предмети можуть проткнути і тим самим пошкодити поверхню ППУ.

Рис. Робочий на даху, покритої ППУБез-имени-3Якщо ж Ви все-таки примудрилися пошкодити ізоляційний шар з ППУ, то пошкоджену ділянку необхідно вирізати і заново запінити. Цілісний покрив ППУ може прослужити Вам мінімум 30 років, якщо захистити пінополіуретановий шар від негативного впливу ультрафіолетових променів, наприклад покривши, звичайною фасадною фарбою або полімерною мастикою або полісечовини.

МІФ №3. Жорсткий ППУ — це щось на зразок матеріалу, з якого роблять матраци.

Пінополіуретан, з якого роблять матраци та подушки (так званий матрац або подушка з ефектом пам’яті або меморі-ефектом — тобто, здатні приймати і зберігати обриси Вашого тіла або ж звичайний «поролон») мають мало спільного з тим ППУ, яким ми ізолюємо поверхні.

«Подушка з ефектом пам’яті з еластичного ППУ»

Хоча б з тих міркувань, що в якості наповнювача матраца або подушки використовується лехка і еластична піна з відкритопористою структурою. Жорсткий ППУ, використовуваний в якості теплоізоляційного матеріалу несумірно міцніше, щільніше і більш зносостійкий, ніж піна з меморі-ефектом.

МІФ №4. Жорсткий ППУ — це те ж саме, що і звичайна монтажна піна. Без-имени-4

«Монтажна піна має мало спільного з жорстким ППУ для теплоізоляції »

Монтажна піна в спеціальних балончиках, навіть якщо вона носить горду назву «професійної» монтажної піни також має мало спільного з напилюваним або ж заливальним жорстким пінополіуретаном (ППУ), який використовують при теплоізоляції. Монтажна піна — це однокомпонентний поліуретановий предполімер і газ, що витісняє його з балона. Після виходу з балона рідкий поліуретановий предполімер починає багаторазово збільшується в розмірі і таким чином щільно заповнює наданий йому зазор. Полімеризація монтажної піни відбувається за рахунок реакції з вологою, присутньої в атмосферному повітрі. У більшості випадків монтажна піна має відкритопористу структуру з кількістю закритих пор не більше 50%, хоча багато виробників і заявляють близько 80% закритих пор. Дана відкритопориста структура монтажної піни заповнена наполовину вуглекислим газом СО2, який утворився в результаті реакції предполімер з вологою і наполовину повітрям. Коефіцієнт теплопровідності в кращих зразків монтажної піни може досягати 0,033-0,04 Вт / (м * ° С).

«Напилювання жорсткого ППУ»Без-имени-5

Жорсткі пінополіуретани наносяться методами напилення або заливки — це завжди двокомпонентні системи з кількістю закритих осередків більше 92%. У кращих ППУ-систем кількість закритих пор досягає 97-98%. Полімеризація двокомпонентних жорстких ППУ-систем відбувається за рахунок реакції компонентів один з одним. Одержаний ізоляційний шар з жорсткого ППУ має закритоячеістие структуру. У кожній закритій комірці жорсткого ППУ міститься, що утворився в результаті реакції двох компонентів (полиола і поліізоціонат) газ, з теплопровідністю набагато нижче ніж у повітря. Коефіцієнт теплопровідності жорсткого ППУ при цьому досягає недосяжного значення для всіх інших ізоляційних матеріалів — 0,019 Вт / (м * ° С).

За своїм призначенням монтажні піни призначені насамперед для герметизації швів і зазорів при монтажі дверних і віконних блоків, заповнення невеликих порожнин і пустот в будівельних конструкціях. У той час як жорсткі ППУ призначені для виконання теплоізоляційних робіт будь-якого масштабу від утеплення балконів і лоджій до ізоляції складів і ангарів, промислових морозильних камер і холодильників.

МІФ №5. ППУ — це дорого!Без-имени-6«ППУ — допоможе заощадити на рахунках за опалення»

Можливо, утеплення будинку пінополіуретаном обійдеться трохи дорожче традиційних способів утеплення, однак вигоду ви відчуєте в найближчі 2-3 роки. ППУ наноситься на ізольовану поверхню методом напилення або ж заливається в порожнину, утворену «колодцевой» кладкою у вигляді рідкої композиції. Ізоляційний шар рівномірно розподіляється по всій поверхні, потім відбувається спінювання і багаторазове збільшення піни в об’ємі. Пінополіуретановий шар створює міцну монолітну «шкаралупу» без швів, стиків і зазорів, що в свою чергу виключає появи містків холоду і можливих витоків дорогоцінного тепла. Напилюваний поліуретан є ідеальним рішенням для найрізноманітніших поверхонь і геометричних форм, тому що матеріал має високу адгезію до більшості будівельних матеріалів, повторює і адаптується будь-які поверхні і складні профілі без утворення стиків і зазорів.

Надійна і якісна теплоізоляція ППУ повністю виключає інфільтрацію і ексфільтрація повітря — все це значно зменшує витрати на опалення будинку взимку і кондиціонування повітря влітку (як правило, мінімум на 30%).

Якщо ви маєте намір прожити в своєму будинку довго і щасливо, забувши при цьому про проблеми з холодними стінами, то, звичайно, більш ефективним і дієвим способом з усіх нині існуючих буде вибрати утеплення будинку пінополіуретаном (ППУ). Ізоляційний шар ППУ не деформується і не тріскається, а також не має усадки з плином часу. У цьому випадку вам не доведеться міняти ізоляційне покриття протягом досить тривалого терміну — більше 30 років, і це не межа. Ніякої традиційний спосіб теплоізоляції не дасть таких гарантій і не буде настільки вигідний.

МІФ №6. Теплоізоляція з ППУ недовговічна.

Якщо запитати у простого жителя, який матеріал для теплоізоляції він вважає довговічним, то, на жаль, пінополіуретан — це останнє, що прийде йому в голову. Однак, дахи, покриті ППУ більше 50 років тому в Німеччині, і досі благополучно функціонують, всупереч існуючим міфам. Теплоізоляція ППУ витримала тривалий тест часом — це факт. А значить, при належному і досить простому догляді, цілком зможе служити протягом усього терміну експлуатації будинку.

Туфлі з поліуретанової підошвою. Поліуретан — дуже міцний матеріал. Завдяки своїй зносостійкості, часто використовується у взуттєвій промисловості для створення міцних підошов.

МІФ №7. Пінополістирольні плити — це не менш якісний спосіб ізоляції, ніж ППУ.

«Пінополістирол по теплопровідності значно поступається ППУ» title = «Пінополістирол по теплопровідності значно поступається ППУ

Це не зовсім так. Неважливо, чи проводите ви роботи з укладання пінополістирольних плит самі або за допомогою спеціальної бригади, все одно не вдасться домогтися такої високої якості, як при використанні пінополіуретану. Теплоізоляційне покриття ППУ виготовляється, можна сказати, прямо на місці і ідеально лягає на ізольовану поверхню з усіма її тріщинами, вигинами, западинами і іншими нерівностями, створюючи надійний монолітний бар’єр. Пінополістирольні плити, за всіх старань, неможливо підігнати один до одного і покласти так, щоб не залишалося жодного зазору, а це значно знижує надійність і якість ізоляції. До того ж по теплопровідності пінополістирол значно поступається пінополіуретану.

МІФ №8. ППУ токсичний

Ще один ні на чому не заснований міф в нашому списку. Насправді ППУ — це просто видозмінений пластик з мільйонами крихітних пухирців повітря. І хоча формула ППУ розроблена спеціально для теплоізоляції, поєднуючи в собі всі кращі для цього характеристики, такі як термостійкість, зносостійкість, міцність і т.д., однак вихідний матеріал той же, що використовується в більшості холодильників і ортопедичних матрацах. ППУ — абсолютно інертний матеріал, і є не більш токсичним, ніж м’яке сидіння дивана або крісло вашого автомобіля.

«М’яке сидіння дивана теж зроблено з еластичного ППУ»

Сьогодні на всі використовувані для теплоізоляції види ППУ є необхідні гігієнічні сертифікати і санітарно-епідеміологічні висновки, що свідчать про відповідність ППУ санітарним нормам і правилам, а також про безпеку пінополіуретану для здоров’я людини.

МІФ №9. ППУ вбирає вологу

Дійсно еластичні ППУ вбирають вологу. Це обумовлено їх откритоячєїстую структурою. Тому ізоляцію із відкритопористого ППУ не рекомендується використовувати при зовнішньому утепленні без додаткового гідроізоляційного шару. Жорсткі ППУ — це щільний матеріал з «закритими порами». Іншими словами, це пластик з мільйонами крихітних замкнутих осередків, що не пропускають вологу. Якщо кинути у воду шматок жорсткого ППУ, він залишиться на поверхні води, і жодна крапля не проникне всередину матеріалу. З цієї причини ППУ використовують у спорудженні флотаційних доків і теплоізолюють корпуси морських суден.

«Теплоізоляція катерів пінополіуретаном»Без-имени-7Жорсткий ППУ, використовуваний в теплоізоляції, виключає вбирання вологи і протікання, в іншому разі, такий матеріал не може класифікуватися як жорсткий ППУ. Якщо покриття ППУ дійсно поглинає вологу, то проблема не в якості матеріалу, а в якості нанесення або обладнання, за допомогою якого він наносився.

МІФ № 10. ППУ є їжею для гризунів і комах.

 

Те що ізоляція з ППУ є їжею для комах і гризунів — найпоширеніший міф про ППУ. Для розвінчання цього міфу варто сказати, що ні комахи, ні гризуни не люблять їсти пінополіуретан. Більше того ППУ — хімічно стійка сполука, яка не розчиняється навіть в концентрованій соляній кислоті, а лише набухає. Гризуни просто не зможуть переварити ППУ в своїх шлунках. Якщо ж Ваше житло знаходиться в небезпечній близькості до місцевості, де мешкає багато гризунів, то існує реальна загроза проникнення у Ваш будинок мишей і щурів.

Справа в тому, що погано утеплений будинок завжди втрачає тепло через найменші зазори і щілини в конструкції. Це можуть бути тріщини у фундаменті, отвори в стіні для труб і електричної проводки, дверцята для домашніх тварин та багато іншого. Миші і щурі завжди відчувають це тепло і йдуть на нього в пошуках більш теплого і затишного житла. До того ж разом з теплом з дому долинають пахощі приготовленої їжі і продуктових запасів, перед якими не встоїть жоден гризун.

Якщо використовувати в якості теплоізолятора пінополіуретан, то після нанесення утворюється безшовний, монолітний ізоляційний шар, який заповнює дрібні щілини і тріщини і надійно перешкоджає витокам тепла з будинку назовні. Крім використання ізоляції з ППУ для створення надійного бар’єру проти щурів і мишей рекомендується дотримуватися простих правил:

1) Заповнити всі наявні порожнини, отвори і щілини сталевий ватою або залити жорстким пінополіуретаном.

2) Закрити проходи, через які можуть проникнути гризуни в будинок дрібної алюмінієвої або сталевою сіткою.

3) Прибрати від гризунів в зону недосяжності харчові продукти. Помістити продукти у герметичні, закриті контейнери.

4) Зберігати побутові відходи в сталевих контейнерах з кришкою.

5) Ліквідувати в будинку можливі місця гніздування гризунів. Не залишайте одяг зім’ятою на підлозі і в кутах. Не залишайте іграшки та взуття нагромаджені в купи. Всі ці місця можуть бути уподобані гризунами. І заведіть нарешті в будинку кішку! ; -)

ВИСНОВОК

Протягом останніх декількох десятиліть популярність ППУ значно зросла і його стали широко використовувати для утеплення різних промислових і житлових споруд. Все більше і більше свідомих споживачів зупиняють свій вибір на ППУ на користь економії електроенергії, житлового простору і часу. Однак через помилкові обивательських думок і дурних міфів ППУ і раніше не дуже поширений, особливо в Росії. Напевно, важко повірити в те, що існує ідеальний матеріал, що включає в себе всі найкращі теплоізоляційні якості і характеристики, при цьому абсолютно безпечний і екологічний, а головне доступний! ППУ — дійсно високоякісний продукт, і нам би хотілося, щоб у цьому зміг переконається кожен на особистому досвіді.

Ми щиро сподіваємося, що ця стаття допоможе багатьом відокремити факти від вигадки і зробити правильний вибір.

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *