УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Морський музей в Таліні(Естонія)

Без-имени-7

Без-имени-1У Таліні (Естонія) колишні військові ангари гідролітаків, які є архітектурно-історичною цінністю, і входять до складу Морського музею Естонії, за допомогою пінополіуретану (ППУ) перетворили в унікальну скарбницю морської історії.

Унікальна конструкція грандіозної споруди являє собою три об’єднаних ангара з литими залізобетонними куполами напівкруглої форми. Потрібно відзначити, що дане спорудження було першим у всьому світі, яке володіло такими значними прольотами без використання яких-небудь проміжних опор. Розміри ангарів дозволяють розміщувати в них гідроплани з розмахом крил до 30 метрів.

«Вид на військові ангари з боку Фінської затоки»

Без-имени-2

Споруда була побудована в 1917 році, і до середини 90-х років належало військовим. Тепер же, через майже 100 років, ця будівля стала не тільки унікальним інженерно-технічним пам’ятником Естонії, а й морським музеєм, де експонуватиметься військово-морська техніка й, зокрема, підводний човен

«Підводний човен Лембіт в Морському музеї Таліна»

Без-имени-3

Підводний човен «Лембіт» входить до числа небагатьох збережених підводних човнів часів Другої світової війни і є найстарішою підводним човном у світі з все ще знаходяться на плаву.

Унікальний проект з реставрації настільки древнього і історично важливого споруди включав в себе утеплення і зміцнення купольних бетонних дахів, товщина яких складає всього 4 см. Було вирішено, що ідеальним матеріалом для цього буде ПІНОПОЛІУРЕТАН (ППУ). Завдяки тому, що ППУ наноситься методом напилення і володіє високими теплоізоляційними властивостями, а також легким вагою, це був єдиний матеріал, яким можна було покрити дах настільки незвичайної геометричної форми, і який не обтяжував би тонку конструкцію даху. «Інших варіантів просто не було — тільки пінополіуретан!» — Каже головний інженер даного проекту.

Роботи з нанесення ППУ на купольні дахи музею повинні були початися навесні 2010 року, однак постійно переносилися через складні погодні умови. Справа в тому, що Таллінн знаходиться на південному березі Фінської затоки, розділяючи частина Балтійського моря з Фінляндією і Швецією. У цих місцях клімат один з найсуворіших у Європі: постійний вітер, висока вологість і солоні бризки від морських хвиль. Зрозумівши, що не варто «чекати біля моря погоди», будівельники вирішили не зупиняти роботи. І навіть для роботи в зимовий час спорудили спеціальний навіс, під яким використовували величезну кількість обігрівального обладнання.

«Теплий навіс для проведення ремонтних робіт у зимовий час»

Без-имени-4

Але і з приходом весни проблеми не закінчилися. Перед будівельниками постало нове завдання. При підготовці сферичних дахів ангарів для напилення ППУ з’ясувалося, що на її поверхні активно збирається конденсат, і навіть після ретельної обробки і сушки, поверхня даху, через деякий час, знову ставала вологою. Давалася взнаки висока вологість повітря і близькість моря.

«Реконструкція Морського музею в Таліні»

Без-имени-5

Вирішення цієї проблеми було простим, ефективним і досить оригінальним, а головне — абсолютно безкоштовним. Інженери помітили, що сонячна сторона даху була сухою і придатною для нанесення ППУ, на відміну від тієї сторони, яка перебувала в тіні. Тоді робітники стали проводити роботи в прямому сенсі по «сонячним годинником», дотримуючись руху сонця. Весняне сонце виявилося дійсно дуже ефективним засобом, і, дозволяючи йому рухатися на метр попереду робітників, будівельники зуміли провести всі роботи з напилювання 10-сантиметрового шару ППУ за пару днів.

«Сферичний купол одного з ангарів Морського музею, покритий 10-сантиметровим шаром ППУ «

Без-имени-6

Коли всі роботи з напилювання пінополіуретану на дах майбутньої будівлі-музею були завершені будівельники на наполегливе прохання архітекторів і влади міста, зберегли оригінальний тон даху, покривши теплоизолирующий шар ППУ зверху спеціальним УФ-стійким полімерним покриттям темно-сірого, вугільного кольору.

Морський музей в Таліні після завершення реконструкції

Без-имени-7

Представник підрядної компанії, яка виконувала роботи з напилювання пінополіуретану на куполи ангарів по завершенню проекту повідомив, що пінополіуретан (ППУ), як ізоляційний матеріал ще не настільки поширений в країнах Східної Європи у зв’язку з відносно високою вартістю продукту і нестачі знань про нього. Однак, завдяки такому грандіозному проекту, як реконструкція історичного музею в Естонії, і іншим подібним проектам, ППУ стає все більш популярним і затребуваним матеріалом.

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *