УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Теплоізоляція ППУ мансард, горищ, підлоги

timthumb (7)

Енергозбереження будинку безпосередньо залежить від того, наскільки якісно і правильно виконана теплоізоляція мансарди, горищного перекриття. Пінополіуретан (ППУ) — це унікальний за своїми властивостями матеріал, який дозволяє ідеально закрити всі щілини і в найкоротші терміни отримати надійний теплозахист.

Теплоізоляція горища або утеплення стін мансарди пінополіуретаном можливо не тільки в новобудовах, але також в давно обжитих заміських дачах і котеджах, де часто потрібно доутеплення або заміна теплоізоляції.

Покрівлі, горищні перекриття є основним джерелом теплових втрат будинку. До теплоізоляції покрівлі пред’являються більш жорсткі вимоги, ніж до утеплення стін, оскільки тепле повітря всередині приміщення завжди прагне наверх і виникає найбільший перепад температури, а від цього безпосередньо залежать тепловтрати.

timthumb (8)Невідповідність товщини утеплювача вимогам нормативів для даних кліматичних умов, використання неефективних утеплювачів, помилки при монтажі теплоізоляційного і пароізоляційного шару, недбалість при їх укладанні можуть призвести до таких наслідків, як:

· Великі витрати на опалення

· Постійне танення снігу на даху з утворенням бурульок

· Регулярне накопичення вологи всередині покрівельної конструкції

· Утворення конденсату на примиканнях і в кутах всередині приміщення

· Поява вогкості, грибка і цвілі

Найбільш правильним рішенням є утеплення стін і покрівлі зовні. Це знімає ряд проблем і дозволяє домогтися комфортного мікроклімату в будинку. Однак такий метод найчастіше використовується при влаштуванні плоских покрівель і рідко застосовується в сучасному малоповерховому житловому будівництві, де в основному використовуються покрівельні матеріали, одночасно володіють декоративними якостями (черепиця тощо). Термоізоляція таких покрівель, як правило, завжди проводиться зсередини. При цьому дуже часто виникає ряд питань, тому, щоб уникнути проблем, потрібно ретельно підійти до вибору теплоізоляційного матеріалу, технології монтажу і підрядника.

На що потрібно звертати увагу:

Ефективність теплоизолятора — найвище опір теплопередачі при найменшій товщині і вазі (теплоізолятор повинен займати мінімум місця і не чинити навантажень на несучі конструкції)
В ідеалі утеплювач повинен мати дуже низьке вологопоглинання або його відсутність — при теплоізоляції мансарди або перекриттів покрівлі зсередини точка роси завжди зміщена в зону утеплювача, де при порушеннях нижнього пароізоляційного шару або за його відсутності буде накопичуватися волога, зволожуючи його і знижуючи теплоізоляційні характеристики. Наприклад, всього 1% (по масі) набраної утеплювачем вологи знижує його теплоізоляційні властивості приблизно на 5-7%.

Шар теплоізоляції повинен бути змонтований таким чином, щоб виключити будь-яку ймовірність появи щілин і нещільностей, через які будуть відбуватися витоку тепла. Втрати від витоку теплого повітря через різні отвори і щілини огороджувальної конструкції можуть досягати 25-40% витрат на опалення будинку.
Теплоізоляція мансарди і горища напиленням ППУ (житлова мансарда, тепле горище)

Утеплення мансарди дозволяє використовувати горищне приміщення в якості додаткової житлової площі. При цьому потрібно враховувати деякі особливості мікроклімату мансардного поверху. Тепле повітря завжди прагне наверх будівлі, приносячи з собою велику кількість вологи, що виникає внаслідок різних процесів життєдіяльності людини. Приміщення мансарди — це завжди зона підвищеної вологості, і саме тому для утеплення мансарди виправдане використання пінополіуретану, матеріалу, що володіє одночасно властивостями тепло і пароізоляції і майже нульовим влагопоглощенієм. Мансарда відрізняється великою кількістю різних конструкційних елементів. Це приміщення, в якому дах будівлі одночасно є частиною огороджувальних конструкцій мансарди — стелею і стінами. Достаток великого числа елементів різного розміру і форми ускладнює утеплення мансарди традиційними матеріалами — мінватою або плитами ППС.

При цьому практично неможливо облаштувати повністю непроникний шар пароізоляції, а наявність навіть незначних щілин і нещільностей сприяє потраплянню вологого повітря в зону точки роси і призводить до повної втрати теплоізоляцією своїх властивостей.
Теплоізоляція мансарди напиленням ППУ не потребує додаткового пароізоляційному шарі і незалежно від конфігурації поверхні виконується швидко і якісно.

Для утеплення мансарди пінополіуретан наноситься суцільним килимом на всі елементи конструкції від низу даху до коника з ізоляцією фронтону. Це дозволить створити комфортні умови, зменшити шум від дощу і вітру, знизити температуру влітку і зберегти тепло в мансарді взимку.

Утеплення горищного перекриття (холодне горище)

Іншим поширеним варіантом є утеплення горищного перекриття. Такий спосіб підійде, якщо ви не плануєте пристрій житлового приміщення безпосередньо під дахом. У цьому випадку раціонально відмовитися від обігріву зайвих площ, залишивши горище холодним. При утепленні горищного перекриття пінополіуретан наноситься безпосередньо на перекриття напиленням зверху. Напилювання проводиться між лаг дерев’яного горищного перекриття або на бетонну плиту або стяжку, якщо воно капітальне. Безперервне напилення ППУ створить рівномірне безшовне покриття необхідної товщини без містків холоду. При цьому шар напиляного пінополіуретану буде виконувати одночасно функцію теплоізоляції, герметизації і пароізоляції, зробить перекриття звуконепроникним. Якщо ж раптом протече дах або через розбите слухове вікно на горище потрапить сніг, пінополіуретан не тільки не промокне сам, але й не пропустить воду всередину будинку. По поверхні утепленого методом напилення ППУ горищного перекриття можна ходити, не боячись пошкодити або порушити його цілісність. Для разових пішохідних навантажень його міцності цілком достатньо.
В окремих випадках, коли утеплити перекриття зверху через складний або обмеженого доступу неможливо, теплоізоляція горищного перекриття може бути проведена напиленням ППУ знизу на стелю.

Величезне значення для створення комфортних і безпечних умов проживання в будинку має екологічна чистота використовуваних для теплоізоляції матеріалів. ППУ дозволений СЕС Росії для застосування в житлових будинках, оскільки він не токсичний, не містить стирол, а також інші шкідливі для організму речовини і алергени, володіє біологічною стійкістю. Пінополіуретан — це важкозаймистий матеріал, тому може використовуватися для теплоізоляції горища і утеплення стін мансарди.

Незважаючи на те, що вартість пінополіуретану трохи вище традиційних утеплювачів, його використання для теплоізоляції горища або мансарди безсумнівно набагато вигідніше:

ППУ тепліше. Для отримання функціональної теплоізоляції мансарди або горищного перекриття буде потрібно шар пінополіуретану в 1,5 рази тонше шару екструдованого пінополістиролу і в 2-4 рази тонше шару з мінеральної вати.
ППУ ефективніше. Напилюваний ППУ поєднує властивості утеплювача і герметика,
усуваючи втрати від видування теплого повітря крізь діри, щілини і нещільності.
ППУ технологічніше і простіше. Всього один шар ППУ замінить кілька видів ізоляції. Вам не буде потрібно купувати кріпильні матеріали, пароізоляцію і вітро-вологозахисні плівки.
ППУ довговічніше. Термін служби теплоізоляції напиленням пінополіуретану із збереженням вихідних характеристик набагато більше мінвати і ППС і становить не менше 30 років.
При напиленні ППУ для теплоізоляції мансарди і горищного перекриття вирішується найважливіша проблема захисту конструкцій покрівлі від вологи, випадання конденсату, а також зменшення тепловтрат всієї будови в мінімальні терміни і з максимальним ефектом.

Теплоізоляція горища та утеплення мансарди пінополіуретаном дозволяє:

забезпечити повну воздухоізоляціі приміщення і максимально зменшити тепловтрати. При напиленні ППУ припиняються витоку теплого повітря через щілини, виключається можливість проникнення повітря вздовж кордону утеплювача з поверхнею конструкції. Сам по собі шар пінополіуретану непродувними і не схильний конвективної теплопередачі (виносу тепла з меж або зсередини шару теплоізоляції) тому не потребує вітрозахисної плівці.
збільшити надійність несучих конструкцій за рахунок властивостей ППУ, що додає їм міцність і монолітність
створити герметичне покриття без стиків і швів, що захищає від дощу і вітру і в той же час, що пропускає надлишок вологи з приміщення в навколишнє середовище, оскільки ППУ не вбирає вологу, має жорстку структуру із закритими порами щільністю 30-120 кг / м3
виконати ефективну теплоізоляцію мансарди і горища методом напилення ППУ без додаткової пароізоляції, звукоізоляції і вітрозахисту
ідеально ізолювати і утеплити стіни мансарди та перекриття горища за рахунок відмінної адгезії ППУ до поверхонь з різних матеріалів
отримати довговічне утеплення горищного перекриття і мансарди, стійке до впливу хімічних речовин, мікроорганізмів і перепадів температури з терміном служби 25-30 років
збільшити загальну житлову площу будинку за рахунок створення комфортних умов для проживання в мансарді нанесенням тонкого шару теплоізоляції ППУ
Товщина напилюваного шару пінополіуретану визначається, виходячи з конкретних умов і вимог БНіП. У середньому для досягнення необхідного ефекту теплоізоляції горищного перекриття і мансарди потрібно нанесення шару ППУ 70-90 мм. Низька теплопровідність пінополіуретану, а також грамотне його застосування дозволять заощадити до 30% газу або мазуту на обігрів будинку.

Сучасне обладнання для утеплення пінополіуретаном дозволяє здійснювати багатошарове напилення ППУ з високою продуктивністю — до 1000 м2 в день при товщині покриття до 25-30 мм. 

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *