УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

ЯК ТЕПЛОІЗОЛЮВАТИ АНГАР

70

Єдиний і найефективніший (як економічно, так і технічно) спосіб теплоізолювати ангар — це напилення пінополіуретану (ППУ). Спробуємо розібратися чому?
Очевидно, що для утеплення ангара необхідно використовувати ефективні утеплювачі. Ефективні утеплювачі це — мінеральна вата (базальтові плити, скловата і ін.), Пінополістирол, екструдований полістирол, Пінополіуретан (ППУ) методом напилення.

Розглянемо всі ці теплоізолятори за основними критеріями.

Теплопровідність або термічний опір огороджувальної конструкції.

Мінеральна вата — 0,06 …, пінополістирол — 0,04 …, екструдований пінополістирол — 0,03 …, Пінополіуретан — 0,02. Відповідно, залежно від ступеня необхідної теплоізоляції (або залежно від необхідного опору огороджувальної конструкції) вам буде потрібно: Х см — пінополіуретану, 1,5 Х см — екструдованого пінополістиролу, 2Х см — звичайного пінополістиролу, 3Х см — мінеральноватним утеплювача. У перерахунку на м3 теплоізоляційного матеріалу необхідного на утеплення всього ангару: в пінополіуретаном (ППУ) — Y м3, в екструзії — 1,5Y м3, в звичайному пінополістиролі — 2Y м3, в мінераловатної утеплювачі — 3Y м3. Але ця чиста математика. Подивимося, як впливають способи монтажу на теплотехнічні розрахунки.

71При напиленні ППУ товщиною Х см, по всій поверхні включаючи несучі балки, ферми та інші елементи конструктиву Ви отримуєте термічний опір огороджувальної конструкції відповідне товщині пінополіуретану в Х см по всьому ангару. Всі інші утеплювачі монтуються у вигляді плит і відповідно: вимагають кріплення, мають щілини, не можуть укрити весь конструктив, а значить залишаються частини металокаркасу не заховається теплоізолятором (всі вони є містками холоду). Теплопровідність заліза в 2900 разів більше, ніж Пінополіуретану, в 1930 разів більше, ніж у екструдованого пінополістиролу, в 1450 разів більше, ніж у звичайного пінополістиролу і в 960 разів більше, ніж у мінеральноватним утеплювача. Це означає, що одна не укрита балка площею 0.01м2 знизить опір огороджувальної конструкції на загальній площі в 100м2 в 1,3 рази. І це знову тільки гола математика, тому не враховано щілини при монтажі й кріплення.

Пароізоляції

Використання плиткових теплоізоляторів в огороджувальних конструкціях вимагають вітровологозахисні і пароізоляційної мембрани, а так само вентиляції простору між вітровологозахисні плівкою і металлообшівкой. Причому, якість ветровлагозащіти, пароізоляції і вентиляції простору особливо важливо при використанні мінеральноватним утеплювача, тому в іншому випадку втрата теплоізолятора в першу ж зиму гарантированна.

Якщо  кріплення вітровологозахисту завдання хоч і не тривіальне, але вирішуване, то кріплення пароізоляції завдання спочатку складне, а відповідно дороге. Адже пароізоляцію необхідно якось кріпити, відповідно всі місця кріплення і стиків проклеїти алюмінієвим скотчем.

На відміну від всіх інших теплоізоляторів, Пінополіуретан, нанесений методом напилення, не вимагає ні ветровлагозащіти, ні вентиляційного простору, ні пароізоляції, ні кріплення. Відповідно, пенополиуретановая теплоізоляція економічно ефективніше як мінімум на вартість вітровологозахисні і пароізоляційної плівки, кріплення, алюмінієвого скотча, а також на вартість їх монтажу.

72СТРОКИ ВИКОНАННЯ РОБІТ

Терміни виконання робіт нанесення пінополіуретану методом напилення самі стислі, напилення бригадою з двох чоловік з однієї установки в зміну становить 15 м3. Це еквівалентно теплоізоляції ППУ товщиною 7см (або екструдованого пінополістиролу товщиною 10см, в мінваті — 25см) на поверхні в 215м2. Монтаж ветровлагозащіти, пароізоляції і самих теплоізоляційних плит на такій площі потребуватиме не менше 10 осіб протягом тижня.

СТРОК СЛУЖБИ

Термін служби конструкції залежить від складових конструкцію елементів. У випадку з пінополіуретаном термін служби безпосередньо залежить від терміну життя самого матеріалу і вимірюється кількома десятиліттями, реальний термін служби без зниження теплоізоляційних характеристик більше 30 років.

У випадку з плитними теплоизоляторами, термін служби залежить не тільки від терміну служби самого теплоізолятора, а й від терміну служби інших составляющіх.Напрімер, пароізоляційна плівка має термін служби значно менше, ніж 10 років, а що більш важливо вийде вона з ладу значно раніше , тому деформаційні зрушення конструкції вже в перші кілька років приведуть в непридатність саму пароізоляцію, виникнуть надриви, щілини і т.д., при все ще неруйную від природного старіння плівці.

Що стосується самих теплоізоляторів, то розклад такий. Термін служби екструдованого пінополістиролу — близько 20 років (при відсутності різних органічних парів), звичайного пінополістиролу — не більше 10 років (хоча гризуни можуть розкласти і за пару годин), мінвата в кращому випадку простоїть 5 років.

73ВПЛИВ НА ОСНОВНІ КОНСТРУКЦІЇ

Вплив на конструкцію плитних утеплювачів очевидно негативно, як з точки зору зростаючих навантажень (тобто зниження несучих здібностей ангара), так і з точки зору антикорозійної стійкості (менша провітрювання, велика конденсація вологи.

Напиленний Пінополіуретан чудовий антикорозійний захист, дуже низька паропроникність і 100% обвалаківаемость під час напилення роблять метал захищеним на багато років. За рахунок жорсткості матеріалу і суцільного заповнення конструкція стає міцнішим (несучі здібності зростають). Термін служби такого ангара істотно возрастет.Ми обійшли стороною такий, загалом-то, немаловажний, критерій, як вогнестійкість.

74Тут все гранично зрозуміло органіка горить, неорганіка не горить. Відповідно, негорючою є мінвата, всі інші утеплювачі горять. Однак, в останні роки в пінопласти додають антипірени, роблячи їх самозагасають. У таких умовах, якщо що загорілося то згорить все разом, у тому числі і з пінопластом або пінополіуретаном. Багатьом, думаю, неважливо: згорить ангар з пінопластом разом або згорить, але без мінвати.Ітак, використання пінополіуретану методом напилення при утепленні ангара економічно і технічно ефективно.

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *