УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Теплоізоляція виробничих і складських приміщень пінополіуретаном

DSCN9625

Напилювана пенополиуретановая теплоізоляція, володіючи неперевершеними характеристиками по стабілізації температурного і вологісного режиму, стала еталоном в сучасному будівництві.
Це не випадково. Тому є дві причини. Заслужена репутація (пінополіуретан використовується в будівництві вже більше 40 років) на об’єктах будівництва з екстремальними умовами експлуатації (нафтогазова промисловість, комунальне господарство, холодильники, бойлера і ін.) І бурхливе зростання сучасних технологій (на жаль, поки тільки західних), т.е . зниження вартості, раннє дорогих, технологічних процесів з одночасним зростанням якісних характеристик матеріалів (в даному випадку мається на увазі пенополиуретановое сировину та обладнання). Таким чином, раніше застосування напилюваної пінополіуретанової теплоізоляції було обмежено економічною ефективністю. Її використовували тільки там, де інша просто не працювала (не витримувала пропонованих вимог). В останні роки популярність напилюваного ППУ зросла, особливо в нашій країні. І зумовлено це одним — економічною ефективністю.

DSCN9625Трохи про проблеми або навіщо потрібна теплоізоляція?

В останні роки питання енергозбереження стає все більш актуальним. З ростом цін на енергоносії облаштування ефективної теплоізоляції стало актуальним не тільки для власників, у більшості випадків несучих комунальні витрати, а й для орендарів, на плечі яких часом лягає плата за підтримку потрібних кліматичних умов. Акцент на кліматичні умови зроблений не випадково. Кожне приміщення, будь то виробництво, склад, сховище або просто офіс вимагають підтримки стабільної температури і вологості. Звичайно, для більшості виробництв і офісом при мінімальних запитах (відсутність кондиціонування або ручне включення кондиціонера в найспекотніші дні) актуальним ставати теплозбереження в зимовий період. Проте багато видів діяльності вимагають приміщень зі строго визначеними температурними і вологісними характеристиками і спроби заощадити на енерговитратах можуть принести істотні збитки, а деколи взагалі розорити предпріятіе.Самий простий приклад: холодильники (холодокомбінати, м’ясокомбінати, морозильні камери) — приміщення з жорсткими кордонами по температурі.

Інший приклад: овочесховища — жорсткий вологісний і температурний режими запорука успіху. Бувають і більш екзотичні приклади: виробництва з великим надлишком тепла (виділяється в процесі виробництва) — серверні, виробництва з пластавтоматамі та ін. Відчувають проблеми з поганою теплоізоляцією огороджуючих конструкцій (в основному покрівлі) взимку не через нестачу тепла приміщення (у більшості випадків такі приміщення обладнані потужними кондиціонерами, тому в особливо спекотні літні дні температура в приміщенні загрожує виходи з ладу дорогої техніки), а через утворення конденсату на поверхні стелі. Причому кількість конденсату настільки велике, що ставить під загрозу працездатність всіх механізмів не пристосованих працювати під «дощем».

P1020015Що робити? Чи повинна ізоляція бути пінополіуретанова.

Звісно, можна до нескінченності ставити кондиціонери або опалювальні установки, тим самим в десятки разів збільшуючи витрати на енергоресурси, що б «довести»: зігрітися, розвівши навколо себе багаття можна (зрештою грілися ж наші предки саме таким способом поки комусь не прийшла в голову думка поставити довкола які-небудь огороджувальні конструкції).

«Очевидне» для багатьох рішення «треба утеплити» («треба термоізолювати») в причепі вірно. Дійсно для зниження витрат на енергопостачання кондиціонерів, в тому випадку якщо необхідно охолодити приміщення, та опалювальних установок, якщо приміщення необхідно опалити, потрібна ефективна теплоізоляція огороджувальних конструкцій (покрівлі, стін, підлоги, фундаменту).

Однак, те саме «очевидне» часом на практиці реалізується невірно, бувають випадки, коли витрачені матеріальні ресурси на облаштування теплоізоляції не тільки не приносять бажаний результат, але відверто шкодять виробництву.

Розглянемо приклад: виробництво з надлишком тепла і пари (різні виробництва полімерів). Як вже говорилося вище проблема полягає в «дощі зі стелі». Краплі води, капаючі зі стелі (як в поганій парильні) не тільки докучають робочому і обслуговуючому персоналу, норовлячи залетіти за комір, але і загрожують вивести з ладу техніку («не туди крапнувши»).

 Обладнення теплоізоляції за допомогою мінерально-ватного утеплювача в 99 випадках зі 100 приведе до потопів у відлигу. З меншими ризиками можна утеплитися пінопластовими плитами, причому, чим менше залишиться, тим менше очікуваний потоп. І тільки безшовне напилення пінополіуретану здатне гарантовано вирішити проблему.

P1020021Описана проблема знайома більшості москвичів, які переселилися у знову відбудовані заміські будинки. 15-20см теплоізоляція мінватою з посередньою пароізоляцією не здатні витримати повноцінне життя в зимовий період (прання, приготування їжі, щоденний душ і т.д., не кажучи вже про сауни з басейнами усередині будинку) з нормальною температурою всередині будинку. От і доводитися збільшувати шар теплоізоляції до 25-30см і забезпечувати належну пароізоляцію (складніша процедура, адже кожну пробиту скобу і стик треба проклеїти алюмінієвим скотчем). Напилювання ППУ на покрівлю в заміських будинках і взагалі використання ППУ ізоляції в цивільному будівництві ще більш високоефективне рішення, ніж використання ППУ в промисловому будівництві, оскільки розрахункові терміни окупності абсолютно різні, а довговічність (термін служби) дуже великий — більше 30 років.

Або інший приклад: овочесховище, холодокомбінати та ін. Приміщення, що вимагають стабільної температури і вологості, тобто приміщення, де не можна заморозити товар взимку, і зігріти влітку і при цьому забезпечити певну вологість, оскільки товар зіпсується. У таких приміщеннях теплоізоляція на рух пари повинна працювати в обидві сторони, тобто надавати необхідний опір паропроніцанію в обидві сторони і не накопичувати вологу усередині себе для збереження теплоізоляційних властивостей.

Очевідно, що мінерально-ватний утеплювач впоратися з таким завданням не зможе, та й плити пінополістиролу справляються з такими завданнями вельми умовно, або вимагають додаткових конструкцій, а відповідно матеріальних витрат. Безшовне напилення ППУ не лише єдино правильний, але і найменш витратний спосіб отримання необхідного результату.

У розглянутих прикладах напилення ППУ було єдиним можливим рішенням покладених на нього як на утеплювач завдань.

Для обгрунтування економічної ефективності використання напилюваного ППУ при будівництві, реконструкції і ремонті виробничих приміщень необхідно порівнювати не тільки вартість матеріалів і їх якість, а й технологічному процесу облаштування теплоізоляції.

Розглядаючи якість, треба враховувати не тільки теплопровідність (як найважливішу характеристику утеплювача (зменшується кількість необхідного матеріалу) і термін служби (у цьому Пінополіуретан перевершує своїх побратимів) — величини, розрахувати які математично не складає труднощів, але і здатність пінополіуретану істотно підвищувати міцність і довговічність конструкцій, на які він напилюється.

Легко порахувати, що при використанні ППУ (теплопровідність пінополіуретану 0,019) для досягнення термічного опору огороджувальної конструкції 4,2 необхідний шар завтовшки 7,98см, при використанні ЕПП (теплопровідність екструдованого пінополістиролу 0,032) для досягнення термічного опору огороджувальної конструкції 4,2 необхідний шар завтовшки 13 , 44 см, і що для облаштування 1000м2 потрібно 79,8м3 ППУ і 134, м3 ЕПП. Складно розрахувати, на скільки необхідно збільшити шар ЕПП для компенсації містків холоду у вигляді кріплення і щілин, неминуче присутніх при облаштуванні ЕПП. А вже тим більше, майже неможливо, порахувати у скільки разів збільшитися терміни служби конструкції, яку замість того, щоб продірявити, не тільки захистили від вологи (нехай навіть атмосферної), але і склеїли в єдиний моноліт.

Використання мінеральноватних, пінополістирольних плит вимагає їх кріплення на поверхні, навіть найсучасніший пластикове кріплення не тільки є додаткової матеріальної витратою (як матеріал і як робота), але є і містком холоду і вогнищем руйнування і ослаблення основної конструкції.

Напилення ППУ пінополіуретану створюють монолітний суцільний міцний шар, що є не тільки самим кращим теплоізолятором, пароізолятором, а й чудовим захистом від корозії різних агресивних середовищ, а так, же чудовим наповнювачем для істотного збільшення міцністі (несучої)  конструкції. Треба відзначити, що будь-який інший утеплити вимагає додатково пароізоляції і вітрозахисту, що також є додатковими матеріальними витратами (як сам матеріал так його облаштування) .Не мало важливим фактором у будівництві, особливо в суворих російських умовах, є терміни проведення робіт. І тут Пінополіуретан залишає своїх побратимів позаду, не тільки тому, що відсутні додаткові роботи, сам процес напилення ППУ за швидкістю укладання випереджає просте укладання плит без всякого крепежа.Ко всього вищепереліченого залишається додати високу якість роботи.

Якість роботи з напилювання ППУ легко перевірити, необхідно візуально переконатися в монолітній створеної поверхні з відсутністю щілин і пропусків, а також проконтролювати товщину шару за свідомо відомим орієнтирам. Чого не можна сказати при облаштуванні теплоізоляції ЕПП та мінватою (цілісність пароізоляції, кріплення, щілини і т.д. і т.п.)

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *