УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Утеплення плоского даху: різноманіття варіантів і технологій

ffb67c0cbdf3cc4dd2a13b69ce367cd4_L

Плоский дах насправді зовсім не ідеально горизонтальна поверхня. У ряді випадків при її проектуванні закладається кут нахилу в 2-3 градуси з метою відводу вологи, бо на абсолютно рівній поверхні вода буде накопичуватися і не завжди встигати випаровуватися. Внаслідок цього плоскі дахи не знайшли широкого розповсюдження в житловому будівництві: всього 4% всіх приватних котеджів оснащені дахами подібного типу (міські багатоповерхівки в рахунок не беремо). А ось при будівництві об’єктів промислового та культурного призначення плоскі дахи вельми затребувані. Котельні, гаражі, басейни, теплиці, адміністративні будівлі — ці та багато інших споруд вельми часто забезпечуються саме плоскими конструкціями. Це обумовлено не тільки простотою будівництва, але й можливістю облаштування на даху додаткового місця роботи або відпочинку. Це може бути зимовий сад, кафе, автостоянка.

Тому при виборі матеріалу для утеплення плоского даху необхідно, насамперед, враховувати призначення майбутньої поверхні. При теплоізоляції даху басейну, наприклад, слід особливу увагу приділити вологостійкості утеплювача, якщо дах буде використовуватися в якості стоянки важких машин, головним критерієм є механічна міцність теплоізолятора. Природно, всі критерії не повинні суперечити основним призначенням утеплювача — зберігати тепло в приміщенні.

uteplenie_ploskoj_kryshi2Види утеплювачів для даху
Горизонтальна поверхня даху надає великий простір при виборі матеріалу для утеплення. Серед найпопулярніших теплоізоляторів можна виділити декілька.

Керамзит. Сипучі утеплювачі типу гравію чи піску дуже поширені при утепленні плоского даху. Вони недорогі, екологічно безпечні, досить довговічні. Серед мінусів — велика вага і не дуже хороші теплоізоляційні властивості.
Рулонні утеплювачі — скловата або більш екологічно безпечні види мінеральних ват. Для збереження тепла в приміщенні під плоским дахом рулонні утеплювачі економічні доцільні, тому що коштують дешевше плитних утеплювачів. Водостійкість скловати — великий плюс, тому її часто використовують при настилі на дах басейну.
Кам’яна вата має більш високу вартість, до її допомоги вдаються для збереження тепла на об’єктах, де потрібна строгий температурний режим: теплицях, зерноскладах, овочесховищах.
утеплення плоского даху
Пінопласт — один з найдешевших і простих в монтажі плитних утеплювачів. Його часто використовують для утеплення плоского даху будівлі, не призначеного для постійного використання. Крім того, внаслідок крихкості матеріалу його не можна використовувати у разі використання даху для додаткових господарських потреб.
Екструдований пінополістирол дуже популярний при теплоізоляції дахів: він не пропускає воду, не горить, досить міцний. Однак вартість його досить висока, тому необхідно прорахувати економічну ефективність утеплення великих площ. Те ж можна сказати про піноскло і пінобетон.

uteplenie_ploskoj_kryshi4Напилюваної утеплювачі вельми практичні при утепленні будь-якій поверхні, особливо великих плоских дахів. Напилювання двох рідких субстанцій — смоли і затверджувача — відбувається протягом дня, при цьому ніяких додаткових заходів з підготовки даху проводити не потрібно. Це дуже швидко і зручно, правда, шар ППУ необхідно буде захистити від Сонця. При взаємодії з прямими сонячними променями матеріал починає руйнуватися, це, мабуть, єдиний недолік пінополіуретану.

Як можна утеплити плоский дах

Існує два основні різновиди утеплення: традиційна або інверсійна. При традиційному утепленні багатошаровий пиріг виглядає так, як зазвичай проводиться ізоляція будь-яких поверхонь: паробар’єр, утеплювач, гідроізоляція. Принципова відмінність інверсійної системи полягає в тому, що утеплювач кладеться на гідроізоляційний шар, захищаючи його від впливу навколишнього середовища. Инверсионное утеплення використовується в тих випадках, коли дах планується використовувати як відкриту веранду або зимовий сад. Зверху на утеплювач заливається бетонна стяжка і настеляється твердий матеріал типу тротуарної плитки, яка може витримувати значні механічні навантаження. Инверсионное утеплення плоского даху сприяє більш тривалому терміну експлуатації гідроізоляційної мембрани.

uteplenie_ploskoj_kryshi3Загальний принцип робіт полягає в послідовному виконанні декількох етапів

Першим шаром на покрівлі укладається паробар’єр, який призначений для збереження утеплювача від вологи, що піднімається зсередини приміщення. Він може бути рідким або плівковим. Найбільш популярним серед рідких матеріалів є бітум. Затвердевая, він утворює герметичний шар, відвідний надлишок вологи. Іншим плюсом є підвищена міцність матеріалу. Плівкові пароізоляційні матеріали при утепленні даху використовуються рідко, так як крізь поліетилен може просочуватися вода.
Після цього настилається утеплювач. Рулонні утеплювачі дешевше, але плитні зручніше монтувати. Якщо будівля не призначене для постійного проживання або використання в господарських цілях, можна обмежитися одношаровим утепленням. У разі постійної експлуатації споруди доцільно укласти теплоізоляційний матеріал у два шари. Нижній слід робити менш щільним, він буде виконувати безпосередньо функції збереження тепла. Верхній шар робиться з більш щільного матеріалу, який здатний витримувати підвищені механічні навантаження. Особливо це стане в нагоді, якщо дах буде експлуатованої. Для особливої ​​міцності плити пінопласту або мінвати закріплюються пластиковими дюбелями.
утеплення плоского даху
Верхній шар — гідроізоляційне покриття, яке зверху бажано засипати піском або гравієм. Поверх всіх шарів укладається фінішне покриття — тротуарна плитка, декоративні панелі або штукатурка, все залежить від подальшого призначення поверхні. Особливу увагу слід приділити утепленню проблемних ділянок: місць по краях даху або навколо покрівельних споруд — вентиляційних отворів, труб, антен. Навколо них обов’язково робити подвійне утеплення щоб уникнути утворення містків холоду.

uteplenie_ploskoj_kryshi5Плоский дах — ідеальне місце для застосування ППУ

Утеплення великих площ — це завжди великі витрати сил і засобів. Часткова теплоізоляція плоского даху не має сенсу, а повне утеплення займає часом дуже багато часу. Вирішити проблему співвідношення часу і якості допоможе пенополіупретан — полімер нового покоління. Саме його найчастіше вибирають для робіт на даху: утеплення займе один-два дні, все залежить від площі поверхні.
Наносимая рідка субстанція твердне протягом хвилини, утворюючи тверду дихаючу поверхню, якій не страшні вода, вогонь, агресивні середовища. Матеріал надзвичайно довговічний і здатний витримувати великі навантаження, тому в разі облаштування на даху автостоянки або кафе ППУ буде оптимальним утеплювачем. Ще один важливий плюс матеріалу — прекрасні адгезійні властивості, завдяки яким він намертво прихопить оздоблювальні плити. Якщо дах не буде використовуватися, пінополіуретан достатньо просто пофарбувати фарбою. Такий пиріг надійно утеплить дах і буде міцною основою для кафе або зимового саду. Зацікавилися? Телефонуйте до нашої компанії!

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *