УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Утеплення скатного даху: матеріали та технології

1fc372946c0b98fb8d7f87d4c38ea83a_L

Існує два типи дахів — плоскі і скатні. Якщо перші з’явилися відносно недавно, то покрівля, що складається з двох частин, з’єднаних під кутом один до одного, виникли з часів початку найперших будівель. Хто не пам’ятає Ноїв ковчег? Він був побудований за принципом куреня і мав похилі стін. Люди відразу зметикували про явні плюси такої конструкції. По-перше, скатні поверхні сприяють своєчасному стоку дощових і талих вод. По-друге, подібні конструкції куди більш стійкі до поривів сильного вітру, ніж вертикальні і горизонтальні площини. Однак люди довго не могли додуматися до утеплення скатних дахів, точніше, у них просто не було відповідних матеріалів. Зараз, коли необхідність збереження тепла в житловому приміщенні ні в кого не викликає сумнівів, а новітні матеріали залишають велику свободу вибору, кожен будинок під будь дахом необхідно утеплити, якщо хочеться комфортно жити взимку.

uteplenie_skatnoj_kryshi2Мансарда або горище?
У переважній більшості випадків скатний дах увазі наявність стельового перекриття. Що в приватному будинку, що в багатоповерхівках, обладнаних конусоподібними конструкціями, під покрівлею знаходиться горищне приміщення. Якщо міських будівлях простір під дахом використовується для установки і збереження необхідної для життєзабезпечення апаратури (наприклад, інтернет-серверів), то в приватних будівлях верхній поверх дуже часто використовується в якості житлової кімнати. Мансарди набувають все більшої популярності за рахунок простоти зведення, зручності устаткування, легкості збільшення житлового простору. Матеріали і технології утеплення скатної даху мансарди та покрівлі нежитлового приміщення розрізняються насамперед тим, що житлове приміщення краще теплоізолювати із зовнішнього боку покрівлі. При цьому не тільки зменшиться витрата тепла, але і краще збережеться дах. Якщо ж горище практично не використовується, можна проводити роботи зсередини.

У будь-якому випадку головне — не забувати про гідроізоляцію утеплювача. Закон фізики: вгорі вологість завжди більше, ніж внизу. Пари з житлового приміщення, піднімаючись знизу, можуть серйозно пошкодити теплоізоляційний шар. Намокла мінеральна вата за півтора року здатна втратити половину своїх властивостей. Більше того, вологий неорганічний матеріал — відмінний розсадник для появи і росту бактерій і мікроорганізмів. Коли утеплення скатного даху проводиться за допомогою пінопласту або пінополістиролу, треба пам’ятати: ці матеріали взагалі не намокають, і якщо не зробити правильний відведення води, вона буде стікати і скупчуватися в кутах будівлі, утворюючи вогкість.
uteplenie_skatnoj_kryshi3Як багато є на світі дахів

Існує безліч різновидів скатних дахів.

Односхила — площині даху розташовуються під гострим кутом один до одного.
Двосхила (щипцевій) покрівля являє собою конструкцію з двох площин даху, при цьому фронтони мансарди, що є продовженням стіни, знаходяться по різні сторони будинку.
Чотирьохскатні дахи, які бувають шатровими — з’єднаними у верхній точці, або вальмовими, при цьому на самому верху будинку розташований гребінь, або коник.

При складній конструкції дахів доцільно користуватися рідкими полімерами як утеплювач. Такі матеріали, як пінополіуретан, не вимагають додаткової підготовки, установки обрешітки і контррейок, навіть гідроізоляційна плівка не потрібна, бо дихаюча структура полімеру дозволяє волозі випаровуватися природним шляхом. Суміш смоли і затверджувача протягом хвилини перетворюється в герметичний шар приголомшливого за своїми теплоізоляційними властивостями матеріалу, який не боїться вогню, води, агресивних середовищ, прекрасно дихає і абсолютно безпечний для здоров’я.

Одне з найбільших переваг ППУ при утепленні скатної даху в тому, що він може покрити рівним шаром навіть ті місця, куди просто не встане мінеральна вата, навіть незважаючи на її пластичність, не кажучи вже про пінопласт.

До речі, при закупівлі полістиролу, якщо обрано саме цей матеріал як утеплювач, треба закуповувати як мінімум на 40% більше матеріалів, ніж розраховано за технічним завданням. Пінопласт часто ламається при спробі закласти його у важкодоступні місця, а зламаним листом утеплювати поверхня не має сенсу. Тому розмови про те, що пінопласт — найдешевший утеплювач, на ділі обертається міфом.

Технологія утеплення даху мінватою
Інша справа — мінеральна вата. Скловата для утеплення житлових приміщень не використовується — вона дуже шкідлива для здоров’я і абсолютно не пропускає воду, створюючи парниковий ефект. Куди більш практична кам’яна вата, виготовлена ​​на основі натуральних базальтових порід (тому її часто називають базальтовою ватою). Вона має безліч переваг перед пінопластом і тим більше сипучими наповнювачами типу керамзиту.

Низький коефіцієнт теплопровідності.
Високий ступінь звукопоглинання.
Вогнетривкість.
Безпека у використанні при високих і низьких температурах.
Достатня екологічна чистота.
Наявність повітряних бульбашок робить вату одночасно і досить пластичною при укладанні в важкодоступні місця, і при цьому дозволяє надійно зберегти тепло в будинку.

Перш ніж почати установку утеплювача, необхідно очистити поверхню скатного даху від бруду, масляних плям. Дерев’яні частини слід обробити антисептичним розчином, а метал — антикорозійним складом. У міжкроквяний простір укладається дифузійна мембрана, яка грає роль гідробар’єра і охороняє мінватним плиту від зовнішньої вологи. Ширина утеплювача повинна бути на 2-3 см більше, ніж відстань між кроквами для щільного входження утеплювача. Містків холоду уникнути все одно повністю не вдасться, тому, якщо дозволяє місце, утеплювач краще укладати в два ряди так, щоб стики не збігалися один з одним. Останній етап — монтаж пароізоляційної плівки, яка кріпиться за допомогою оцинкованих цвяхів або будівельних скріпок. Місця примикання до стін необхідно ретельно заліпити скотчем, після чого можна приступати до монтажу каркасної обрешітки і установки чистового стелі внутрішнього приміщення.

uteplenie_ppu4Складна геометрія скатного даху, незручність монтажу, значні витрати часу — всі ці обставини продиктували поява на світ нових утеплювальних матеріалів, про які було розказано вище. Пінополіуретан має ще одним досить значним плюсом саме при теплоізоляції скатного даху: це дуже легкий матеріал. На відміну від тих же мінватним плит він практично не робить впливу на конструкцію даху, що особливо актуально в сільських районах нашої країни, де багато старих будівель старої споруди.

Утеплення скатних дахів пінополіуретаном — один із пріоритетних напрямків діяльності нашої команди. До теплоізоляції верхній поверхні домівки особливо уважне ставлення, адже саме через покрівлю йде найбільше тепла. Якщо вам потрібно надійно утеплити скатний дах і не боятися зимових холодів — просто зателефонуйте нам.  Весь процес по утепленню даху ППУ займе менше одного робочого дня, при цьому ви можете бути спокійні за якість роботи і бути впевнені: протягом найближчих 70-80 років зимові холоднечі і люті морози вам не страшні!

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *