УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Утеплення дерев’яного будинку зсередини: зберігаємо принадність деревини

Без-имени-1

Хто не мріє мати власний дерев’яний будинок з башточками, побудований за всіма канонами класичного російського зодчества ?! Дерево — унікальний матеріал, найбільш органічно відповідний для повсякденних потреб. Недарма всі люблять вироби з деревини, і користуватися дерев’яним посудом або письмовими приладдя з природного матеріалу зараз є не тільки ознакою смаку, але і дійсно відмінною альтернативою бездушному пластику. Дерев’яний стілець з різьбленою спинкою у багато разів краще самого зручного крісла з полімеру: згідно зі статистичними опитуваннями, при можливості вибору 8 з 10 чоловік зволіють натуральні вироби продуктам неорганічного синтезу.Без-имени-2

Те ж саме стосується і житла. Будинок — не тільки притулок і фортеця для мешканців, але і візитна картка власника, один з критеріїв його смаку. Тому багато хто відмовляється від зовнішньої теплоізоляції, вибираючи утеплення дерев’яного будинку зсередини. Зрозуміло, що побудувавши будинок колод, мало хто захоче ховати природну красу під сайдинг або вагонку. Але утеплювати дерев’яний будинок необхідно, і якщо при цьому дотримуватися необхідних заходів з гідроізоляції, то цілком припустимо провести роботи з боку житлового приміщення.

Вічно жива деревина

Дерево — не тільки самий екологічно чистий матеріал, але ще по-справжньому жива і дихаюча субстанція. Не варто думати, що оброблені колоди, підготовлені для будівництва, сильно відрізняються від зростаючих в грунті деревах. Як показали дослідження мікробіологів, в зрубаному колоді ще протягом 10-15 років жевріє життя, а, значить, це вельми приваблива середу для комах і гризунів. Втім, цей недолік деревини легко усунемо — досить кілька разів обробити поверхню засобами від комах і спреями проти гнилі, і можна забути про це питання. Утеплення дерев’яного будинку зсередини виправдано щоб зберегти природну красу деревини зовні. Щоб уникнути виникнення вогкості, при утепленні будинку зсередини особливу увагу треба приділити гідроізоляції.Без-имени-3

Інша поширена проблема при утепленні дерев’яного будинку — надлишок вологості в самій кладці. Це відбувається зазвичай після декількох років експлуатації, протягом яких деревина встигла накопичити в собі вологу від дощів і снігу. Тому затягувати з утепленням будинку не варто, як не слід проводити її негайно після завершення будівництва. Оптимальний термін початку теплоізоляційний робіт — 1-3 роки після зведення будівлі. За цей рік колоди сядуть (в рік вони дають усадку приблизно на 1 см, так що якщо проводити утеплення відразу, то через кілька років каркас і утеплювач просто-напросто зламаються). Після цього можна починати роботи з утеплення дерев’яного будинку зсередини.

Мінеральна вата: кращий матеріал для утеплення дерев’яних зрубів

Перед початком робіт необхідно законопатити всі щілини. Якими б рівними не здавалися бруси, між ними все одно залишається простір, яка не зникає навіть після усадки будівлі. Всі проміжки між колодами необхідно ретельно заткнути джутового волокна або клоччям. Після цього стіни необхідно не тільки звільнити від розеток та інших атрибутів, але і ретельно очистити від пилу і максимально висушити. Для цього краще всього на кілька годин включити примусову вентиляцію, яка не тільки позбавить деревину від надлишку вологи, але і сприятиме поліпшенню мікроклімату в будинку.Без-имени-4

Вентиляції взагалі треба приділити особливу увагу, бо при її відсутності в приміщенні можливий парниковий ефект. Природна волога, що збирається в житловому приміщенні, буде конденсуватися на пароізоляційному бар’єрі і стікати вниз, утворюючи вогкість і викликаючи цвіль. Особливо це характерно при утепленні дерев’яних будинків зсередини пінопластом — він абсолютно не проводить воду. Тому для теплоізоляції дерев’яних будівель краща мінеральна вата — універсальний і практичний матеріал, який не горить і майже не виділяє шкідливі речовини. Так що гідроізоляція обов’язкове, а й про вентиляційному зазорі пам’ятати необхідно.

Технологія утеплення дерев’яного будинку зсередини

Теплоізоляцію роблять за допомогою дерев’яного або металевого каркаса, який монтується на очищену і забиту клоччям поверхню стіни. Метал легше, але дерев’яні рейки не притягають холод. Який матеріал для каркаса вибрати — вирішувати вам, багато що залежить від стану стін і погодних умов регіону. Коли стіни старі, то легка конструкція з металу буде оптимальним варіантом, але якщо будинок знаходиться в північних широтах, краще використовувати дерев’яні бруски. Їх попередньо теж потрібно обов’язково обробити антигрибковимспреєм. Перед монтажем треба встановити фольгировану плівку блискучою стороною до дерева — паробар’єр буде відводити вологу від утеплювача.

Вертикальні рейки встановлюють на відстані в 5-7 см менше, ніж ширина мінватним плит. Утеплювач повинен щільно входити в пази каркаса, не утворюючи містків холоду. Знизу і зверху надлишки базальтового волокна не обрізаємо — м’який і пластичний матеріал легко деформується і прийме необхідну форму, захищаючи стики від проникнення холодного повітря. Напрямні не повинні бути більше товщини утеплювача — якщо так вийшло, ні в якому разі не втрамбовуйте мінватним панель. Вона стане тонше, але з неї зникнуть бульбашки повітря, які і є основним бар’єром для витоку тепла з приміщення. Краще наростити рейки брусками відповідного розміру так, щоб утеплювач не доходив до кінця рейок приблизно 10 сантиметрів. Це і буде вентиляційний зазор, який забезпечить рівномірну циркуляцію повітря навколо пароізолятора. Останній етап — установка гідроізоляції, аркуші якої кладуться внахлест і кріпляться будівельним степлером. Після цього можна переходити до фінішної облицюванні. На ці ж рейки можна набити вагонкуабо гіпсокартон для подальшої обклеювання шпалер. Якщо дозволяє місце, краще зробити ще один ряд рейок, щоб декоративне облицювання теж мала вентиляцію. Це з’їсть трохи корисного простору, зате таке грамотне утеплення дерев’яного будинку зсередини гарантує сухий і комфортний мікроклімат в кімнаті.

Краще мінвати може бути тільки пінополіуретанБез-имени-5

Ми розповіли тільки про утеплення стін дерев’яного будинку, однак не треба забувати і про інші його складових. Якщо залишити неутеплені стелю або підлогу, то тепло буде йти через ці поверхні, і всі роботи можуть виявитися марними. Тому до теплоізоляції будь-якої будови необхідно підходити комплексно, утеплюючи всі частини будівлі. Технологія робіт мало чим відрізняється від описаного процесу і являє собою таке ж утеплення за допомогою каркаса з дотриманням принципу багатошарового пирога, в основі якого — обов’язкова гідроізоляція теплоизолятора з двох сторін гідроізоляційними матеріалами.

Процес цей досить тривалий за часом, але це коштує того. Дерев’яний будинок може простояти дуже довго, послуживши нашим дітям і онукам. А ось мінеральна вата, як би грамотно вона не була встановлена, все одно вбирає вологу і сповзає під власною вагою вниз, залишаючи нагорі незахищені ділянки деревини. Цього можна уникнути, вибравши інший метод — утеплення дерев’яного будинку зсередини пінополіуретаном. Напилюваний матеріал, що представляє собою суміш смоли і затверджувача, миттєво утворює на поверхні рівний шар дихаючого утеплювача, який не вбирає вологу, не схильний цвілі, не горить, що особливо важливо в сільській місцевості. Найважливіший плюс цієї технології — збереження корисної площі будинку, адже не доведеться робити каркас і встановлювати гідроізоляцію з зазором.

Необхідно нанести 5-7 сантиметрів ППУ — і будинок утеплений в два рази краще, ніж значною конструкцією з мінвати. Вражаючі теплоізоляційні властивості полімеру, його екологічна безпека і дивовижна довговічність зробили його самим затребуваним утеплювачем. Протягом одного дня будуть закінчені всі роботи по теплоізоляції будинку, і не треба витрачати час, сили і засоби на мінвату, яку все одно скоро доведеться міняти. ППУ прослужить мінімум 70 років. І це справді найкращий матеріал для утеплення.

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *