УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Не на екваторі живемо: як і чим утеплити будинок

Без-имени-10

 Жителям Еквадору, Уганди або Мальдівських островів можна позаздрити: там цілий рік світить сонце, і населення не обтяжене питанням — як утеплити будинок. З іншого боку, населення країн, через який проходить екватор (таких держав налічується 14, до слова), навіть не підозрює про те, як далеко вперед зробили крок технології збереження тепла в оселях за останнє сторіччя. Тоді, в минулому столітті, будинки в північних широтах утеплювали підручними матеріалами: піском, землею (так звані землебітний будови), очеретом, глиною (саманні будинки). Між іншим, багато з цих будівель експлуатуються досі, так що будували тоді на совість. На щастя, часи недобросовісних будівельників і ремонтників — халтурників пройшли, ринок висуває підвищені вимоги до якості кінцевої продукції, будь то монтаж житлових конструкцій або вирощування огірків.

З якістю новобудов в нашій країні справи пішли на лад: багато хто з них навіть не потребують утеплення, бо воно проводиться одночасно із зведенням стін. Такий спосіб, безумовно, оптимальний — і мешканцям немає необхідності додатково витрачатися, доводячи свою фортецю до розуму, і будинок простоїть довше, бо ніхто не буде ламати підлогу або стіни, передбачені базовою комплектацією. А от усім іншим жителям нашої неосяжної країни варто посушити голову над питанням, чим і як утеплити будинок, щоб в ньому було влітку не жарко, а взимку не холодно.

Як утеплити будинок, або чому ніхто не хоче бути мікробіологомБез-имени-11

Принципи теплоізоляції будівель однакові практично для всіх видів будівель — закони фізики непорушні так само, як позиції пітерської торгово-виробничої компанії «Тіссол» на ринку надання послуг в сфері утеплення будинків. Будь будівельник скаже вам: зовнішнє утеплення ефективніше внутрішнього, хоча багато необізнані люди як і раніше вважають, що якщо скупити в довколишніх аптеках всю вату, обкласти нею стіни кімнати, та ще навісити перські килими, то стане значно тепліше. Мовляв, тепло-то ось воно, поруч, його можна навіть помацати! А при необхідності відірвати шматочок, щоб заліпити розбиту коліно дитини.

Вельми зручна ідея, до речі сказати, але, на жаль, абсолютно нереальна. При утепленні кімнат зсередини в приміщенні накопичується надлишок вологи, якої нікуди випаровуватися, і вона осідає на утеплювачі. Вологий утеплювач швидко втрачає свої теплоізолюючі властивості. Крім того, мокрий утеплювач призводить до утворення вогкості, що дуже привабливо для мікробіологів — є шанс відкрити нову різновид серед з’явилися в кутах стін мікрооорганізмов. Однак для більшості людей таке сусідство є недоречним.

Саме тому завжди, коли є можливість, краще проводити утеплення споруди зовні. І не має значення, житловий це будинок, гараж або ферма для корів. До речі сказати, в останньому випадку утеплення взагалі заборонено робити зсередини, бо велика рогата худоба надзвичайно чутливий до підвищеної вологості і ставиться до цього, м’яко кажучи, не дуже добре: іноді у корів навіть пропадає молоко. Плюсів у зовнішнього утеплення дуже багато.

Стіни будівлі стають захищеними від безпосереднього контакту з навколишнім середовищем, тим самим збільшується термін їх служби.

При морозах стіни виявляються ізольованими від впливу холоду, тому всередині приміщення тепліше.

Волога не накопичується в приміщенні, а виходить крізь стіни і конденсується зовні.

При утепленні зовні внутрішня площа приміщення не зменшується ні на сантиметр, що неминуче при теплоізоляції зсередини. А єдиний сантиметр, тим більше, якщо проводити надійне утеплення, мова буде йти про 5-10 см, можуть зіграти вирішальну роль при внутрішньому плануванню і виборі предметів інтер’єру.

Тому на питання — як утеплити будинок, відповідь однозначна: краще це робити зовні. А ось питання — чим його утеплити, припускає масу альтернативних варіантів. Власникам є з чого вибрати.

Взагалі матеріалів для утеплювачів багато, очі розбігаються. Овечу вовну для теплих шкарпеток і кожушка в розрахунок не беремо — ці чудові речі можуть врятувати в певних ситуаціях, проте для підтримки комфортної температури будинку потрібні все-таки інші засоби.

Мінеральна вата — один з найпопулярніших утеплювачів. Невисока вартість і можливість установки в будинках будь-якого типу — від дерев’яних зрубів до цегляних новобудов — народжує стійко високий попит на мінераловатні плити. Однак, яким би пароізоляційним шаром і гідроізоляцією ні була оповита вата, вона все одно пропускає і накопичує вологу, і в цьому її головний і дуже істотний мінус.

Без-имени-12Пінопласт — легкий і в ряді випадків незамінний утеплювач, який можна наносити прямо на стіну за допомогою клею без всяких обрешеток і каркасів. Але у цього матеріалу є обмеження: так, наприклад, не рекомендується ізолювати їм приватні будинки в сільській місцевості, оскільки пінопласт дуже горючий, і одна необережно кинутий сірник може призвести до незворотних наслідків. Крім того, його люблять гризуни. Покращений варіант пінопласту — екструдований пінополістирол — володіє поліпшеними теплопровідні властивості, але горить як олімпійський вогонь і не дає стінам дихати.

Сендвіч-панелі, що представляють собою бутерброди з двох металевих або пластикових листів, всередині яких знаходиться товстий шар утеплювача. Панелі кріпляться шляхом гарячого або холодного пресування і є одночасно як утеплювачем, так і облицюванням будинку. Це досить зручно й красиво, тим більше що вибір фактури і забарвлень надзвичайно різноманітний, проте на відміну від бутербродів на сніданок дуже дорого.

Тепла штукатурка теж може використовуватися як облицювальний матеріал. Є всілякі види штукатурок, але всі вони добре зберігають тепло тільки тоді, коли наносяться товстим шаром — все-таки теплопровідність не на висоті. Тому утеплюючі розчини можна наносити тільки на міцні стіни, здатні витримати велику вагу.

Члени Грінпіс напевно проголосують за натуральні утеплювачі. Як утеплювач раніше використовується солома, водорості, пробкова крихта з кори дуба, пенька. Ці утеплювачі при всій принадності за ціною і екологічній чистоті нездатні повною мірою зберегти тепло у всьому приміщенні, до того ж вони погано витримують механічні навантаження. Тому їх найчастіше використовують як утеплювачі окремих частин будинку, в основному стель і горищних приміщень.Без-имени-13

І все-таки як утеплити будинок, чи є утеплювачі без недоліків? Ідеалу в принципі не існує, як відомо з курсу філософії, проте близький до досконалості матеріал винайдено давно, і про нього багато хто знає, особливо жителі Пітера і його околиць. Адже саме вони можуть повною мірою відчути всю красу пінополіуретану і сповна відчути комфорт проживання в сухий теплій квартирі. Цей матеріал володіє винятковими теплоізоляційними властивостями, не схильний до руйнівної дії вогню, води і холоду, його не визнають миші і кроти. Зате його любить сонечко, тому після напилення 5-сантиметрового шару ППУ (більше не треба, буде тепло, як якщо б ви наклеїли 15 см пінопласту) захисний шар необхідно пофарбувати.Без-имени-14Без-имени-15

Якщо у вас ще немає пінополіуретану на обшивці будинку — ніколи не пізно це виправити! Роботи проходять дуже швидко — вже на наступний день ви забудете, що таке вогкість і холод у вашій оселі!

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *