УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Каркасний будинок: утеплення по технології — запорука комфорту

Без-имени-4

Технологія зведення будівель по каркасному принципом придбала величезну популярність у нашій країні останнім часом. Головний плюс — це висока швидкість будівництва. Мало хто знає, але каркасний принцип споруди будівель застосовувався в Радянському Союзі ще в середині XX століття, коли тимчасові споруди із з’єднаних між собою плит служили надійним захистом від негоди трудівникам цілини. Саме швидкість зведення тоді була головним аргументом при будівництві житла для прибуваючих з усієї країни людей. Багато з будівель служать вірою і правдою досі, що зайвий раз говорить про міцність грамотно зведених каркасних будинків. Недарма слово «каркас» в дослівному перекладі з французької мови означає «скелет», тобто каркасна споруда — це зовсім не тимчасова споруда, як помилково вважають багато хто, а грунтовна споруда, придатне для цілорічного житла. Технологія утеплення каркасного будинку передбачає можливість теплоізоляції зовні будівлі і з внутрішньої сторони приміщення. Утеплення каркасної споруди зовні переважніше: точка роси не зміщується всередину утеплювача і не дає намокнути. Прекрасна ілюстрація — південні і західні штати США, де щорічно будується близько 2 мільйонів нових будинків каркасного типу.

Каркасний будинок — це зовсім не тимчасова споруда!Без-имени-5

Але навіть в Америці прийнято утеплювати каркасні будинки! Що вже говорити про холодної України з її суворими зимами і вологим кліматом. Оскільки не варто розглядати каркасні споруди як щось другосортне, то і технологія утеплення каркасного будинку повинна бути продумана також ретельно, як це робиться при теплоізоляції цегляних або дерев’яних будівель. Як правило, готові каркасні панелі вже мають утеплювач, закладений між стінками, то він не несе серйозного навантаження по збереженню тепла в приміщенні. Та й готові панелі самі по собі занадто тонкі, щоб надійно захистити від холоду взимку. Легкість і швидкість збірки готових панелей на ділянці доведеться компенсувати подальшим утепленням, але навіть з урахуванням доставки матеріалів це вийде набагато дешевше, ніж зведення будинку з цегли або OSB-блоків. Невипадково в багатьох країнах Нового і Старого Світу, особливо в Німеччині, Франції, державах Скандинавії (ось вже де дійсно необхідна якісна технологія утеплення каркасного будинку!) Зведення подібного збірного житла вважають технологією майбутнього.

Під стать просунутому дому повинен бути і матеріал утеплювача! Наївно вважати, що дешеві матеріали типу стружки або керамзиту дозволять вам безболісно пережити зиму. Ці сипучі матеріали недорогі, практичні, універсальні, але придатні вони лише для південних регіонів нашої країни, де не буває лютих холодів. При теплоізоляції каркасних будинків у середніх і північних широтах подібні матеріали марні, тому треба вибирати серед більш дорогих, але надійних варіантів. При цьому необхідно враховувати можливість комбінування. Наприклад, керамзит зможе стати додатковою подушкою при утепленні статі каркасного будинку. До речі, не варто забувати про комплексну теплоізоляції.

Багато людей дуже люблять утеплювати стіни, забуваючи про стелю і підлоговому покритті. Тим часом доведено, що основна втрата тепла відбувається через стелю будинку, стіни і підлога ділять в цьому сумнівному рейтингу друге місце. Тому приділяти всю увагу стінам не має сенсу — тепло буде йти через незахищені ділянки будинку. Так що якщо ви взялися за утеплення будівлі, то утеплювати його необхідно по всій поверхні.

Утеплення каркасного будинку: що необхідно знатиБез-имени-6

Чим ще хороший каркасний будинок, так це тим, що, на відміну від тих же брусових будівель, він не дає усадку. Приступати до теплоізоляції і подальшої декоративної обробці можна відразу ж після закінчення будівництва. Тому про матеріалі теплоизолятора краще подбати відразу, як і про парозахисної мембрані і гідроізоляційному шарі. Вони необхідні для захисту утеплювача від вологи, що йде зсередини будинку і потрапляє на обшивку з вулиці. Не варто використовувати поліетиленову плівку — вона зовсім не пропускає повітря, тому з часом на стінах почне утворюватися цвіль. З цієї ж причини не слід забувати про вентиляційному зазорі поверхнею стіни або даху і утеплювачем. Повітряний простір створить необхідні умови для вільної циркуляції повітря. Тільки це має бути дійсно циркуляція повітряних мас, а не застій суміші кисню і вуглекислого газу — це призведе до утворення конденсату і виникненню грибкових пір.Без-имени-7

Технологія утеплення каркасного будинку має на увазі монтаж теплоізоляційної конструкції насамперед з зовнішньої сторони будівлі. Утеплення зовні взагалі ефективнішим з точки зору фізики, ніж теплоізоляція зсередини: стіни не будуть промерзати під впливом холоду, будинок простоїть довше. Найчастіше зовні каркасний будинок утеплюється пінопластом. Те, що він не пропускає вологу — це міф: з часом він кришиться, і утворилися кульки неорганічного походження виділяють випаровування. Тому плити пінопласту необхідно класти на пароізоляційну плівку, зафіксовану степлером. В якості пароізоляції може служити руберойд, крафт-папір, будівельний картон, навіть звичайна целофанова плівка з перфорацією. На пінопласт наноситься шар клею і щільно притискається до стіни. Для більшої міцності можна використовувати дюбелі. Третім і останнім шаром є гідроізоляція, наприклад, пергамін. Він захищає утеплювач від снігу і дощу і сприяє коректному відведенню вологи від утеплювача. Важливо, щоб гідроізоляційний прошарок заходила за стіну, виключаючи можливість проникнення вологи. По пергаміну можна виробляти оздоблювальні роботи обраним декоративним матеріалом. Це може бути сайдинг, блок-хаус, пластикові панелі. Не потрібно декорувати фасад каркасного будинку штукатуркою! Вона має значну вагу і абсолютно недоречна на легкій каркасної конструкції.

Утеплювачів багато, пінополіуретан один!Без-имени-8

Розглядати кам’яну мінеральну вату в якості матеріалу утеплювача каркасного будинку не варто. При всіх перевагах ват (низька теплопровідність, універсальність, невисока вартість) вони володіють високою гігроскопічністю. У сільській місцевості, особливо при утепленні складів для зберігання харчових продуктів, це особливо критично — в будівлі з мокрим утеплювачем продукти елементарно згниють. Не врятує ні вентиляція, ні використання скловати, яку не можна використовувати в подібних спорудах: який би герметичній конструкція не була, дрібні частинки скла будуть відшаровуватися від утеплювача і потрапляти на продукти.

Матеріали типу тирси, соломи, стружки та інших морально застарілих, хоча і дешевих сипучих утеплювачів також не потрібно брати в розрахунок — вони недовговічні, погано справляються зі своїм основним завданням і не відповідають сучасним передовим технологіям утеплення каркасного будинку. Можна провести утеплення споруди з двох сторін — зсередини і зовні. Але це не завжди виправдано і не в будь-якій ситуації можливо з технологічної точки зору, не кажучи вже про економічну складову питання. Утеплення каркасного будинку з двох сторін влетить у копієчку!Без-имени-9

А можна розглянути в якості теплоізоляторанапилювані матеріали, самим затребуваним з яких є пінополіуретан (ППУ). Полімер останнього покоління складається з двох рідких складових — полиола (це смола така) і Ізоціонат (а це вже затверджувач). Змішуючись з повітрям ще в розпилювальні пістолеті, рідка субстанція через 10-15 секунд перетворюється на твердий шар, що нагадує монтажну піну, але володіє абсолютно унікальними властивостями. Він не вбирає вологу, не горить, не взаємодіє з агресивними хімічними середовищами. Разом з тим він дозволяє стінам дихати, тому при виборі технології утеплення каркасного будинку пінополіуретаном можна забути про пароізоляційному і вітрозахисних шарі.

Довговічність і міцність і виняткові теплоізоляційні властивості дозволять не думати про холод як мінімум 70-80 років! Нанесення ППУ займе зовсім мало часу — за одну зміну кваліфіковані профі якісно проведуть утеплення всього будинку. Вже на наступний день щасливі господарі сухого і комфортного житла можуть почати зовнішнє облицювання житла! Фарбу або панелі можна фіксувати прямо на шар пінополіуретану — утеплювач володіє прекрасними адгезійними властивостями.

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *