УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Сучасні технології утеплення стін, або коли можна забути про валянки

cc947675ce0ac0c98617f27425843c35_L

 

uteplenie_doma_penoj5Те, що економіка повинна бути як можна більш економною, знають не тільки наші мами і бабусі. Розплачуватися за сумний гасло радянських часів, коли тотальна економія диктувалася не бажанням щось удосконалити, а прагненням зробити все якнайшвидше на шкоду якості, доводиться і нинішньому поколінню. Незважаючи на бурхливий розвиток будівництва, далеко не всі новобудови можуть похвалитися утепленими при зведенні стінами. Що вже говорити про будинки брежнєвської або сталінської епохи, коли плити або цеглини клали швидко і часом невміло. Зараз питання збереження тепла в будинку стоїть як ніколи гостро, і навіть глобальне потепління не може перешкодити бажанню людей жити комфортно. Це стосується і жителів міських квартир, і власників приватних будинків. Особлива увага приділяється передовим технологіям утеплення стін: як не крути, а стіни — основна поверхню в будь-яких будинках. Не забуваємо про поло і стеля, але починають завжди з теплоізоляції стін, що цілком виправдано і логічно, і з точки зору фізики.

Чому треба утеплювати стіни

uteplenie-sten-penoplastom2

На жаль, є ще чимало людей, які задаються питанням: а навіщо взагалі потрібно утеплювати стіни, жили ж якось без утеплювачів. Їм можна відповісти, що колись все у валянках ходили, і, до речі, тепла російська взуття досі не втратила свою актуальність в багатьох регіонах світу. Що стосується утеплення будівель, це необхідно з багатьох причин.

Це допомагає зберігати тепло будинку взимку. Сама основна причина, виявляється, далеко не всім зрозуміла. Сперечальникам нічого доводити не будемо, просто радимо виміряти витрату електроенергії і теплопостачання у звичайних будинках і в квартирах з утепленими стінами. Ви будете надзвичайно здивовані тому, скільки можна заощадити на опаленні!
Влітку — протилежна історія. Грамотна технологія утеплення стін дозволяє захистити житловий простір від виснажливих сонячних променів: правильно змонтована теплоізоляція залишає вентиляційний зазор для циркуляції повітря. Це не дає рости шкідливим мікроорганізмам, які в будинках без утеплення розмножуються всюди.
Однакова температура стіни зсередини і зовні дозволяє фасаду прослужити довше. Не варто думати, що цегла, камінь або дерево здатні витримати все — це крихкі і м’які матеріали, дуже болісно реагують на перепади вологості і температури. Захист будівельних матеріалів — одна з найважливіших функцій утеплення стін.

Способи утеплення стін

uteplenie_sten_minvatoj3

Розібравшись з тим, що утеплювати квартири і будинки дійсно необхідно, потрібно визначитися з тим, яким способом це зробити. Строго кажучи, існують 3 технології утеплення стін:

зовні
зсередини
комбінований спосіб

Новоселам багатьох сучасних багатоповерхівок пощастило: утеплення стін часто закладається в кошторис будівництва, тому в’їжджаючи в нову квартиру, можна не турбуватися за комфортну температуру і оптимальну вологість будинку.
Одночасно з зведенням стін закладається шар утеплювача, часто це робиться з двох сторін. Решті жителям мегаполісів годі й мріяти про теплоізоляцію окремо взятого приміщення зовні, тому утеплення міських квартир в 97 випадках з 100 ведеться з внутрішньої сторони. Це не так погано, коли дозволяє місце — товщина однієї плити мінеральної вати становить 15-20 сантиметрів, а якщо утеплення робити в два шари, плюс гідроізоляція та вентиляційні зазори ?! Такий спосіб з’їдає чимало простору, зате дозволяє заощадити на опаленні та підвищити комфортність проживання.

Інша справа — приватні житлові будинки та окремо розташовані промислові будівлі. Вони потребують утеплення ще більше, ніж квартири у багатоповерхівках. У житлових котеджах просто-напросто замерзнеш без теплоізоляції стін, навіть якщо підключено центральне опалення і зроблений тепла підлога. Споруди виробничого та побутового призначення — склади, ангари, овочесховища, цехи заводів, магазини тим більше потрібно утеплювати, бо бережена там продукція має цілком реальну і досить високу вартість. Всі гроші можуть у буквальному сенсі піти на вітер, якщо продуктові товари, автомобілі, побутова техніка зіпсуються під впливом вогкості, яка обов’язково виникне при неутеплених стінах.

Етапи теплоізоляційних робіт

uteplenie_kvartiry_ppu22

Як правило, окремо розташовані будинки не являють собою художньої та культурної цінності — пам’ятки архітектури в розрахунок не беремо. Тому такі будинки слід утеплювати зовні — це дозволить відгородити стіни від дощів, снігу та вітру. Та й з точки зору екологічної безпеки — не буває стерильних матеріалів, тому можливі виділення, шкідливі для здоров’я людини, краще залишити поза зоною житлового простору. Мінеральна вата в якості матеріалу для зовнішнього утеплення стін переважніше інших плитних теплоізоляторів: вона добре зберігає тепло, поглинає шум, не кришиться на відміну від того ж пінопласту. Разом з тим цей матеріал досить гігроскопічний, тому технологія утеплення стін мінватою увазі підвищену акуратність монтажу та дотримання правил гідроізоляції. Інакше намоклий утеплювач швидко розгубить свої властивості, і щоб уникнути виникнення вогкості доведеться заново проводити весь комплекс робіт.
Класти утеплювач можна безпосередньо на стіну за допомогою клейового розчину (так званий мокрий метод), а можна зробити вентильований фасад. Перший спосіб більше підходить для будинків з цегли та газобетонних блоків, при цьому пінопласт застосовується частіше. На каркасні конструкції частіше укладають мінватним плити. Загальний алгоритм утеплення стін з будь-яким матеріалом включає в себе декілька обов’язкових етапів.

Очищення стіни від пилу, вирівнювання поверхні, закладення тріщин за допомогою грунтування.
Монтаж внахлест пароізоляційного матеріалу, що затримує вологу, що проходить зсередини приміщення.
Плити утеплювача приклеюються на стіну за допомогою клейового складу або вставляються між напрямними вентильованого фасаду. Обов’язково потрібно передбачити простір для вільного доступу повітря.
Зверху наноситься дифузійна мембрана. Гідроізолятор охороняє утеплювач від дощів і талих вод.
Останній етап — нанесення грунтовки і армуючої сітки, після чого можна приступати до монтажу декоративного облицювання. Штукатурка, вагонка, сайдинг — все залежить від фантазії і смаку власника будинку!

Коли не потрібно чекати посухи

Коректно виконані роботи по теплоізоляції стін пінопластом, мінватою, пенополісітролом здатні надійно утеплити будинок, проте всі ці матеріали вельми недовговічні. До того ж простота монтажу, про яку люблять поговорити прихильники плитних утеплювачів, оманлива. По-перше, роботи можливо проводити тільки в суху погоду, бо під час або після дощу волога стіна, закрита утеплювачем, буде відмінником джерелом для зростання цвілі. По-друге, поетапна теплоізоляція увазі повне висихання клейового розчину на кожному етапі, що істотно подовжує терміни робіт. По-третє, ні мокрий, ні сухий способи не дають стовідсоткової гарантії збереження тепла: у першому випадку неминучі стики між панелями, в другому каркас сам по собі небезпечний. Металевий фасад притягує холод, а дерев’яні бруски схильні до впливу деревної фауни. Чекати посухи і повного висихання стін, як і застигання клею, можна довго, і це називається просто ?!

Тим, кому не по нутру настільки значні витрати часу, сил і засобів — а значить, всім людям — ми радимо принципово інший спосіб збереження тепла в будинку. Технологія утеплення стін пінополіуретаном сьогодні є найперспективнішим способом збереження тепла в приміщенні. Полімер останнього покоління, що складається з смоли і затверджувача, напилюється в рідкому вигляді на стіну будинку, причому відмінні дихаючі властивості ніздрюватого матеріалу дозволяють з однаковим успіхом проводити роботи всередині приміщення і зовні будівлі. Буквально через хвилину суміш твердне, утворюючи ідеально рівну, без швів і стиків, поверхню, яка не боїться води, вогню, хімікатів. Через добу утеплювач повністю готовий, і який утеплювач: коефіцієнт теплопровідності ППУ в 2 рази нижче, ніж у мінеральної вати, і втричі менше, ніж у пінопласту! При цьому всі роботи можна завершити за один день.

 

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *