УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Утеплення лазні та сауни — висока ефективність і бездоганний рівень безпеки

uteplenie-sten-doma-penopoliuretanom

Баня і сауна — дуже небагато сьогодні не знають про користь відвідування парильні із справжньою кам’янкою, яка дозволяє піддати парку! Дійсно, і лазня, і сауна дозволяє значно підвищити імунітет, зміцнити здоров’я, загартуватися, та й просто приємно провести час. На сьогоднішній день існують десятки різновидів лазень і саун, але всі вони об’єднуються деякими загальними рисами. І при їх конструюванні необхідно враховувати одні й ті ж нюанси. Зрозуміло, що лазня або сауна без тепла і навіть спека існувати не може. І одне із завдань проектувальника — збереження максимальної кількості тепла в парильні.

Незалежно від того, чи буде лазня або сауна окремо стоїть будівлею, що примикає до основного блоку прибудовою, або буде знаходитися всередині більшого будови, необхідно правильно здійснити її утеплення. Це необхідно з двох основних причин:

По-перше, це дозволить підтримувати в парильні оптимальну температуру з мінімальною витратою палива, будь то дрова, брикети або електрику. При відсутності втрат тепла витрата палива, що спалюється значно скорочується

По-друге, правильне утеплення значно підвищує рівень безпеки. Воно не тільки не дозволяє теплу прогрівати сполучені з лазнею або сауною блоки, комунікації, але ще й підвищує рівень пожежної безпеки, якщо, звичайно, майстри підійшли до утеплення з розумом

Тому дуже важливо правильно вибрати матеріали для утеплення, а також грамотно провести монтаж. Природно, що до матеріалів пред’являється цілий ряд серйозних вимог, які ми розглянемо в першу чергу.

Вимоги, що пред’являються утеплювачам для лазні та сауни

Дуже просто виявити ключові вимоги, пропоновані до термоізоляційних матеріалів для лазні та сауни. Вони визначаються особливостями самого приміщення, в якому застосовуватимуться матеріали:

Підвищені температури і їх різкі перепади — температура на поверхні стін в парильні може досягати 90-100 градусів за Цельсієм. Тому матеріал повинен витримувати ці температури без негативних наслідків. Тобто, він не повинен виділяти ніяких токсичних речовин, втрачати ефективність. Крім того, постійні і досить різкі перепади температур у великому діапазоні сприяють механічному руйнуванню унаслідок термічних деформацій підстави. Тому матеріал для утеплення повинен бути міцним і еластичним

Постійно підвищений рівень вологості — для лазні та сауни характерно постійно завищений вміст вологи в повітрі, а також безпосередній її контакт зі стінами. Дуже важливо, щоб матеріал для утеплення лазень і саун був стійкий до її впливу, його ККД не знижувалося

Висока пожежна небезпека — будь-яка сауна або лазня — це висока температура, а нерідко і відкритий вогонь. Тому термоізоляційні матеріали повинні бути не просто негорючими, але і протистоять впливу вогню. Враховуючи те, що в лазнях часто застосовується саме дерево для обробки парилень і кімнат, цей момент дуже важливий з точки зору безпеки

Крім цього можна згадати і про такі властивості матеріалу, як довговічність, простота монтажу. В ідеалі це має бути матеріал, який відрізнявся б екологічною чистотою, високою ефективністю, не вимагав би додаткового обслуговування. І такий матеріал є, але ми розглянемо його нижче. Для початку ми познайомимося з матеріалами, застосування яких для утеплення лазні або сауни категорично неприпустимо.

Матеріали, які не варто застосовувати для утеплення лазні та сауни

Коли мова заходить про утеплення, у більшості людей спливають у голові одні й ті ж матеріали: пінопласт, мінеральна вата. Сьогодні це одні з найпоширеніших утеплювачів, але, на превеликий жаль, вони не можуть застосовуватися для утеплення саун і лазень з цілого ряду причин. Давайте розглянемо всі матеріали, які застосовувати не можна, по порядку.

Насипні утеплювачі: деревна тирса, торф, целюлозаБез-имени-10

Всім добре відомо, що відбувається з деревом при намоканні — воно набухає. Потім при відсутності вологи воно зсихається, зменшуючись в об’ємі. Після кожного циклу в ньому утворюються тріщини. Саме тому для будівництва будинків, лазень або саун, а також для їх обробки, застосовуються високоякісні тверді північні породи дерева, що проходять поступову просушку до певної міри. Цільне дерево легше переносить впливу вологи, на відміну від субпродуктів, таких як тирса, целюлоза або торф.

Але не тільки волога є найлютішим ворогом насипних утеплювачів, які дуже швидко приходять в непридатність. Ще одна проблема — це відкритий вогонь і висока температура. Ці матеріали дуже небезпечні, оскільки вони не здатні протистояти горінню, а навпаки — підтримують його. З причини цих обставин застосування насипних утеплювачів для термоізоляції лазні або сауни неприпустимо.

Застосування насипних утеплювачів для термоізоляції лазні або сауни неприпустимо.

Крім того, сам процес утеплення дуже трудомісткий, тривалий, вимагає правильного підходу. Недоцільність цих заходів обумовлені і вкрай низьким терміном експлуатації утеплювача в таких умовах, які створює лазня або сауна, особливо при частому використанні.

ПінопластБез-имени-11

Цей матеріал заслуговує окремої розмови. Сьогодні його популярність трохи спадає, але ще не так давно він був улюбленим утеплювачем, який пхали усюди, де він тільки міг влізти. Пояснюється це його копійчаної ціною. При цьому показники теплопровідності у нього мінімальні, що дуже важливо для утеплювача (до 0,035 одиниць). Але є ряд істотних недоліків, які роблять цей матеріал вбивцею.

Більше 15 отруйних токсичних летючих елементів виділяється в повітря при горінні пінопласту будь — якої марки і щільності. Середній час життя будь-яких живих організмах у летючих продуктах горіння пінопласту становить 7-9 секунд.

Якщо говорити про лазні чи сауні, то цілком природно, що застосування цього матеріалу неприпустимо. Але це не єдиний мінус пінопласту. Він досить крихкий, вимагає застосування додаткових монтажних елементів, але і при цьому його довговічність не настільки висока.

Тому удавана економія, яку він дає, не варто того, щоб ризикувати безпекою людей. Крім того, пінопласт — листовий матеріал. При його монтажі утворюється безліч стиків, які є слабкими місцями будь-якого утеплювача. Так що, тему пінопласту ми твердо і впевнено закриваємо, навіть якщо мова йде про зовнішнє утеплення.

Мінеральна ватаБез-имени-12

На сьогоднішній день існує маса утеплювачів, що виготовляються з кварцового піску або базальту — вулканічної породи. У результаті безлічі перетворень фахівці на виробництвах отримують щось ніби солодкої вати. Це найтонші волокна, переплетені між собою. Ці матеріали можуть дещо відрізнятися за складом, бути різної щільності, але багато в чому вони схожі, як за своїми властивостями, так і своїми недоліками.

Принцип дії цих утеплювачів простий. Між волокон міститься повітря, який і перешкоджає теплопоглинання і знижує рівень теплопровідності. Але відразу спливає і перший істотний недолік матеріалу — він боїться вологи. Якщо повітря, який міститься між волокон, буде витіснений водою, то матеріал практично повністю втратить ефективність. Звичайно, можна використовувати додаткову гідроізоляцію, але в експлуатаційних умовах лазні та сауни ці заходи будуть марними. Будь прорив гідроізоляції призведе до повної втрати ККД утеплювачем.

В умовах підвищених температур мінеральна вата починає поступово виділяти в повітря летючі формальдегіди.

Ще один істотний мінус мінеральної вати — шкода для здоров’я. В умовах підвищених температур мінеральна вата починає поступово виділяти в повітря летючі формальдегіди. Їх легко відчути по характерному запаху, який буде стояти в приміщенні. Ці речовини містяться у ваті, оскільки для додання їй необхідної консистенції фахівці додають в неї ряд сторонніх хімічних компонентів. Єдиний матеріал, який здатний витримувати температури до 1000 градусів за Цельсієм без негативних наслідків, це базальтова термоізоляція — щільні тонкі базальтові мати, в яких практично немає добавок. Але використовуються вони тільки для ізоляції димоходів і каменок.

Поради майстра: Крім усього іншого, монтаж мінеральної вати завжди пов’язаний із застосуванням додаткових елементів і матеріалів. Вартість її не така вже й мала, тому економії істотної вона теж не дає. А експлуатаційний термін в таких умовах не перевищує 5-10 років. Тому й мінеральні вати застосовуватися для утеплення лазні або сауни не можуть.

Зрозуміло, що розглядати тонкошарове утеплення на основі акрилових фарб немає ніякого сенсу. Це малоефективні утеплювачі, які дуже швидко поступилися місцем на ринку більш гідним конкурентам. А тепер розберемося в тому, як взагалі можна утеплити баню? Це допоможе зрозуміти, чому ще не слід застосовувати вищеописані матеріали, і яким ще вимогам повинен відповідати ідеальний утеплювач.

Зовнішнє, внутрішнє і комплексне утеплення лазень

Будь-яку будову можна утеплити декількома способами: зовні, зсередини або відразу зсередини і зовні. Зрозуміло, що мова йде про окрему будівлю. Метод утеплення вибирається відповідно з будівельним матеріалом та іншими особливостями лазні або сауни. Класичний варіант — дерево. Воно саме по собі непогано утримує тепло, є екологічно чистим матеріалом. Однак лазні та сауни нерідко будуються і з каменю.

Зовнішнє утеплення завжди залишається пріоритетним, тому що воно дозволяє максимально знизити зовнішні впливи на стіни будівлі, які втрачають безпосередній контакт із зовнішнім середовищем. Однак застосування технології тільки зовнішнього утеплення годиться виключно для дерев’яних лазень і саун, так як їх стіни самі по собі є теплими і не поглинають велику кількість тепла, що особливо відчутно при первинному прогріванні парилки. При зовнішньому утепленні термоізоляція наноситься із зовнішнього боку, а потім покривається оздоблювальними матеріалами у відповідності з проектом.

А от якщо стіни зведені з каменю, то оптимальним варіантом буде комплексне утеплення — зсередини і зовні. Зовнішній шар утеплювача буде захищати стіну від промерзання та інших зовнішніх впливів, а внутрішній шар сприятиме якнайшвидшому прогріванню парилки. Якщо внутрішнього шару утеплювача не буде, то велика частина тепла одразу піде на прогрів стіни, тому парилка нагріватися буде довше.

Тільки внутрішнє утеплення здійснюється лише в тих випадках, коли лазня або сауна передбачена в одному з приміщень будівлі. При внутрішньому утепленні термоізоляція наноситься на стіни зсередини, а потім покривається обробним матеріалом. Найчастіше для цього застосовується дерев’яна вагонка.

ВАЖЛИВО: багато теплоізоляційних матеріалів вимагають застосування додаткових монтажних елементів: анкерів, шурупів тощо По можливості цього слід уникати, так як будь-які порушення цілісності основи призводять до підвищеного зносу стіни, а також до додаткового витоку тепла і формуванню мостів холоду

Спінений поліуретан як універсальне рішення для утеплення лазень і саун

Якщо дотепер ми розглядали те, що застосовувати не можна, то тепер ми дісталися до самого цікавого — рішення, яке буде максимально ефективним і безпечним одночасно. Мова йде про пінополіуретан (ППУ). Що це таке?Без-имени-13

Спінений поліуретан, він же ППУ, він же і пінополіуретан. Це унікальний вид напилюваного утеплювача, розроблений понад півстоліття тому. У його основу лягає полімочевинне з’єднання — особливий вид хімічного зв’язку, що відрізняється високою стабільністю і міцністю. Цей матеріал отримують з екологічно чистих продуктів сільськогосподарської діяльності. Не дивно, що вперше його стали використовувати в США, де питання безвідходного виробництва та використання природних ресурсів з максимальною ефективністю завжди стояв особливо гостро. Потім поліуретан поширився і по всій Європі.

Принцип дії матеріалу, а також спосіб його монтажу, побудований на реакції між двома компонентами основи і повітрям. Сам по собі поліуретан — це рідина. Два компоненти містяться в різних ємностях, а безпосередньо перед нанесенням за допомогою спеціального агрегату вони змішуються в певній пропорції і подаються в розпилювач під тиском. Майстер наносить поліуретан (вже змішані компоненти) на поверхню тонким рівним шаром, після чого відбувається найцікавіше. Вже на третю-четверту секунду післянапилення матеріал починає вспінюватися, насичуючись мікроскопічними бульбашками повітря. Вони то і складуть більше 90% всього обсягу. До речі, вже через 10-15 секунд матеріал збільшується в об’ємі в 60-100 разів. І практично всі це збільшення — повітря. Така ось цікава шипучка.

Протягом всього декількох хвилин матеріал схоплюється, а через 3:00 вже повністю застигає, набираючи номінальну міцність. У результаті утеплять поверхню покривається рівним шаром — пишним килимом спінив поліуретану. Згодом він не вимагає ніякого додаткового обслуговування. Але найголовніше — це не те, що він собою являє, а його унікальні експлуатаційні властивості спіненого поліуретану.

Поради майстра: варто відзначити, що ППУ має велику опірність температур, що відмінно підходить для утеплення лазні та сауни.

Експлуатаційні властивості спіненого поліуретану

Спінений поліуретан — безумовний лідер у світі теплоізоляційних матеріалів. І це обумовлено цілою низкою його унікальних експлуатаційних властивостей:

Найвищий рівень теплоізоляційного захисту — як відомо, найнижчою теплопровідністю володіє повітря. Цей коефіцієнт, залежно від конкретного складу повітря, коливається між 0,034 і 0,036 одиницями. Завдяки тому, що спінений поліуретан на 90% складається з повітря, він використовує його для теплового захисту об’єкта. Тому коефіцієнт теплопровідності матеріалу не перевищує 0,035 одиниць. Це дуже високий показник, тому при використанні для облаштування лазні або сауни поліуретан дозволяє знизити витрати іноді навіть в рази

Найвищий рівень міцності й еластичності — так як в основу матеріалу лягають полімочевинні зв’язки, він відрізняється двома дуже важливими показниками: міцність та еластичність. Він чудово переносить термічні деформації основи, перепади температур, помірні механічні дії. Тому його спокійно можна застосовувати для теплоізоляції лазні або сауни, як зовні, так і зсередини

Екологічна чистота — матеріал виготовлений на основі екологічно чистих компонентів. Він не виділяє ніяких побічних продуктів навіть під впливом високих температур. Що стосується діапазону його робочих температур, то він коливається між -90 і +100 градусами за Цельсієм. Матеріал абсолютно безпечний для життя і здоров’я людини

Пожежна безпека — спінений поліуретан після застигання не горить і не підтримує горіння при локальних спалахи. При внутрішньому утепленні цей матеріал здатний значно підвищувати рівень пожежної безпеки, особливо в дерев’яних лазнях або саунах. При виникненні пожежі спінений поліуретан захищає дерев’яні конструкції від дії вогню та високої температури

Стійкість до впливу вологи — пінополіуретан не боїться вологи, так як коефіцієнт його вологовбирання становить не більше 1,5-2%. При цьому волога не здатна зруйнувати або знизити ККД матеріалу. Це особливо важливо для лазні та сауни, де рівень вологості підвищений завжди. Додаткова гідроізоляція полісечовини в даному випадку повністю вирішує проблему безперервної підвищеної вологості

Легкість — маса матеріалу мінімальна. Вона становить не більше 11-ти кілограмів на один кубічний метр утеплювача. Це може бути важливо тоді, коли лазня будується не на капітальному фундаменті і несучі навантаження мають дуже велике значення. Також це важливо в тих випадках, коли лазня будується всередині вже готового будинку, що має свою розрахункову навантаження, щоб не вийти за її межі

Універсальність унаслідок високої адгезії — спінений поліуретан однаково добре лягає і закріплюється на будь-яку поверхню, незалежно від її форми і матеріалу споруди. Будь то дерево, камінь, бетон або сталь, ППУ ідеально на них закріплюється. Тому матеріал може застосовуватися для утеплення всюди

Не боїться хімічних впливів — матеріал стійкий до будь-якої побутової і більшої частини промислової хімії. Єдине, що для нього згубно, це промислові розчинники деяких марок

Довговічність — завдяки високим експлуатаційними показниками, ППУ відрізняється самим тривалим експлуатаційним терміном, що перевищує 50 років! На сьогоднішній день ще немає аналога, який міг би хоча б наздогнати ППУ з експлуатаційного терміну і зрівнятися з ним

Додатковий звукоізоляційний ефект — спінений поліуретан виконує відразу дві функції: утеплює і гасить звукові хвилі і вібрації. Це робить перебування в приміщеннях значно більш комфортним, а також дозволяє заощадити на додаткових матеріалах

Додатковий захист від шкідників — спінений поліуретан виконує ще одну важливу функцію — захищає дерев’яну підставу від червиць та інших шкідників. Деревина просто залишається прихованою від них

Особливості ППУ, обумовлені технологією його нанесенняБез-имени-14

Як ми вже говорили, поліуретан наноситься за допомогою спеціального обладнання методом напилення. У цього методу теж є ряд вагомих переваг, які ми розглянемо нижче:

Економія часу і сил — цей спосіб дозволяє провести роботи швидко, обійшовшись мінімальними трудовитратами. Ніякого довгобуду, затримок, зривів термінів — все вчасно

Максимальний ККД результату — максимальна ефективність досягається завдяки відсутності швів, які згодом могли б стати мостами холоду або точками витоків тепла

Повна герметичність — метод напилення дозволяє повністю покривати утеплювати площі навіть в самих важкодоступних місцях, домагаючись повної герметичності

ВАЖЛИВО:утеплюєма поверхня не потребує додаткової підготовки. Вона повинна бути чистою, на ній не повинно бути залишків будівельного сміття, чужорідних елементів, налиплого бруду. ППУ наноситься безпосередньо на стіну.

Спінений поліуретан — це оптимальне рішення для утеплення лазні, сауни.

Причому цей матеріал добре підходить для утеплення будь-яких елементів будівель: стін, підлог, стель, фундаментів, цоколів і т.п. ППУ заповнює всі поглиблення складної форми, стики, шви, підвищуючи і міцність утеплюваної конструкції, виконуючи функції своєрідного сполучної елемента.

Роботи з комплексного утеплення спіненим поліуретаном лазні або сауни середніх розмірів займають всього один робочий день. Завдяки високій міцності матеріалу, він може виступати в якості підстави для облицювального матеріалу — дерев’яної вагонки, яка кріпиться по латах, а також для керамічної плитки. Для цього поліуретан покривається шаром штукатурної суміші на армуючої сітки, або плитка відразу укладається на поліуретан після покриття його полісечовини і праймером.

Якщо скласти докупи всі ці переваги, перераховані і описані вище, то не залишиться ні найменших сумнівів у тому, що спінений поліуретан — це оптимальне рішення для утеплення лазні, сауни, а також будь-якого іншого об’єкта, як наприклад: покрівля, стіни, підлоги, фундаменти , балкони і лоджії, горища і мансарди. Він незамінний для теплоізоляції квартир і будинків: дерев’яних, каркасних, з газосилікату, каменю, цегли та бетону. З його допомогою можна утеплити ангари та склади, різного роду промислові об’єкти, всі види транспорту і обладнання. Але куди в Росії можна звернутися за послугами з професійного утепленню спіненим поліуретаном, щоб не прогадати?

Підбиваєм підсумки…

 В черговий раз ми переконуємося в бездоганності і ефективності сучасної технології утеплення спіненим поліуретаном. Цей метод виправдовує себе на протязі вже більше ніж 50-ти років, і ще стільки ж часу жоден аналог не зможе витіснити ППУ з ринку. А враховуючи те, що розробники ППУ теж не сидять на місці, а постійно модернізують своє «дітище», ймовірно, що ще як мінімум протягом цілого століття не з’явиться гідного конкурента спіненим поліуретаном.

Пінополіуретан сьогодні лягає в основу утеплення не тільки об’єктів нерухомості, в тому числі і промислових масштабів, але і пасажирських і військових морських суден, техніки та устаткування, транспорту і навіть космічних вантажних суден і багато чого іншого! Спробуйте і ви, тільки так ви зможете оцінити всю ефективність і виправданість застосування спіненого поліуретану .

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *