УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Утеплення балконів і лоджій. Об’єктивна оцінка різних матеріалів і технологій

Без-имени-13

Як би це дивно не звучало, але багато хто вважає балкон і лоджію одним і тим же, хоча це зовсім не так. Між цими двома елементами житлового будинку є істотна різниця, яка полягає в тому, що балкон є внесений самостійної конструкцією, окремої від фасаду, а лоджія, по суті, це частина приміщення з однією зовнішньою стіною, відокремлена перегородкою. Це робить балкони і лоджії абсолютно різними не тільки за типом конструкції, але і за можливостями, за особливостями експлуатації. Однак і балкон і лоджія потребують правильного утепленні, так як вони в будь-якому випадку є частиною житлового внутрішнього простору.

Балкон не можна об’єднати з кімнатою. Він винесений за межі зовнішньої стіни, як правило, в якості статі виступає залізобетонне перекриття. Балкони встеляли покрівельними матеріалами за стандартною технологією. Тобто, це фактично навісна прибудова до квартири або будинку. Таким чином, крім однієї стіни, всі інші поверхні балкона є зовнішніми. Тому підтримувати на балконі оптимальний мікроклімат вкрай важко, однак якщо це вдасться, то балкон може стати прекрасним робочим кабінетом, комнаткой відпочинку або навіть оранжереєю. Але для цього його необхідно правильно утеплити, і про це ми розповімо нижче.

Технічний прогрес і досягнення в галузі науки дозволили створити масу різних матеріалів, які більш-менш успішно застосовуються для утеплення різних об’єктів і видів техніки і устаткування.

Що стосується лоджії, то з нею справи йдуть інакше. У неї тільки одна зовнішня стіна, але часто лоджії сусідніх квартир сусідами один з одним. Тому з метою зниження теплових втрат лоджії теж необхідно утеплювати, незалежно від того, чи збираєтеся ви використовувати їх за прямим призначенням — для зберігання консервації і овочів, або ж хочете знести перегородку, щоб збільшити корисний простір кімнати або кухні. І тут утеплення має особливе значення. Якщо лоджія або балкон утеплені правильно, то витрати на енергію для обігріву або кондиціонування можна буде знизити на 25-40%, що цілком відчутно, як для квартири, так і для заміського будинку. Які ж рішення по утепленню нам доступні сьогодні?

Утеплення балконів і лоджій — можливі рішення

Технічний прогрес і досягнення в галузі науки дозволили створити масу різних матеріалів, які більш-менш успішно застосовуються для утеплення різних об’єктів і видів техніки і устаткування. На жаль, велика частина цих матеріалів є не настільки ефективними та безпечними, як слід було б, але використовуються в силу невисокої ціни. Багато в першу чергу згадають про утеплення пінопластом, яке сьогодні поширене ширше всього при утепленні балконів і лоджій. Браві хлопці — промислові альпіністи, всього за день утеплюють і обштукатурюють балкон чи лоджію зовні. Але чи є тут підступ? Звичайно, і ось в чому він полягає:

Пінопласт є небезпечним горючим матеріалом — при горінні, яке починається за лічені секунди при контакті з відкритим вогнем, пінопласт виділяє отруйні леткі токсини, що вбивають все живе. Тому застосування цього матеріалу вкрай небезпечно, а в деяких європейських країнах і зовсім заборонено

Мала ступінь ефективності — пінопласт крихкий листовий матеріал, при монтажі якого порушується цілісність підстави (буряться отвори під пластикові анкера), а також утворюється багато стиків — слабких місць утеплювача будь-якого виду. Крім того, при термічних деформаціях основи цей матеріал тріскається. Тому ефективність його дуже невисока

Короткий експлуатаційний термін — за умови експлуатації на зовнішніх стінах балконів або лоджій — не більше 5-7 років

Також не варто забувати про те, що на такій підставі штукатурний шар протримається зовсім недовго — від сили два-три роки. Тому економія, яку, здавалося б, дає цей матеріал, є уявною.

Сипучі утеплювачі і термоізоляційні фарбиБез-имени-5

До сипучим матеріалами в першу чергу відносяться целюлозні утеплювачі, тирсу або торф. Найчастіше вони застосовуються для утеплення підлог в дерев’яних будинках, так як вони оптимальні саме для утеплення каркасних конструкцій, хоча ефективності їх це не підвищує. Єдиний плюс цих матеріалів — екологічна чистота. А мінусів не менше, ніж у пінопласту:

Необхідність конструювання додаткового каркаса і втрата корисного об’єму приміщень

Горючість — матеріал не здатний протистояти впливу вогню, а при тривалому впливі сам стає його джерелом

Боязнь вологи — матеріал швидко злежується, в результаті чого утворюються мости холоду

Цього вже достатньо, щоб відмовитися від сипучих утеплювачів. Додаткові витрати на гідроізоляцію і пароізоляцію, тривалий процес монтажу, а ефективності ви так і не відчуєте. Та й термін експлуатації не перевищить 10-ти років в кращому випадку, правда вже через 2-3 роки ККД знизиться на 50% в кращому випадку. Одним словом — витрати ці будуть невиправданими і нераціональними.

А ось термоізоляційні фарби — це взагалі окрема розмова. Звичайно, назвати шарлатанами їх виробників теж не можна — якийсь ККД у цих утеплювачів все ж є, але навіть у порівнянні з пінопластом він складе всього 10-15%. Справа в тому, що в основу лягає застосування спеціальних полімерних і мінеральних наповнювачів, які відрізняються низькою теплопровідністю. Як стверджує виробник будь такої фарби, вона відштовхує і холод і тепло. Це лише на 10% є правдою. Шар в 3 міліметри не здатний ефективно виконувати настільки важливі функції. Та й вимог у виробників дуже багато. Так, наприклад, ви вже не зможете вибрати той вид обробки, який буде вам до душі — доведеться підлаштовуватися під утеплювач, оскільки для найбільш високої ефективності (15% ККД) потрібен контакт його з відкритим повітрям. Одним словом — технологія неефективна, хоч і дуже дорога. Саме тому визначення «шарлатани» найбільш барвисто визначає виробників цього виду утеплювачів.

Особливості використання мінеральної ватиБез-имени-6

Мінеральна вата дійсно відрізняється рядом позитивних якостей, хоча застосування цього матеріалу для утеплення балконів і лоджій не завжди прийнятно.

А ось мінеральна вата дійсно відрізняється рядом позитивних якостей, хоча застосування цього матеріалу для утеплення балконів і лоджій не завжди прийнятно. Познайомимося з цим утеплювачем ближче, розглянемо його позитивні і негативні риси.

Почнемо, мабуть, з переваг і типології мінеральної вати. Саме широке поширення набула сьогодні базальтова вата, назва якої говорить сама за себе. Її виготовляють з базальту з добавками деяких інших мінералів і сполучних компонентів. Базальт переплавляється у високотемпературних печах, після чого змішується з додатковими компонентами і видувається в якусь подобу цукрової вати, утворюючи найтонші волокна, які переплітаються і нашаровуються один на одного.

Мінеральні вати діляться по виду на рулонну і листову, а також розрізняються по щільності. Широко застосовуються вати, щільність яких становить від 20-ти до 110 кг / м3. Тобто, один кубометр матеріалу може важити від 20-ти до 110 кілограмів і навіть більше того.

Ключовою перевагою мінеральної вати є висока ефективність. Коефіцієнт теплопровідності становить близько 0,035-0,037 одиниць. Це дуже хороший показник. Крім того, мінеральна вата відноситься до негорючих матеріалів, тобто, вона не горить сама і не підтримує горіння. Ще один плюс — вона не боїться шкідників, на відміну від целюлозних насипних матеріалів. Але на цьому її переваги закінчуються. Настав час відкрити завісу, що приховує недоліки цього матеріалу:

Виділення летких формальдегідів — підвищення температури і вплив вогню на мінеральну вату сприяє виділенню в повітря небезпечних для здоров’я летких формальдегідів, які використовуються в якості добавок при виготовленні вати

Матеріал боїться вологи — при її потраплянні в структуру волокон, вона знижує ефективність матеріалу на 40-70%, оскільки повітря, що знаходиться між цими волокнами, витісняється, а саме він забезпечує термоізоляційні властивості мінеральної вати. Тобто, виникає необхідність в облаштуванні гідроізоляції і пароізоляції високої ефективності

Велика вага — не кожного вату можна застосувати для утеплення навісного балкона, так як підвищені навантаження можуть бути дуже небезпечними для несучих конструкцій

Підійде не кожен вид обробки — не все оздоблювальні матеріали можна буде застосувати, а у випадку з використанням рулонних ват, необхідно буде зводити додатковий каркас

Складнощі монтажу — для кріплення мінеральних ват застосовується спеціальний вид клею, а також пластикові анкера. Це знову ж таки, як і у випадку з пінопластом, призводить до порушення цілісності підстави

Середній експлуатаційний термін при досить високій ціні — вартість матеріалу ніяк не можна назвати низькою, а експлуатаційний термін, аж ніяк, не найдовший. Він не перевищує 20-ти років

Що ж, недоліків, які лягають на противагу пріоритетами, досить багато. А при самостійному утепленні додаткові складнощі виникнуть саме в процесі роботи. Не зайвим буде розглянути деякі складнощі, з якими можна зіткнутися в процесі утеплення лоджій і балконів.

Можливі складності при утепленні балконівБез-имени-7

Ключовою особливістю балконів є їх конструкція — вони винесені за межі основного корпусу будівлі, будучи своєрідними прибудовами. Всі їх боку, за винятком однієї стіни, є відкритими. Тобто, роботи тут багато, і роботу цю проводити зовні самостійно неможливо в силу підвищеної небезпеки, хоча найбільш ефективним вважається саме зовнішнє утеплення. Але у випадку відмови від послуг професіоналів, доведеться задовольнятися внутрішнім утепленням, яке буде не менш ефективним, якщо провести його правильно. Єдиний мінус — самі стіни балкона промерзатимуть взимку, що знизить експлуатаційний термін конструкції.

Важливо: Ні в якому разі не використовуйте для утеплення балкона пінопласт! Це небезпечно для життя вас і вашої родини, а також для життів оточуючих. Цей матеріал легко займистий, але найбільша небезпека — це токсини, які він виділяє при горінні.

Для внутрішнього утеплення єдиним вірним рішенням буде застосування мінеральної вати середньої щільності. Попрацювати доведеться неабияк, так що, будьте до цього готові. По-перше, необхідно правильно підготувати стіни, підлога і стеля балкону. Для цього необхідно видалити декоративне покриття до несучої конструкції. Як правило, підлоги і стелі виконуються із залізобетонних перекриттів, а стіни — з цегли або іншого набірного будівельного матеріалу.

Коли стіни очищені, їх необхідно загрунтувати, а потім ретельно закрити всі щілини і стики. Для цього краще використовувати штукатурку на основі цементно-піщаної суміші і полімерних добавок з введенням у розчин рідкого скла. Готове підстава обробляють гідроізоляційним складом. Якщо планується використовувати проникаючу гідроізоляцію (Пенетрон), то гарантувати підставу попередньо можна! Цей етап пропускається! Ми рекомендуємо саме проникаючу гідроізоляцію, а найкраще — полімочевинну. Це найефективніша гідроізоляція на сьогоднішній день.Без-имени-8

Потім мінеральна вата монтується на стіну. Для утеплення балкона оптимальним варіантом буде листова вата з щільністю близько 50 кг / м3 і товщиною 50 мм. Для її монтажу вам знадобиться спеціальний клей, який ви знайдете в будівельному магазині, а також пластикові анкера. Гребінкою клей наноситься і на стіну, і на сам лист мінеральної вати, після чого вона притискається щільно до основи. Потім прямо через лист перфоратором буриться отвір під пластиковий анкер, який заганяється в підставу через лист, капелюшком притискаючи його до стіни. Так утеплюється кожна стіна і стеля. Шматки мінеральної вати підганяються один до одного якомога щільніше.

З підлогою дещо складніше. Є два варіанти: облаштувати дерев’яну обрешітку, утеплити підлогу, а потім зашити його фанерою і покрити оздоблювальним матеріалом, або використовувати мінеральну вату високої щільності. Але перший варіант переважніше. Відстань між лагами не більше 40 сантиметрів.

Що стосується подальшої обробки, то допустимо варіант будівлі каркаса і обшивки гіпсокартоном. Обов’язково попередньо покрити мінеральну вату пароізоляцією. Ще один важливий момент — на балконі необхідно буде облаштувати припливно-витяжну вентиляцію, щоб волога не застоювалася в приміщенні. Як бачите, все це досить складно, забирає чимало часу, і вже точно не економить матеріальних засобів. Але чи легше доводиться щасливим власникам лоджій?

Можливі складності при утепленні лоджійБез-имени-9

З лоджіями справи йдуть трохи інакше. У них всього одна зовнішня стіна. Вони, по суті, є частиною приміщення, але це не означає, що стелі, підлоги та бокових стін не варто приділяти увагу. Як правило, в серійних будинках лоджії розташовуються по сусідству або одна над іншою. Якщо у ваших сусідів лоджії не утеплені, то це позначиться і на мікрокліматі у вашій квартирі. Лоджію можна утеплювати точно так само, як і балкон, з застосуванням мінеральної вати. Технологія практично ідентична. Утеплювати бажано всі стіни, у тому числі ті, які є загальними між лоджією і кімнатами.

Якщо ви запланували знесення перегородки і об’єднання лоджії з кухнею або кімнатою, то такі заходи з утеплення дозволять з меншими витратами підтримувати оптимальний мікроклімат у приміщеннях. Однак якщо лоджія маленька, то застосування мінеральної вати неминуче спричинить за собою втрати обсягу корисного простору. Тому ми рекомендуємо звернутися до фахівців з утеплення, які зможуть вирішити проблему з максимальною ефективністю, вибравши оптимальний варіант утеплення.

Оптимальне рішення по утепленню балконів і лоджій — спінений поліуретан (ППУ)

А тепер ми хочемо познайомити вас з матеріалом, який вже витіснив 95% утеплювачів в Європі та США. Це спінений поліуретан або ППУ. У застиглому стані він нагадує монтажну піну, яка знайома кожному, хто виробляв заміну вікон або дверей у своїй квартирі, але за своїми властивостями ППУ сильно відрізняється від монтажної піни. ППУ виготовляється з екологічно чистих матеріалів — продуктів сільгоспвиробництва. В основу лягають полімочевинні зв’язки — міцні і еластичні, а за термоізоляційні властивості відповідає повітря, з якого на 90% складається спінений поліуретан. Як же це відбувається?

Особливості технології нанесенняБез-имени-10

До нанесення спінений поліуретан являє собою дві рідини, які містяться в окремих ємностях. Фахівці доставляють їх на об’єкт разом зі спеціальною компактної установкою. Вона змішує ці два рідких компонента в чітко заданій пропорції, після чого подає їх в розпилювач. Майстер направляє сопло розпилювача на утеплять поверхню і методом напилення покриває її рівним шаром рідкого змішаного поліуретану. У результаті реакції, що протікає між компонентами і повітрям, відбувається спінювання поліуретану і збільшення його обсягом до 100 разів.Він насичується мікроскопічними бульбашками повітря. І відбувається це протягом перших 2-3 хвилин. Повне застигання матеріалу відбувається не більше ніж за 3:00.

У такій технології нанесення є маса плюсів:

Економія часу — матеріал наноситься дуже швидко без застосування додаткових монтажних елементів. Процес схожий на фарбування стін фарбопультом

Найвища ефективність — матеріал набухає, заповнюючи всі тріщини, стики, западини. Це дозволяє домогтися повної герметичності. Пінополіуретан — безшовний утеплювач, тому мостів холоду не виникає

Можливість роботи з конструкціями будь-яких форм — якщо листова мінеральна вата не ляже на радіальні поверхні, то пінополіуретан покриє їх рівним шаром, який буде прилягати максимально щільно, так як матеріал відрізняється високою адгезією до будь-яких підстав

Експлуатаційні властивості ППУБез-имени-11

Саме за експлуатаційні властивості ППУ, він став настільки затребуваним у всьому світі. До основних переваг матеріалу відноситься:

Негорючість — спінений поліуретан не горить, не підтримує горіння, здатний протистояти вогню, а також не виділяє під його впливом шкідливих летючих сполук

Екологічна чистота — матеріал може спокійно застосовуватися для внутрішнього утеплення, так як він виготовлений на основі природних натуральних компонентів

Мала вага — маса одного кубічного метра ППУ складає всього 10 кілограмів. Це дозволяє використовувати його для утеплення будь-яких конструкцій, не побоюючись перевантажень

Стійкість до механічних впливів — матеріал досить міцний і еластичний, щоб добре переносити термічні деформації основи

Стійкість до хімічних впливів — ППУ боїться тільки промислових розчинників, а попадання на нього побутової хімії або різних технічних рідин — не страшно

Не боїться вологи — коефіцієнт вологовбирання — менше 2%, причому вода не здатна витісняти повітря або якось ще знижувати ККД спіненого поліуретану

Довговічність — термін служби ППУ перевищує 50 років

Вспінюваний поліуретан є хорошою підставою для всіх видів оздоблювальних матеріалів. Ви сміливо можете його обштукатурити, а потім пофарбувати або поклеїти шпалери. Ви можете покласти на нього керамічну плитку або легкий декоративний камінь.

Цей безшовний утеплювач здатний в найкоротші терміни теплоізолювати мансарду, покрівлю, стіни, підлоги, фундаменти, льохи, лазні, гаражі. І навіть такі великі об’єкти, як: дерев’яні будинки, каркасні будинки, будинки з газосилікату, будинки з каменю, цегли та бетону, ангари та склади, вагони і контейнери.

Але у поліуретану є і додаткові переваги. Так, він значно підвищує рівень звукоізоляції, так як добре гасить будь вібрації, в тому числі і звукові. Це великий плюс до рівня комфорту, особливо в багатоквартирному будинку. Крім того, він підвищує рівень пожежної безпеки, захищає основу від негативних корозійних впливів і шкідників. Будучи діелектриком, він може додатково надійно фіксувати проведення слабкострумових мереж або гофри під електропроводку. Але до кого звернутися за послугами з утеплення спіненим поліуретаном? Така компанія є.

Пінополіуретан значно підвищує рівень звукоізоляції, так як добре гасить будь вібрації, в тому числі і звукові. Це великий плюс до рівня комфорту, особливо в багатоквартирному будинку.Без-имени-12

Підбиваємо підсумки

Спінений поліуретан знову показує себе як найбільш ефективний засіб утеплення. Балкони і лоджії можуть бути більш функціональними і корисними, якщо вони будуть правильно утеплені. Перед вами відкриються нові можливості. І якщо судити з відгуків наших читачів, то немає меж в способах використання цих невеликих, але корисних приміщень.

Спінений поліуретан допоможе вам значно знизити енергоспоживання, зробити перебування в будинку більш комфортним і безпечним. І за такий довгий експлуатаційний термін цей матеріал повністю окупає себе кілька разів, що дозволяє вважати його найбільш раціональним рішенням в утепленні.

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *