УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Як утеплювати — зовні або зсередини?

d9f7c8afc08aec0ec8c5dee147ef52bf.jpg

Без-имени-1Отже, ви роздумуєте про утеплення свого житла, але ще не визначилися, як саме це зробити — зовні або зсередини? Адже і той і інший спосіб має як свої переваги, так і недоліки. Для початку, зробимо їх короткий огляд.

Утеплення зсередини: переваги

Утеплення зсередини характеризується наступними перевагами:

зовнішній вигляд вашого будинку не зазнає ніяких змін;

роботи з утеплення можуть проводитися в будь-який час року;

мінімізація додаткових витрат;

терміни проведення робіт мінімальні.

Утеплення зсередини: недоліки

 До недоліків утеплення зсередини приміщення можна віднести наступні фактори:

для утеплення зсередини потрібно звільнити і підготувати всі стіни приміщення;

при утепленні зсередини площа приміщення скорочується на 50 і більше міліметрів з кожного боку.

Крім перерахованих вище недоліків є ще один, настільки серйозний, що нижче ми будемо говорити про нього окремо і детально.

Утеплення зовні: недоліки

До недоліків утеплення зовні можна віднести:

необхідність в додатковому обладнанні (ліси), і, відповідно, збільшення тривалості робіт через його монтажу і демонтажу;

зміна зовнішнього вигляду будов;

залежність робіт від погодних умов (вітер, дощ);

в холодну пору року утеплення зовні не проводиться;

при певних видах обробки зовнішнього утеплювача (штукатурка), з часом можливо її руйнація.

 Утеплення зовні: переваги

Як уже згадувалося вище, при зовнішньому утепленні не потрібно:

проводити будь-які переміщення усередині житла;

жертвувати 5-ма сантиметрами внутрішньої площі приміщення з кожної зі сторін.

Але все це — дрібниці порівняно з головною перевагою даного методу утеплення, перевагою, яким, на жаль, далеко не завжди може похвалитися утеплення зсередини.

Для того щоб зрозуміти, про що, власне, йде мова, доведеться трохи залізти в наукові нетрі.

Що таке точка роси?

Всім, напевно, знаком термін «точка кипіння». Так відразу і представляється розгнівана мати, що стоїть, уперши руки в боки, над своїм неслухняним чадом і попереджає: «Не доводь мене до точки кипіння! ..» Все, ймовірно, також, пам’ятають зі шкільного курсу фізики про «точці замерзання». Хтось навіть може помітити, що для води різниця між двома вищезгаданими точками складає рівно 100 ° C. Проте термін «точка роси» у нас якось не на слуху. Звучить красиво, майже як «троянда вітрів», але що це означає?

Точка роси — це така ж фізична характеристика, як і дві згаданих вище, але вона трохи більш рухлива і залежить від більшої кількості факторів.

Всі ці точки не що інше як показники температури, при якій та чи інша речовина переходить в інший агрегатний стан. При точці замерзання вода стає льодом, при точці кипіння — парою, а при точці роси міститься в повітрі волога конденсується.

Начебто все просто? Просто, та не зовсім. Справа в тому, що точка роси більш примхлива «штучка» ніж дві її подружки. Якщо останні залежать лише від характеристик самого речовини та атмосферного тиску, то ця вередник дивиться ще на відносну вологість повітря з урахуванням його фактичної температури.

Якщо для води ми можемо визначити, що вона замерзає при 0 ° C, а кипить при 100 ° C, то з точкою роси такі штучки не пройдуть. Ця «фіфа» не дасться вам в руки так просто.

Для того щоб з’ясувати точку роси, вам потрібно знати наступні параметри:

атмосферний тиск;

відносну вологість повітря;

фактичну температуру повітря.

Якщо ми не перебуваємо на вершині Евересту, перший з цих пунктів можна опустити: точність розрахунку сильно не постраждає.

Говорячи простою мовою, на основі даних про відносну вологість і фактичній температурі повітря ми можемо розрахувати, до якої температури потрібно його охолодити, щоб вологість досягла 100% і випала роса.

У вас, напевно, вже крутиться на язиці питання, яке відношення це все має до утеплення? Сміємо вас запевнити — саме пряме. Для того щоб вирішити, чи можна утеплювати ваш будинок зсередини чи ні, необхідно хоча б приблизно знати значення точки роси в холодну пору року. Без урахування цього чинника ви ризикуєте витратити чималі гроші на утеплення, під яким стіни будуть мокнути. А що таке волога на стінах, ви, напевно, і так знаєте: це і запах затхлості, і цвіль і грибок, вивести який часто складніше, ніж побудувати новий будинок. Повний набір цих «принад» може стати результатом всього лише однієї вашої помилки.

А ось при утепленні зовні (якщо товщина утеплювача відповідає нормам для даного регіону) подібних проблем практично ніколи не виникає. Тому-то даний вид утеплення кращий у 90% випадків.

 Як утеплювати?

Як же заздалегідь дізнатися, можна чи не можна утеплювати зсередини? Це залежить від безлічі факторів, але все в кінцевому підсумку зводиться до того, наскільки в холодну пору року температура внутрішньої поверхні стін в приміщенні вище точки роси. Якщо є запас, утеплювати можна, якщо немає — не можна.

Одним з визначальних чинників, від якого залежить вирішення даного питання, є відносна вологість повітря в приміщенні протягом холодної пори року. Чим вона нижча, тим далі точка роси відстоїть від фактичної температури повітря в приміщенні, і тим більше вірогідність того, що утеплення зсередини можливо без негативних наслідків. І, навпаки, чим вона вища, тим ближче точка роси до фактичної температури повітря, і тим більше шанс того, що на стіні буде конденсуватися волога.

Другий не менш важливий фактор — це характеристики стін: їх товщина, матеріал, структура (однорідна, неоднорідна). Від цих параметрів залежить те, наскільки стіни будуть промерзати. Чим нижче температура внутрішньої поверхні стіни в порівнянні з температурою повітря в приміщенні, тим, відповідно, вона ближче до точки роси і тим імовірніше випадання конденсату.

Третій фактор — це середня температура повітря на вулиці в зимовий період. Чим вона нижча, тим більше шансів, що стіни промёрзнут і будуть мокнути.

Але все вищесказане носить лише орієнтовний характер: для того щоб точно дізнатися, можна чи не можна утеплювати стіни зсередини, взимку необхідно зробити наступне:

виконати кілька вимірів вологості повітря і записати найвище значення;

виконати кілька вимірів температури повітря в приміщенні і вивести середнє арифметичне;

в мороз заміряти температуру внутрішніх поверхонь стін, що виходять на вулицю і записати найнижче значення (якщо у вас є зовнішні кути, то заміряти потрібно в першу чергу в них, так як вони найчастіше промерзають).

На підставі цих даних ви зможете досить точно визначити, чи припустимо утеплення зсередини у вашому конкретному випадку чи ні.

Невелике зауваження: якщо ви вже помічали, що стіни мокнуть, потрібно відразу відмовлятися від ідеї утеплювати будинок зсередини.

Як визначити?

Тепер розповімо, як, власне, розрахувати на підставі отриманих даних можливість утеплення зсередини. Це досить просто — справа техніки. Якщо ви цікаві і любите копатися в математичних формулах, для вас це не складе великих труднощів.

Формула 1Формула розрахунку точки роси виглядає наступним чином: Розрахунок точки роси

 Без-имени-2

 

Tp = точка роси, де

a = 17.27,

b = 237.7 ° C,

Але перш ніж ми зможемо скористатися цією формулою ми повинні розрахувати значення γ (T, RH):

Формула 2

Без-имени-3

T = температура в градусах Цельсія, де

RH = відносна вологість в об’ємних частках (0 <RH <1.0),

ln — натуральний логарифм.

 

Припустимо, температура (T) в нашій оселі становить 20 ° С, а відносна вологість — 60%.

Отже, приступимо до обчислень.

Для початку переводимо показник вологості в об’ємні частки:

Формула 3

Без-имени-4Далі обчислюємо значення γ (T, RH):

Формула 4

Без-имени-5І виробляємо основне обчислення:

Формула 5Без-имени-6

Таким чином, ми з’ясували, що при охолодженні повітря до 12 ° C в ньому почнуть відбуватися процеси конденсація вологи, а будь-яка поверхня (у тому числі і поверхню стіни) охолоджена до 12 ° C буде збирати на собі конденсат. Простіше кажучи, вона буде мокнути і, в перспективі, пліснявіти.

Якщо заміряна нами в мороз температура внутрішньої поверхні стіни значно перевищує температуру 12 ° C, то ми можемо ризикнути і утеплити стіни зсередини; якщо ж ні, робити це буде вкрай нерозумно. Треба ще врахувати, що внутрішній шар утеплювача не дозволить стіні нагріватися теплим повітрям приміщення, і, відповідно, температура її внутрішньої поверхні після утеплення буде набагато нижче заміряний.

Посміхніться: не все так погано, як ви думаєте

Отже, ви справили все необхідні розрахунки та засмутилися, зрозумівши, що утеплення зсередини — не ваш варіант. Що ж, тут можливо три виходи: або ви знаходите спосіб постійно протягом усього періоду холодів знижувати відносну вологість у вашій оселі (якщо це вийде, потрібно зробити перерахунок з новими даними), або зупиняєтеся на утепленні зовні, або … спокійно утепляєте стіни зсередини напилюваним пінополіуретаном .

Вибачте нам цей невеликий розіграш. Ні, ні, всі розрахунки та відомості, які ми привели в даній статті, абсолютно вірні; але як будь-яке правило не буває без винятків, так і вони вірні для всіх утеплювачів, крім одного — пінополіуретану. Вся фішка в тому, що конденсату під шаром ППУ просто ніде випадати, адже між ним і стіною немає ніякого зазору. Іншими словами, шар пінополіуретану стає частиною стіни, її продовженням, зчеплених з нею завдяки своїй високій адгезії. До того ж ППУ — відмінний гідроізолятор.

Тільки після розгляду всіх труднощів утеплення зсередини звичайними теплоізоляторами, ви можете по-справжньому оцінити унікальність пінополіуретану.

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *