УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Теплоізоляція стелі, ізоляція стін холодильних камер

Без-имени-13

Без-имени-9Наші клієнти часто запитують, наскільки ефективна тепло-гідро-пароізоляція холодильних камер із застосуванням пінополіуретану. Щоб максимально вичерпно дати відповідь на це питання, необхідно більш докладно визначитися з функціями, які покладаються на промислові холодильники, а також розглянути характеристики інших теплоізоляційних матеріалів, які теоретично можна використовувати для створення термічної оболонки.

 Холодильна камера — необхідне допоміжне приміщення будь-якого продовольчого супермаркету, підприємства громадського харчування, харчового складу. Дана група устаткування призначена для зберігання швидкопсувного товарного запасу, і саме від ефективності роботи холодильника в чому залежить безперебійна і ритмічна робота тієї чи іншої організації. Втрати від поганої ізоляції камери холоду досить відчутні. Це і обмежена різноманітність асортименту, і невеликий термін зберігання продуктів, і надмірно перевищена витрата електроенергії, і додаткові витрати пов’язані з технічним обслуговуванням устаткування, і …. Даний перелік можна продовжувати ще дуже довго, але напевно вже й так зрозуміло, що погана теплоізоляція — це в першу чергу значні фінансові втрати.

 Холодильники холодокомбінатів, м’ясокомбінатів, молочних заводів, кондитерських фабрик, рибокомбінатів, пивзаводів та інших підприємств харчової промисловості повинні бездоганно справлятися з покладеними на них функціями. В іншому випадку не уникнути псування сировини і готової продукції, а це вже реальні збитки.Без-имени-10

Отже, те, що теплоізоляція холодильних камер повинна бути ефективною, ми з’ясували, тепер давайте розглянемо, що насправді відбувається на цих самих харчових підприємствах.

 У більшості випадків холодильні камери розміщуються в будівлях п’ятдесяти-шістдесяти річної давності і являють собою капітальне приміщення з цегляними стінами, а також бетонною підлогою і таким же стельовим перекриттям. Через відсутність інших технологій, для утеплення стін використовувався мінеральний повсть або скляний повсть, а попросту скло- або мінеральна вата. Не можна сказати, що дані матеріали відрізняються низьким коефіцієнтом теплопровідності, але при облаштуванні теплоізоляційного шару штучними матеріалами неможливо досягти повної герметичності термічної оболонки. Отже, необхідно шукати інші методи теплоізоляції холодильних камер. Ось ми і підійшли до розгляду характеристик різних теплоізоляційних матеріалів, а коли вже мова зайшла про мінеральній ваті, то давайте більш докладно вивчимо її властивості.

 Коефіцієнт теплопровідності мінеральної вати становить 0,045 Вт / мК. Тобто показник в принципі дуже хороший. І все б нічого, якби не висока гігроскопічність даного матеріалу. До того ж безшовна теплоізоляція із застосуванням вати ніколи не вийде, тому термічні втрати істотно збільшуються. Слід знати, що в процесі роботи холодильної камери на цегляній або бетонній поверхні стін утворюється конденсат, який мінвата чудово вбирає. При поглинанні вологи у матеріалу істотно знижуються теплозберігаючі здатності, аж до повної втрати термоізоляційних властивостей. Виключити можливість утворення конденсату на стінах з мінераловатним утеплювачем практично неможливо з причини великої різниці внутрішньої й зовнішньої температури стін холодильника.

 Тобто насичення вологою неминуче, а це, крім зниження т теплоізоляційних характеристик, ще й істотне скорочення експлуатаційного періодуізоляції. Так, умінвати, що грає роль утеплювача в холодильних камерах, ефективний термін експлуатації не перевищує трьох років. Щоб отримати повне уявлення про обсяги фінансових вкладень, до цього можна тільки додати додатковий захист від механічного впливу, для чого використовуються металеві листи, а також застосування фіксуючих елементів і утворені внаслідок цього так звані «містки холоду», тобто місця, через які відбуваються відчутні термічні втрати.

Без-имени-11Ще один матеріал, який нерідко застосовується в якості теплоізоляції холодильних камер, це листовий пінополістирол або попросту пінопласт. Його коефіцієнт теплопровідності становить 0,04 Вт / мК, гігроскопічність пінополістиролу дуже низька, а механічна стійкість трохи вище, ніж у мінеральної вати. Але і тут існує кілька недоліків, які знижують ефективність використання пінопластів. І в першу чергу — це неможливість створити повністю монолітний термоізоляційний шар покриття.

Крім того, якщо використовувати пінопласт відповідної щільності, то фінансові вкладення будуть дуже і дуже значні. Щільність матеріалу для стін і стелі холодильної камери може варіюватися в переділах 35кг / куб.м, а щільність матеріалу для підлоги повинна бути не менше 40кг / куб.м. Пінополістирол вищевказаної щільності знайти досить проблематично. І не тому, що його не випускають, а тому, що заявлене виробником значення дуже рідко збігається з реальними показниками. Існує навіть якась негласна система розрахунку фактичної щільності пінопласту. Якщо вам потрібні листи з щільністю 25 кг / м3, то потрібно купувати пінополістирол з показником 35 кг / м3, хочете фактичну щільність 35 кг / м3, краще купити листи із заявленим показником 50 кг / м3. Не вірите? А ви почитайте на незалежних форумах про якість сучасної пінопласту і про його дійсних характеристиках, а не про тих, які пишуть на заводських упаковках. Чому так відбувається? Просто у зв’язку з високим рівнем конкуренції виробники пінополістиролу прагнуть до зниження вартості свого продукту. А як це робиться всім добре відомо. Так чи інакше, але пінопласт з причини свого невисокої якості і під впливом різних експлуатаційних факторів дуже швидко приходить в непридатність. Та й для облаштування теплоізоляційного шару так само доводиться використовувати кріпильні елементи, тобто мимоволі створювати всі ті ж містки холоду.

Тепер давайте розглянемо створення теплоізоляційного шару методом напилення пінополіуретану. Щільність даного матеріалу складає 0,022 Вт / мК, що значно нижче, ніж у мінеральної вати і пінопласту. Це означає, що товщина ізоляції з однаковим коефіцієнтом теплопровідності з пінопласту повинна бути в 1,5 рази, а з мінеральної вати в 1,7 рази товще, ніж з жорсткого пінополіуретану. Таким чином, використовуючи мінімальний шар пінополіуретану для ізоляції, створюється набагато більш ефективний тепловий бар’єр, ніж при застосуванні будь-яких інших матеріалів. Без-имени-12

Нанесення ізолюючого шару пінополіуретану на стіни, підлоги і стелі відбувається методом напилення, тобто утворюється монолітний і повністю герметичний шар термічного бар’єру. Причому теплоізоляція стелі холодильної камери з пінополіуретану не вимагає яких-небудь особливих підготовчих заходів, оскільки даний матеріал володіє чудовою адгезією практично до будь-яких поверхонь, заповнюючи собою всі щілини, тріщини і виїмки. У залежності від області покриття, Напилювана піна може володіти різною щільність при затвердінні. Так щільність ППУ для стін і стелі холодильної камери становить від 36кг / куб.м, щільність пінополіуретану для підлоги від 45кг / куб.м. Причому фактичні показники повністю відповідають заявленим, оскільки в своїй роботі ми використовуємо компоненти для напилення марки Basf.Dow, Bayer, що відрізняються найкращою якістю, а також найсучасніше високотехнологічне обладнання.

 Пінополіуретановий теплоізоляційний шар холодильної камери може бути практично будь-якої товщини, так як ППУ наносять пошарово, а після висихання виходить однорідна і монолітна термоізоляція. Ще одна перевага ізоляції стін холодильної камери пінополіуретаном — це повна несприйнятливість ППУ до дії вологи і високий показник механічної стійкості. До того ж пінополіуретан перешкоджає утворенню конденсату, що є важливим властивістю для холодильних камер.

 

Об

Play and enjoy at Glory's gaming suites .

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *