УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Ізоляція ємностей і цистерн пінополіуретаном (ППУ)

Без-имени-17

Без-имени-14Необхідність зберігання вихідної сировини, палива або кінцевого продукту виникає в багатьох сучасних технологічних процесах. Ось чому технологічні ємності, резервуари і цистерни є невід’ємними компонентами багатьох виробничих процесів у багатьох галузях російської економіки.

У ємностях і резервуарах містяться, як правило, рідкі та газоподібні матеріали, які необхідно утримувати при певній температурі. Якщо температурний режим всередині ємності не відповідає заданому: температура занадто висока або, навпаки, низька, вміст ємності може зіпсуватися, втратити свої функціональні властивості або втратити здатність до подальшої транспортуванні, перекачуванні подаючими насосами або вивантаженні. Ось чому в промисловості до технологічних ємностей і цистерн пред’являють підвищені вимоги щодо температурного режиму зберігання вмісту. Правильна, а найголовніше якісно виконана ізоляція ємностей і цистерн має вирішити такі проблеми:

Зменшити втрати тепла.

Гарантувати захист людей від контакту з поверхнею ємності.

Запобігти вміст ємності від замерзання взимку.

Запобігти вміст ємності від надмірного нагрівання влітку.

Знизити витрати на енергоносії за рахунок підвищення изотермичности. Температурний режим стає підтримувати легше і дешевше.

 Однак правильна і якісна ізоляція ємностей і резервуарів непросте завдання, оскільки вони мають складні геометричні форми, температурний режим на поверхні ємностей накладає обмеження на застосування клейових технологій, а можливості монтажу традиційних ізоляційних матеріалів утруднені , трудомісткі або недовговічні і неефективні. Для наочності на Рис. 1 представлений конструктив традиційної рулонної ізоляції, який широко застосовують при термоізоляції ємностей, резервуарів і цистерн.

Рис. 1Без-имени-15

Виходячи з схеми монтажу мінеральної вати представленої на Рис. 1 можна відзначити наступні суттєві недоліки:

Через те, що мінеральна вата встановлюється дискретно (плитами, рулонами) в ізоляційному шарі присутні зазори і щілини, через які можливі витоку тепла.

Величезна кількість фіксуючих скоб, за допомогою яких фіксується ізоляція до стінок резервуара, є «містками холодами». Через дані численні скоби буде активно йти тепло в атмосферу, що значно знизить ефект теплоізоляційного покриття.

При значній різниці температур між сталевою облицюванням і мінеральною ватою буде утворюватися конденсат. Мінеральна вата дуже гігроскопічна, від постійного конденсату її теплоізоляційні властивості будуть значно погіршуватися. У підсумку термін придатності такого утеплення складе не більше 3-х років.

Монтаж подібної ізоляції дуже трудомісткий і вимагає значних людино-годин.

У підсумку ізоляція ємності традиційним способом з використанням рулонних матеріалів виглядає наступним чином (див. Рис.2):

Рис.2Без-имени-16

Але час, як і технології не стоять на місці.

Резервуар ізольований за даною технологією виглядає наступним чином:

Рис. 4 Ізоляція котла ППУБез-имени-17

 ПЕНОПОЛИУРЕТАН- Лідер по теплоізоляційних властивостях серед інших матеріалів, що використовуються на сьогоднішній день. Коефіцієнт теплопровідності пінополіуретану становить 0,019-0,030 Вт / (м × К) .Секрет його в тому, що тільки 3% від обсягу ППУ становить твердий матеріал, а решта 97% складають закриті пори, заповнені ізоляційними газами і повітрям, які є поганим провідником тепла .

Так як пінополіуретан (ППУ) наноситься на ємності, резервуари і цистерни методом напилення, то тому не потрібні які-небудь додаткові кріпильні з’єднання. А високий показник адгезії рідкого пінополіуретану до металевих поверхонь робить його ідеальним для ізоляції ємностей і резервуарів різного призначення. Широкий діапазон робочих температур дозволяє застосовувати ізоляцію з ППУ при екстремально низьких температурах до -190 ° С у кріогенній промисловості, а також витримувати інтенсивний нагрів до + 150 ° С, а якщо необхідно то до + 250 ° С.

Рис. 5 Напилювання ППУ на технологічну ємністьБез-имени-18

Єдине чого не любить пінополіуретан — це пряме сонячне світло. Під дією ультрафіолету пінополіуретан починає темніти, термін його служби скорочується. Тому для захисту від УФ-випромінювання рекомендується вкривати ППУ захисним шаром. Це може бути спеціальна мастика або звичайна фасадна фарба.

Рис. 6 Утеплення днища нафтової ємності пінополіуретаномБез-имени-19

Низький коефіцієнт теплопровідності, здатність вспінюватися безпосередньо на ізольованої поверхні, заповнення всіляких тріщин і зазорів, створення міцного монолітного безшовного покриття, укупі з високим показником адгезії до будь-якої підстави, а також високі гідроізоляційні властивості і стійкість до впливу агресивних середовищ зумовило широкий спектр застосування пінополіуретану (ППУ) в різних сферах: утеплення ангарів та складських приміщень, утеплення покрівлі, ізоляція трубопроводів, утеплення балконів і лоджій, утеплення будинків та ін.

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *