УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Утеплення стелі мінеральною ватою: усвідомлена необхідність

817a0b87c8b4a5b09390d4c2ae24ca96_L

Кожен хоче жити в теплі і комфорті, але далеко не всі усвідомлюють важливість утеплення стелі в приватному будинку. Приділяючи підвищену увагу стінам, багато хто забуває про те, що основна маса теплого повітря з приміщення виходить саме через дах — вона має безпосередній контакт з навколишнім середовищем і в холодну пору року охолоджується швидше за інших частин будинку.

Втім, це стосується і міських багатоповерхівок — утеплювати виключно стіни недоцільно, бо в кутах приміщення, на стику утеплених стін і незахищеного стелі, можуть утворюватися містки холоду. Те ж саме можна сказати і про теплові втрати через пів — він теж потребує додаткового захисту. Комплекс заходів, спрямований на збереження в будинку тепла, починають зазвичай з стелі, застосовуючи найчастіше мінеральну вату. Пінопласт може не встати щільно в кутах будинку, в той час як м’яка і податлива вата може повністю закрити слабкі місця. Рекомендований плитний утеплювач, безумовно, зручніше і практичніше, проте його можна і потрібно комбінувати з рулонної ватою в місцях з’єднань вертикальних конструкцій будівлі з горизонтальними поверхнями.

uteplenie_potolka_minvatoj2Зовнішня теплоізоляція стель
Як і теплоізоляцію стін, утеплення стель мінватою можна проводити трьома способами:

зсередини
зовні
комбінованим методом.

Найефективніше інших, безумовно, зовнішнє утеплення. Воно не тільки краще зберігає тепло в житловому приміщенні, а й захищає покрівлю від перепадів вологості і температур. Якщо у будівлі плоский дах, то настил рулонного утеплювача можна проводити прямо по покрівлі, попередньо накритою пароізоляційною плівкою. Зазвичай плоский дах мають будови з великою площею — склади, ангари — тому рулонний утеплювач в цьому випадку більш виправданий з фінансової точки зору, ніж плитний теплоізолятор. Якщо ж виробляється зовнішнє утеплення приватного будинку з скатної дахом, то теплоізоляцію найкраще робити на зовнішній стороні горищного перекриття за допомогою мінераловатних плит.

Процес зовнішнього утеплення стелі мінеральною ватою простий і не вимагає багато часу. Поверхня горища необхідно очистити від сміття, на поверхню укладається шар пергаміну або іншого пароізоляційного матеріалу. По всій площі прибиваються дерев’яні рейки, відстань між якими потрібно зробити трохи менше, ніж ширина ватного мату. Між латами укладається утеплювач, який не повинен бути вище брусків! Категорично не можна утрамбовувати плиту мінеральної вати — порушиться волокниста структура, і теплоізолятор втратить неабияку частку своїх властивостей. Якщо раптом висота брусків недостатня, їх треба наростити. Тому обрешетка з деревини практичніше металевого каркаса, крім того, дерево, на відміну від металу, що не охолоджується. Мінераловатні панелі можна навіть не садити на клей — вони нікуди не подінуться. Зверху подібний «пиріг» накривається шаром гідроізоляції, і процес теплоізоляції даху можна вважати закінченим.

uteplenie_potolka_minvatoj3Утеплення стель зсередини

У будинку з мансардою або міській квартирі мова про зовнішній утепленні стелі не йде, тут можливо тільки теплоізоляція з боку житлового приміщення. Це набагато більш важкий і пролонгований у часі процес, при якому потрібно запастися не тільки терпінням, але і знаннями деяких тонкощів. Нюанси внутрішнього утеплення стелі мінватою полягають, насамперед, в грамотному настилі паробарьера і надійної гідроізоляції. Без цих необхідних складових частин утеплювач просто-напросто перестане виконувати свої прямі обов’язки. Ось лише одна цифра: покладений без гідробар’єра мінватним утеплювач за рік втрачає до 40% своїх теплоізоляційних властивостей!
Ви ж не хочете через три роки заново проводити роботи утепленню даху? Тоді ретельно вибирайте матеріал для гідроізоляції і акуратно клейте її на набиту обрешітку. Якщо стелі маленькі, допускається монтаж пергаміну прямо на поверхню. Потім набивається ще один каркас, між балками якого й укладаються мати утеплювача. Попередньо їх треба ретельно промазати схоплюють складом, відмінно підходить клей для кахлю. Для надійності мати необхідно закріпити степлером до решетування.

Якщо висота стель дозволяє, то можна провести двошарове утеплення стель мінеральною ватою. Перший шар знову покривається Крафтом або пергаміном, потім набивається ще один каркас з маленьких брусків. З чого вони будуть зроблені — з дерева, металу або пластику — при внутрішньому утепленні не настільки важливо. Рейкові напрямні бажано зробити перпендикулярно верхньому каркасу, тоді покладені навхрест панелі утеплювача будуть ще більш ефективно утримувати тепло. Нижнім шаром є дифузна пароізоляційна мембрана, яка буде поглинати всі пари, що йдуть знизу. Її треба укладати особливо ретельно, листи ріжуться з нахлестом і повинні заходити на стіни, вкриваючи тим самим кутові місця. Між мембраною і теплоізолятором повинно залишатися вільне місце: вентиляційний зазор сприятиме циркуляції повітря і не дозволить волозі скупчуватися на поверхні утеплювача. Підвищена увага до монтажу обрешітки і установці гідроізоляції обумовлено тим, що мінеральна вата вельми гігроскопічна і прекрасно вбирає вологу. Щоб вогкість не добралася до органічних волокон утеплювача і необхідні подібні заходи.

09 Feb 2008, Wirral, England, UK --- New Roof Loft Insulation --- Image by © Paul Thompson/Corbis

Комбіноване утеплення стелі, або як прискорити процес

Для підтримки постійно високої температури в ряді приміщень використовують комбіноване утеплення не тільки стель, але і стін. Це стосується лазень, саун, складів для зберігання особливо примхливих до перепадів температур фруктів та іншим будівлям. У цьому випадку монтаж мінеральної вати проводиться як з боку вулиці, так і з внутрішньої сторони приміщення. Це займає багато часу і сил, та й обходиться досить недешево. До речі, при утепленні стелі мінватою не можна забувати про прості заходи обережності. Працювати необхідно в спецодязі та респіраторі, навіть якщо в якості матеріалу утеплювача використовується не скловата.
Не варто забувати про бічні рейки обрешітки, якщо профілю зроблений з металу. Незахищені ватою балки можуть охолоджуватися, тому стики стін і стелі додатково утеплюють монтажною піною.

uteplenie_potolka_minvatoj5Прискорити процес теплоізоляції стель, а також значно підвищити ефективність теплоізоляції допоможе принципово інший метод утеплення, який не вимагає ні обрешітки, ні гідроізоляції, при цьому всі роботи закінчаться в той же день, коли почнуться. Цей спосіб — утеплення стелі пінополіутераном — знаходить все більш широке поширення серед найширших мас населення.
Майстри , які займаються тільки цим видом утеплення будинків, не дадуть збрехати: замовлень з кожним днем ​​стає все більше. Дійсно, ППУ — унікальний матеріал, що володіє видатними теплоізоляційними властивостями. Крім того, він не пропускає шум, абсолютно не схильний перепадів вологості і температур, екологічно безпечний і досить довговічний. Дрібнопориста структура полімеру, що складається з наповнених інертним газом осередків, дозволяє стінам дихати, завдяки чому в приміщенні завжди дихається легко і вільно. Плюс до всього його можна наносити в самих важкодоступних місцях як зверху, так і знизу, не боячись за те, що мінераловатна плита раптово обрушиться на красивий натяжна стеля. Надійний і якісний теплоізоляційний шар пінополіуретану нанесуть на стелю вашого будинку висококласні профі протягом однієї робочої зміни. Треба тільки подзвонити, і про холод в приміщенні можна забути як мінімум на найближчі 70-80 років!

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *