УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Дерев’яному стелі необхідно тепло із запасом міцності

5cf9cad94714c5577919c266171d935c_L

Ви знаєте, що близько третини накопичився в будинку тепла йде через стелю? Ось і багато хто не знає, тому відносяться до утеплення верхній поверхні свого житла дуже легковажно, згадуючи про це тоді, коли вже виконані ремонтні та оздоблювальні роботи на стінах і на підлозі. Тим часом, до утеплення стелі варто поставитися дуже уважно, бо ніякі товсті стіни або підлога з підігрівом не допоможе, якщо зверху буде задувати вітер.

Не варто забувати, що дах — самий уразливий ділянку будь-якої будови, більше інших схильний атмосферних впливів. Особливо це стосується дерев’яних будинків — при всій привабливості дерева як чудового природного матеріалу для будівництва, воно дуже вразливе з точки зору герметичності конструкції і теплоізоляції. Тому якщо ви утеплити свій будинок, то починати треба з утеплення дерев’яного стелі.

Зовні або зсередини?

Для початку порада: утеплювати стелю найкраще влітку, щоб до осені вся зайва волога, що міститься в теплоізоляторі, випарувалася. Безпосередньо утеплення дерев’яної стелі можна проводити двома способами:

зовні (утеплюючи підлогу горища, якщо він є)
зсередини (з боку кімнати)

Утеплення зовні ефективніше — воно дозволить зберегти стельове перекриття в теплі навіть у сильні морози, воно більш варіативно за матеріалами утеплювача — на підлогу горища можна насипати тирсу, керамзит, стружку. Крім того, товстий шар утеплювача (а він повинен бути не менше 15-20 см) нічого очікувати зменшувати розміри кімнати. У регіонах з особливо холодним кліматом нерідко практикується утеплення з обох сторін, значно скорочує витрати тепла, зате істотно підвищує навантаження на ваш гаманець.

uteplenie_derevjannogo_potolka_ppu1Утеплення стелі зовні
Головне при роботах на горищі — дотримання принципу «пирога», тобто певного порядку укладання шарів. Ближче до житлового приміщення повинен знаходитися пароізоляційний шар, що захищає утеплювач від вологи, що піднімається знизу з кімнати. Раніше в якості такого шару використовували руберойд або звичайний целофан, зараз з’явилися більш сучасні та ефективні матеріали, наприклад, пергамін. Другим йде шар (або декілька) безпосередньо утеплювача. Їх існує безліч — від мінеральної вати і пінопласту до керамзиту і пінополіуретану. Третій шар, що знаходиться ближче до неба — гідроізоляція, що захищає утеплювач від можливого протікання зверху. Подібний принцип двостороннього бутерброда обов’язковий, бо намоклий теплоізолятор швидко втрачає свою ефективність та вже через рік його теплові властивості знижуються майже на 80%.

Технологія утеплення стелі зовні зрозуміла. Стельове перекриття ретельно очищається від тирси, бруду та іншого сміття. Чисту поверхню необхідно обробити антисептиком, що запобігає появі цвілі і грибка. Монтаж утеплювача треба починати з ретельної закладення щілин по краях в місцях стику зі стінами та навколо отвору димоходу. Після цього акуратно укладається утеплювач на решту поверхню, зверху монтується гідроізоляція. Якщо горище планується використовувати в якості житлового або робочого приміщення, то залишається тільки покласти ламінат, плитку, лінолеум або будь-який інший обраний матеріал.

uteplenie_derevjannogo_potolka_ppu2Утеплення стелі зсередини
Утеплення дерев’яної стелі
Технологія утеплення дерев’яної стелі з боку кімнати така ж, як і при роботах на горищі, тільки шари відповідно укладаються в зворотному порядку. Ще різниця в тому, що знизу не покладеш як утеплювач сипучі матеріали. Спочатку слід законопатити або залити монтажною піною всі отвори і щілини. Потім за допомогою степлера монтується шар пергаміну або іншого пароізоляційного матеріалу. Потім на клей або за допомогою ниток кріпиться шар теплоізолятора. Монтувати його треба якомога щільніше і уважно стежити за тим, щоб не було щілин, через які буде непомітно зникати нагріте в приміщенні повітря. Після цього можна приступати до обробки стелі обраним матеріалом — навісними стелями з гіпсокартону, натяжними конструкціями або декоративними панелями. Перед цим необхідно передбачити вільне розташування електропроводів, інженерних комунікацій та інших конструкцій, розташованих на чорновому стелі.

Окрема порада для людей, які сумніваються у виборі матеріалу для фінішної обробки внутрішньої поверхні стелі. Настільки модні нині натяжні стелі не можна монтувати в новому, щойно побудованому будинку. І неважливо, чи буде це шовний стелю з ПВХ-плівки або безшовне тканинне полотно. Справа в тому, що протягом декількох перших років після будівлі дерев’яний будинок дає усадку приблизно на сантиметр щорічно. Якщо встановити натяжну конструкцію відразу, то можлива деформація кріпильного багета і розрив полотна, що призведе до необхідності заміни всього стелі. Тому монтувати натяжні стелі потрібно не раніше, ніж через 2-3 роки після зведення будівлі.
uteplenie_derevjannogo_potolka_ppu4Пінополіуретан: як багато в цьому звуці …

Вічне питання, що встає перед людиною, що збираються зайнятися утепленням дерев’яної стелі: який матеріал для утеплювача вибрати? На сьогоднішній день існує безліч варіантів утеплювачів.

Різні вати (мінеральна вата, скловата та інші). Буває як в рулонах, так і в плитах. Матеріал легкий, негорючий, що володіє непогані звукоізоляційні властивості. Але вати вельми чутливі до вологи. До того ж всі ці матеріали виробляються з використанням токсичних формальдегідних смол, тому їх ніяк не можна зарахувати до екологічно безпечних матеріалами. Виняток — ековата, але вона дуже дорога і, як показує практика, не завжди рентабельна для клієнта.
Пінопласт. Плити з пінопласту дуже популярні серед населення. Пінопласт відносно недорого коштує і простий в монтажі, але надзвичайно тендітна конструкція робить його недовговічним у використанні. До того ж він теж не відноситься до числа екологічно чистих матеріалів.
uteplenie_derevjannogo_potolka_ppu3

Найбільш оптимальним варіантом утеплення дерев’яного стелі є пінополіуретан (ППУ). Цей напилюваний матеріал володіє найвищими теплоізоляційними властивостями, абсолютно не реагує на перепади температури і вологості, не горить і не боїться комах. На відміну від тієї ж мінеральної вати, ППУ за допомогою армуючого покриття (зазвичай це скловолоконна сітка) намертво приклеюється до стелі і ніколи не сповзе. Рівна та безшовна поверхня виключає появу щілин, через які міг би вислизнути тепле повітря житлового приміщення. До всього іншого, це самий довговічний матеріал з усіх утеплювачів — згідно з дослідженнями експертів нашої компанії  термін служби ППУ складає більше 70 років.

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *