УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Утеплення ангарів та складських приміщень ППУ

Без-имени-11

У даній статті ми постараємося аргументовано обгрунтувати тезу, яка стверджує, що на сьогоднішній день одним з найефективніших, недорогих і швидких способів теплоізоляції великих нежитлових приміщень є утеплення пінополіуретаном.Без-имени-8

 Напевно, ні для кого не буде певним одкровенням твердження, що будова величезній площі і висоти, що не має якісної теплоізоляції, здатне за одну зиму збанкрутити свого власника за рахунок астрономічних витрат на опалення. Не потрібно володіти знаннями в області вищої математики, щоб розрахувати, у що обійдеться опалення обсягів, що вимірюються десятками тисяч кубометрів.

 Якщо подібна будова знаходиться не в субтропічному кліматичному поясі і середня зимова температура за його стінами коливається нижче нульової позначки шкали термометра, єдиним вирішенням проблеми підтримки необхідної температури всередині є якісна теплоізоляція. З цим аксіоматичним твердженням сперечатися ніхто не буде. Інше питання — це вибір типу цієї теплоізоляції і матеріалу, на основі якого вона буде реалізована. Зробимо короткий аналіз основних теплоізолюючих матеріалів і неупереджено порівняємо їх переваги і недоліки.

Основні типи теплоізоляційних матеріалів

Насамперед, потрібно зауважити, що всі теплоізоляційні матеріали поділяються на дві основні групи — неорганічні й органічні.

 Неорганічні теплоізоляційні матеріали

До найбільш поширених неорганічним теплоізоляційних матеріалів відносяться наступні:

 мінеральна вата;

скляне волокно (скловата);

піноскло.

Ми не будемо вдаватися в тонкощі технології виробництва цих матеріалів, оскільки це малоцікаво кінцевому споживачеві. Зупинимося на їх властивості.

Всі вищезазначені матеріали відрізняються вогнетривкістю, низькою теплопровідністю і стійкістю до хімічних і біологічних (цвіль, шкідники) впливів. Однак, незважаючи на вищезгадані переваги, вони володіють і рядом серйозних недоліків. Мінеральна вата і скловолокно відрізняються високою гігроскопічністю, яка призводить до того, що дані теплоізоляційні матеріали вже через кілька років приходять в повну непридатність, якщо не просочити їх спеціальними гидрофобизирующими (що додають водовідштовхувальні властивості) складами, а мінеральна вата вимагає ще й обов’язкової гідроізоляції.

Вищезазначених недоліків позбавлений такий утеплювач як піноскло, однак він має високу жорсткість, що обмежує його використання в умовах, де поверхня має складну форму.

 Здебільшого вищезгадані утеплювачі поставляються у вигляді блоків, які фіксуються за допомогою кріплень того чи іншого типу на стінах приміщення, що утеплюється. Це неминуче призводить до того, що пошкоджується цілісність конструкції, що, у свою чергу, в більшій чи меншій мірі знижує термін її служби. Можливий також варіант з кріпленням даних матеріалів за допомогою клею, але і цей спосіб має свої недоліки: клей тримає не так міцно, і в результаті перепаду температур може відбутися відшарування тих чи інших ділянок утеплювача. При обох способах кріплення, через те що теплоізоляційне покриття не є монолітним, неминуче будуть мати місце так звані містки холоду, що знижують загальну ефективність теплоізолюючого шару.

Можна згадати в цьому розділі ще такий матеріал як пінобетон, який є не просто теплоізоляційним матеріалом, а будівельним матеріалом з низькою теплопровідністю. Але це все-таки будівельний матеріал, а не утеплювач.Без-имени-9

 Органічні теплоізоляційні матеріали

До найбільш поширених органічним теплоізоляційним матеріалам можна віднести наступні:

 полістирол або пінопласт;

пінополіетилен;

пінополіуретан.

З першим типом з вищезгаданих органічних утеплювачів всі ми знайомі з дитинства: хто з нас не діставав улюблених батьків, водячи шматком пінопласту по склу? Цей легкий матеріал на 90% складається з повітря, а повітря, як відомо, хороший теплоізолятор. Утеплення пінополістиролом вже давно і широко застосовується, проте цей матеріал має один істотний недолік — він дуже крихкий.

 Пінополіетилен — один з найперспективніших сучасних матеріалів, володіє практично всіма перевагами пінополіуретану, про який мова піде трохи нижче. Але у нього також є істотний недолік — як і будь поліетилен, він не теплостійкий.

 Тепер перейдемо до розгляду властивостей пінополіуретану — матеріалу, що поєднує в собі всі позитивні якості вищезазначених теплоізоляторів і практично не має їх недоліків.

 Одне з головних переваг пінополіуретану — можливість напилення на поверхню будь-якого розміру і форми, завдяки чому виходить рівномірний шар теплоізолятора без будь-яких стиків або зазорів. В результаті — повна відсутність містків холоду.

Завдяки тому що пінополіуретан володіє виключно високою адгезією до поверхонь практично будь-якого типу абсолютно виключається можливість відшарування теплоізолюючого шару. Крім того, технологія напилення значно скорочує терміни проведення робіт по утепленню різних будов.Без-имени-10

 Пінополіуретан дуже ефективний і легкий: десятисантиметровий шар цієї речовини еквівалентний за своїм теплоізоляційним властивостям цегляній кладці товщиною в два з половиною метри. Легкість розглянутого матеріалу обумовлена ​​тим, що він на 85% — 97% (залежно від щільності) складається з повітря або газів.

 Пінополіуретан термостійкий і морозостійкий, що дозволяє використовувати його у всіх кліматичних зонах. Він не вимагає ніякої додаткової гідроізоляції, і навіть більше того — його жорстка різновид сама може служити відмінним гідроізолятором і широко застосовується в будівництві в цій якості.

 До ще одному перевазі даного матеріалу можна віднести відмінні шумоізоляційні властивості.

 З урахуванням усього вищесказаного, можна сміливо стверджувати, що саме пінополіуретан найбільше підходить для утеплення металоконструкцій типу ангарів. Легкість пінополіуретану дозволяє не дуже навантажувати конструкцію з металевого листа товщиною трохи більше 1 мм; теплостійкість знадобиться в спекотні літні місяці, коли метал розжарюється до дуже високих температур; морозостійкість дозволяє не побоюватися за міцність термоізолюючого шару навіть у люті морози, а відсутність щілин гарантує, що жодна крапля дорогоцінного тепла не просочиться назовні. Якщо додати до цього швидкість, з якою проводиться утеплення пінополіуретаном, стає ясно, що швидкобудуючі ангари і даний утеплювач просто створені одне для одного.

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *