УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Утеплення дерев’яних будинків за допомогою ППУ — в чому переваги методики і матеріалу?

Без-имени-14

Будівництво дерев’яних будинків, настільки властиве для України, як у колишні часи, так і сьогодні, пояснюється особливими властивостями цього екологічно чистого природного матеріалу, а також його достатком у наших лісах. Дерево відрізняється непоганими термоізоляційними властивостями, міцністю і довговічністю. Цей унікальний матеріал дихає, тому мікроклімат усередині приміщень завжди оптимальний. Крім усього перерахованого, дерево ще й естетично привабливо. Його структура, відтінена морилкою або просто покрита лаком, являє собою справжній витвір самого вправного майстра — природи.

Але навіть при всіх своїх позитивних якостях дерево потребує додаткової обробки і захисту, а вдома з цього матеріалу — в утепленні. Особливо гостро питання утеплення варто при будівництві будинків з профільованого або клеєного бруса, товщина яких менше, ніж у обробленого колоди. Однак і колода в місцях стиків не дає тієї товщини, яка дозволила б максимально знизити енергетичні витрати на підтримання оптимального мікроклімату. Що дає утеплення дерев’яного будинку:

  • Зниження витрат на опалення і кондиціонування
  • Додатковий захист від червиць та інших шкідників
  • Виключає можливість виникнення вологи, цвілі і грибка

Звичайно, ключовими цілями є продовження експлуатаційного терміну будови і забезпечення найвищого рівня комфорту. І тільки один з усіх існуючих на сьогоднішній день утеплювачів відповідає всім вимогам, які висуваються матеріалами при утепленні дерев’яних будинків. Це спінений поліуретан, про який ми розповімо трохи нижче. А поки ми пояснимо, чому ж так не догодили інші термоізоляційні матеріали.

Пінопласт можна монтувати тільки на спеціальний клейовий склад, який попросту закупорює деревину, не даючи їй дихати.Без-имени-10

Звичайно, лише один з них неприпустимий до застосування категорично, а використання інших попросту економічно недоцільно і малоефективно. Почнемо ми з самого відомого, але найнебезпечнішого варіанти — пінопласту. Цей матеріал — справжній вбивця. Але в чому ж його небезпека? Найстрашніше — це продукти горіння цього матеріалу. При цьому запалюється пінопласт дуже легко, а згорає швидко. У числі продуктів напіврозпаду близько 15 смертельно небезпечних летючих сполук. Час життя будь-яких істот у продуктах горіння пінопласту не перевищує 25-30 секунд.

Додаткова небезпека створюється самим фактором легкої займистості пінопласту. Для дерев’яних будинків це неприпустимо. Але і це не все. Пінопласт можна монтувати тільки на спеціальний клейовий склад, який попросту закупорює деревину, не даючи їй дихати. У будинку стає душно, волого, а це негативно позначається, як на самому матеріалі споруди і на її довговічності, так і на здоров’я людини. Таким чином, пінопласт можна забути.

Сипучі утеплювачі

Утеплення дерев’яного будинку тирсоюБез-имени-11

Тирса — дуже горючий матеріал. Утеплятися ними небезпечно. Більше того, вони схильні до гниття

Застосовуються найчастіше саме при утепленні дерев’яних будинків, оскільки вважаються екологічно чистими. Найчастіше так і є — це торф’яні суміші, тирсу або целюлозні наповнювачі. Все це похідні продукти дерева. За винятком того, що в них присутні деякі антипірени і антисептики, це дійсно екологічно чистий матеріал. Але застосування його невиправдано. По-перше, вони, хоч і оброблені антипіренами, але залишаються горючими утеплювачами, хоч інтенсивність горіння і буде трохи нижче. Але ключова проблема полягає в тому, що вони досить швидко злежуються, практично повністю втрачаючи ефективність.

Якщо на такий утеплювач потрапляє волога, то його сміливо можна викидати. Спочатку целюлозний матеріал набухає, розширюючись, а потім зсихається. Відбувається його «всихання» і зменшення в об’ємі. Утворюються порожнини всередині утеплених каркасів, тому ККД падає практично до нуля. Крім того, ці матеріали годяться тільки для каркасного утеплення, а це пов’язано з додатковими складнощами, витратами грошей і часу на монтаж.

Мінеральні ватиБез-имени-12

Мінеральна вата — це продукт, який виготовляється на основі мінералів — найчастіше базальтів вулканічного походження.

Звичайно, виробник сильно перебільшує, заповнюючи свої каталоги десятками різних видів мінеральних ват. По суті, всі вони однакові — це продукт, який виготовляється на основі мінералів — найчастіше базальтів вулканічного походження, а відмінність полягає лише в їх щільності і застосуванні тих чи інших добавок. Що стосується цих самих добавок, то відразу вимальовується один серйозний недолік. Як антисептик і сполучного елемента при виробництві мінеральної вати використовуються альдегіди мурашиної кислоти (у тому числі формаліну). Причому готовий продукт повільно, але вірно виділяє їх в повітря у вигляді летючих сполук, так званих летких формальдегідів. І назвати їх безпечними можна навіть із натяжкою — це токсичні речовини.

ВАЖЛИВО: Гострих отруєнь не відбувається лише тому, що в звичайних умовах коефіцієнт їх виділення вкрай низький, а дози, вдихувані людьми, мінімальні. Але варто тільки піддати мінеральну вату впливу високої температури або вогню, як інтенсивність виділення летких формальдегідів різко зростає.

Якщо ви колись були на складах мінеральної вати або навіть в приміщеннях, де в розпакованому вигляді вона лежала якийсь час, то ви напевно знаєте цей специфічний запах. Це не що інше, як формалін або летючі формальдегіди. Неправильно використовувати такі матеріали для утеплення екологічно чистого будинку.

Але і це далеко не все. Незважаючи на те, що мінеральна вата після спіненого поліуретану на другому місці за коефіцієнтом теплопровідності, тобто — високоефективна як утеплювач, у неї є ще маса недоліків:

Боязнь вологи — вода витісняє повітря з пор вати, в результаті чого її ефективність падає на дві третини

Наявність швів і стиків — вата випускається в рулонах або матах (аркушах), тому при монтажі утворюється багато стиків, особливо якщо доводиться утеплювати конструкції складних форм. Це призводить до зниження ККД готового результату

Недосконала технологія монтажу — вата кріпиться на пластикові анкера із застосуванням спеціального клею або без нього. Процес тривалий і трудомісткий

Виходячи з тих недоліків, які вже були перераховані, для монтажу мінеральної вати необхідно додатково застосування напівпроникних мембран, які не давали б потрапляти воді на сам матеріал, але дозволяли б парам води виходити разом з повітрям назовні, тобто — дихати. Також складнощі виникають і з обробкою мінеральної вати, та й експлуатаційний термін її не настільки великий — не більше 15-20 років. А після цього власника будинку чекає капітальний ремонт. Невиправдано.

Без-имени-13

Спінений поліуретан — особливий вид органічних полімочевінних сполук, побудованих на базі екологічно чистих природних компонентів

А тепер прийшов час розповісти про термоізоляційному матеріалі, який поєднує в собі всі позитивні якості, виключаючи недоліки. Це спінений поліуретан — особливий вид органічних полімочевінних сполук, побудованих на базі екологічно чистих природних компонентів. Ці компоненти є похідними продуктами сільськогосподарської діяльності. У результаті простих реакцій виробнику вдається отримати два компоненти, які взаємодіють між собою і з повітрям, внаслідок чого відбувається спінювання і насичення основи мікроскопічними бульбашками повітря. Взятий обсяг рідкого поліуретану збільшується в 70-100 разів за рахунок цього повітря, тобто, готовий утеплювач на 90% складається саме з повітряних бульбашок.

Технологія нанесення і її плюси

Для нанесення поліуретану застосовуються спеціальні установки. Вони в певній пропорції змішують компоненти поліуретану і відразу подають їх під тиском в пульверизатор. Майстер методом напилення тонким шаром завдає цей склад на поверхню, після чого протягом двох-трьох хвилин відбувається спінювання і збільшення основи в об’ємі. Повне застигання відбувається протягом двох-трьох годин. У цього способу нанесення наступні переваги:

Можливість обробки поверхонь будь-яких форм

Досягнення повної герметичності, завдяки заповненню всіх швів, стиків, поглиблень

Відсутність технологічних швів і необхідності в застосуванні додаткових монтажних елементів

Значна економія часу

Зручна та надійна обробка навіть самих важкодоступних місць

Спінений поліуретан рівним шаром покриває будь-які поверхні, будь то дерево, камінь або метал. Висока адгезія дозволяє йому надійно закріплюватися на підставі, яке не потребує якоїсь особливої ​​підготовки, особливо якщо мова йде про дерев’яному будинку. Але що з експлуатаційними властивостями спіненого поліуретану?

Експлуатаційні властивості спіненого поліуретану

Спінений поліуретан дуже міцний, витримує помірні механічні дії і термічні деформації підстави.

Характеристики цього матеріалу визначаються двома важливими складовими:

Мікроскопічні повітряні бульбашки — повітря відрізняється найнижчим коефіцієнтом теплопровідності, тому й спінений поліуретан є максимально ефективним утеплювачем. Коефіцієнт теплопровідності не більше 0,035 одиниць

Полімочевинне з’єднання — на 90% матеріал складається з повітря, а що залишилися 10% — це сполучні полімочевинні з’єднання. Вони відрізняються високим ступенем міцності і еластичності, тому спінений поліуретан дуже міцний, витримує помірні механічні дії і термічні деформації підстави. Щоб вам легше було оцінити рівень міцності спіненого поліуретану на основі полімочевінних сполук, сама полімочевина застосовується для гідроізоляції і абразивної захисту при влаштуванні промислових підлог

А тепер перейдемо до переваг матеріалу, крім повної герметичності і високої ефективності:

Мінімальна маса — вага одного кубометра цього унікального утеплювача не перевищує 11-ти кілограмів. Це дозволяє здійснювати комплексне утеплення, не ризикуючи перевищити допустимі навантаження на несучі конструкції

Матеріал є негорючим — спінений поліуретан не просто не горить і не підтримує горіння, він ще й не виділяє ніяких шкідливих речовин навіть під впливом вогню і високих температур. При цьому він значно підвищує рівень пожежної безпеки, захищаючи дерев’яна підстава від впливів вогню при локальних спалахи

Спіненим поліуретаном не страшна волога — коефіцієнт вологовбирання складає всього 1,5% від загального обсягу матеріалу, причому волога, яка на нього потрапить, не нанесе йому ніякого збитку

Матеріал не позбавляє дерево його властивостей — будинок буде продовжувати дихати, мікроклімат усередині буде оптимальним

Додаткова міцність і захист від шкідників — спінений поліуретан або ППУ додатково зміцнює конструкцію, а також захищає її від впливу дрібних шкідників

Довговічність — експлуатаційний термін спіненого поліуретану становить більше 50-ти років. І це лише підтверджений термін, а граничний поки ще навіть не встановлений

Матеріальна доступність і економічна доцільність — вартість такого утеплення цілком доступна, а за весь експлуатаційний термін поліуретан встигне окупитися кілька разів

Дуже важливо, що після повного застигання спінений поліуретан являє собою відмінну основу для практично всіх оздоблювальних матеріалів, за винятком важкого фасадного каменю. Це може бути і штукатурка, і вагонки на обрешітці, і обробка легким каменем або керамікою. Але за умови, що будинок дерев’яний, краще всього використовувати вагонку з натурального дерева для зовнішньої обробки.

Як відбувається утеплення дерев’яного будинку? Без-имени-15

Спінений поліуретан підходить для утеплення будь-яких елементів дерев’яних будинків і господарських будівель.

Процесом утеплення займаються професіонали. І на сьогоднішній день наша компанія — це найнадійніші фахівці в цій області. На об’єкт доставляється необхідне обладнання та матеріали, після чого фахівці приступають до роботи. Як правило, комплексне утеплення будинку займає від одного до трьох днів, в залежності від масштабів робіт. Рекомендується саме зовнішнє утеплення, яке додатково захищає стіни від зовнішніх негативних впливів саме дерев’яна підстава.

 

Поради майстра: При зовнішньому утепленні шар пінополіуретану наноситься на стіни зовні, після чого проводиться їх обробка. Рекомендується застосовувати не глухі види обробки, такі як штукатурка, а «дихаючі», такі як вентильовані фасади або дерев’яна вагонка по латах. Не варто побоюватися того, що усадка будинку зашкодить утеплювач.

Зрозуміло, що капітальна обробка дерев’яного будинку здійснюється вже після того, як пройшов етап основний усадки. У середньому це два-три роки. Згодом усадка триває, але дуже повільно, тому спінений поліуретан чудово її переносить, поступово адаптуючись під неї, завдяки своїй еластичності.

Спінений поліуретан підходить для утеплення будь-яких елементів дерев’яних будинків і господарських будівель. Крім того, його використовують для утеплення транспорту, виробничого устаткування, промислових об’єктів і т.п. Наша команда пропонує кращі умови надання послуг, дає гарантії якості, а також надає інформаційну підтримку. Для цього можна напряму зв’язатися з їх представниками, використовуючи «Контактна інформація».

Підбиваючи підсумки…

На закінчення хочеться зробити акцент на настільки важливою складовою, як екологічна чистота матеріалу. Двадцять перше століття характеризується підвищеною увагою до питань екології, так як люди нарешті прийшли до усвідомлення того, що їх діяльність згубно позначається на довкіллі. Навіть шифер, який ще п’ять років тому вважався звичайним будівельним матеріалом, сьогодні поза законом, оскільки до його складу входить азбест.

Спінений поліуретан ж є абсолютно нешкідливим і екологічно чистим матеріалом, тому йому не загрожує опинитися в списку заборонених матеріалів ні сьогодні, ні післязавтра. Він поєднує в собі все краще, що повинен поєднувати в собі утеплювач, що відповідає всім вимогам сучасного суспільства. І не виникає ні найменших сумнівів у тому, що цей матеріал ще багато десятків років не буде витіснений якими-небудь аналогами.

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *