УТЕПЛЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ.  Пінополіуреан (ППУ). Напилення та заливка

Правильне утеплення каркасного будинку із застосуванням високоефективних матеріалів

Без-имени-3

Технології каркасного будівництва не є чимось принципово новим для Росії, а в сусідній Фінляндії такий спосіб зведення будинків користується особливо високою популярністю. Технічний прогрес і безліч досягнень в області таких наук, як хімія, наприклад, дозволили розробити масу додаткових матеріалів, що застосовуються для обшивки каркасних будинків. Це породило і масу різновидів цих будов, які на даний момент найбільш доступні за собівартістю. Іноді ціна на утеплювач для каркасного будинку може досягати половини його загальної вартості. І пояснюється це особливістю самої конструкції.

Що таке каркасний будинок?

Основою цього будови є дерев’яний або рідше металевий каркас. Зовні і зсередини він обшивається вибраними замовником матеріалами. Це можуть бути ОСБ плити або фанера, сендвіч панелі або який-небудь інший листовий твердий матеріал. У такої технології будівництва маса переваг, включаючи високу швидкість зведення, мала вага самої будови, доступну ціну. Але, як і будь-яке інше будівля, каркасний будинок потребує утеплення.

Що пропонується підрядниками?

На жаль, часто пропозиції підрядників диктуються міркуваннями економії, тому в числі перших варіантів ви можете почути наступне:

Сендвіч панелі вже є утеплювачем, тому додаткові заходи вам не потрібні

Використовуємо тирсу або торф — це ефективно і екологічно чисто

Пінопласт — це вирішення всіх проблем

Але під кожним з цих тверджень ховається тільки одне — жадоба грошей. Розглянемо докладніше кожен із запропонованих варіантів.

Сендвіч панелі

 Дійсно, сендвіч панелі самі по собі є утеплювачем, так як їх основу складає спінений поліуретан — дуже ефективний термоізоляційний матеріал, укладений між двома листами оболонки. Як правило, зовнішній шар — це або профільований метал (профнастил), або інше декоративне покриття, яке «дивиться» назовні. Другий шар — внутрішній, тому він плоский і рівний. Ці панелі нашиваються на каркас і виконують відразу дві функції: надають будові нормальний зовнішній вигляд і додатково захищають внутрішній простір від зовнішніх впливів. Але це не утеплювач. Чого не вистачає сендвіч панелям:

Герметичності — між окремими панелями утворюються стики, які згодом і стануть мостами холоду

Ефективності — як правило, товщина сендвіч панелей не велика. Якщо порівнювати їх з цегляною кладкою, наприклад, або стіною з дерев’яного бруса, то останні будуть і то куди ефективніше утримувати тепло.

Без-имени-1ВАЖЛИВО: Сендвіч панелі можуть застосовуватися як оздоблювальний матеріал, але не як самостійний утеплювач.

Пінопласт або екструдований пінополістиролБез-имени-6

А ось це улюблена тема для будь-якого підрядника! Пінопласт один із найдешевших (навіть у порівнянні з тирсою) і легко монтуються на швидку руку матеріалів. У випадку з каркасними будинками пінопласт просто вклеюється в порожнину стіни на полімерний клей, який навіть не забезпечує щільного прилягання листів. Але найстрашніше навіть не це:

 

Пінопласт

Висока горючість — це один з ключових недоліків цього матеріалу. Він не просто горить — він палає, виділяючи при цьому токсичні речовини, що вбивають все живе! Тому його застосування навіть для зовнішнього утеплення вкрай небезпечно

Крім того, пінопласт недостатньо ефективний, оскільки є листовим і тендітним матеріалом. Він не витримує механічних навантажень, тому не підійде для утеплення підлоги, наприклад. Навіть якщо в підлозі передбачені ніші, які згодом будуть обшиті дошкою, ефективність від пінопласту буде мінімальною, а небезпека — гранично високою.

 

Поради майстра: При утепленні зсередини, такий метод утеплення забирає значну площу приміщення.

 

Що насправді можна і потрібно застосовувати?

 

Каркасний будинок унікальний тим, що і стіни і перекриття в ньому виконані по одному і тому ж принципу. По суті, це порожниста конструкція, для утеплення якої оптимально застосування заповнюють матеріалів. Але для початку розглянемо деякі листові матеріали, застосування яких все ж допустимо, але лише за умови їх правильного монтажу. І одним з таких матеріалів є базальтова вата. Поставляється вона в пачках по 10-20 листів, розміром часто 50 × 100 см (може варіюватися). Товщина матеріалу, як і його щільність, теж може бути різною (підбирається відповідно до параметрами каркаса).

 

Щоб утеплення стін каркасного будинку було ефективним, необхідно виконати наступне:

Забезпечити хорошу гідроізоляцію — при попаданні вологи на базальтову вату, втрачається близько 30-40% її ефективності

Забезпечити ефективну пароізоляцію — вона не дає волозі скупчуватися в міжстінному просторі

Підібрати вату точно за розміром — плити базальтової вати не повинні бовтатися всередині каркаса. Вони повинні сидіти максимально щільно, як до самих обшивальні плитам, так і до елементів каркаса

Якщо плити мінеральної вати підібрані за розміром правильно, то для їх монтажу вам не буде потрібно застосовувати додаткові елементи, і це добре. Але не варто забувати і про недоліки цього матеріалу і способу утеплення:

 

У мінеральних ватах містяться шкідливі речовини — це деякі хімічні сполучні елементи, які з плином часу можуть проникати у внутрішнє середовище будинку

Наявність стиків — цей матеріал не забезпечує повної герметичності, тому при подальших деформаціях конструкції обов’язково виникнуть мости холоду

Досить велика маса — в цілому цей матеріал може збільшити вагу будинку з площею в 100 м2 приблизно на 1,5-2 тонни, що чимало для каркасної конструкції

Ще один вагомий мінус — витрати часу і сил. Само утеплення тільки лише стін будинку може відняти більше часу, ніж їх повне зведення та оздоблення. І при обліку відносно невисокою ефективності від цього матеріалу все ж краще відмовитися.

 

 

Якими властивостями повинен володіти утеплювач для каркасного будинку?

 

Знаючи особливості конструкції і процесу зведення каркасного будинку, нескладно виявити основні якості, якими повинен відрізнятися утеплювач:

 

Легкість — як правило, каркасні будинки зводяться на легких пальових фундаментах, тому перевантажувати конструкцію не можна

Еластичність — каркасні будинки «рухливі». Тобто, сам каркас може трохи зміщуватися під впливом сильного вітру, наприклад, або переміщень грунту. Для самої конструкції це не страшно — інженери враховують це на етапі проектування, але от утеплювач від цього може постраждати

Стійкість до впливу вологи — якщо планується використання дихаючих оздоблювальних матеріалів, то і матеріал не повинен закупорювати стіни. А тому стійкість до впливу вологи є однією з основних вимог

Забезпечення герметичності — в ідеалі це має бути безшовний утеплювач, який можна було б застосувати і для утеплення стін, і для термоізоляції покрівлі, підлог і перекриттів

Невисока горючість — дозволяє значно підвищити рівень пожежної безпеки

До цих властивостей можна сміливо додати такі позитивні якості матеріалу, як довговічність, стійкість до будь-яким зовнішнім впливам.

 

Загальні рекомендації з вибору теплоізоляційного матеріалу

 

Крім усього вищесказаного, можна виділити ще один дуже важливий момент. В ідеалі весь будинок повинен утеплятися одним і тим же утеплювачем. Справа в тому, що у різних матеріалів не тільки різні експлуатаційні характеристики, але й термін служби їх може різнитися на 20-30 років. Тому необхідно вибрати такий матеріал, який відрізнявся б максимальною довговічністю, що дозволить уникнути необхідності в проведенні локальних ремонтів для окремих елементів будинку згодом. І оптимальним рішенням на сьогоднішній день є Напилювана термоізоляція ППУ. Це спінений поліуретан, який вже згадувався вище — він лягає в основу виготовлення сендвіч панелей, і це не випадково.

 

Спінений поліуретан відповідає всім перерахованим вище вимогам одночасно! Більше того, він також відрізняється хімічною стійкістю і рядом додаткових переваг, які дуже важливі при утепленні каркасних будинків.

 

Експлуатаційні властивості спіненого поліуретану :

Мала вага — один кубометр матеріалу важить не більше десяти кілограмів

Довговічність — термін служби складає не менше 50-ти років

Міцність і еластичність — матеріал благополучно переносить навіть сильні деформації основи

Стійкість до впливу вологи — коефіцієнт вологовбирання не перевищує 2%

Низька горючість — матеріал не підтримує горіння, підвищуючи рівень пожежної безпеки дерев’яних каркасних будинків

Висока міцність — застиглий моноліт пінополіуретану надає конструкції додаткової міцності, виступаючи в ролі сполучного компонента

 

Поради майстра: Поліуретан в рідкому вигляді наноситься методом напилення на будь-які підстави: метал, дерево, камінь і т.п. Протягом перших декількох секунд він спінюється, збільшуючись в обсязі в 60-100 разів, залежно від конкретної марки матеріалу. Таким чином, вдається досягти повної герметичності на поверхнях будь-яких форм. Збиваючи, поліуретан заповнює порожнину всередині стіни, під покрівлею або в перекриттях. Надлишки згодом без зусиль можна видалити, але в більшості випадків обробка проводиться безпосередньо по застиглому поліуретану, який є для цих цілей прекрасним підставою.

Пінополіуретан для утеплення каркасного будинку

Пінополіуретан завдяки антипіренами у своєму складі має низький ступінь горючості — гасне в перші ж хвилини після пожежі

 

Особливості утеплення каркасного будинку поліуретаном

Фахівці доставляють на об’єкт спеціальне обладнання, яке допомагає в точних пропорціях змішувати компоненти і розпорошувати їх на утеплять поверхню. Цей процес чимось нагадує фарбування. Сам метод дозволяє значно заощадити час, а також полегшує роботу по утепленню конструкцій складних форм, наприклад, покрівлі. До переваг даного методу також відноситься:

Відсутність необхідності в складній підготовці основи

Відсутність необхідності використання додаткових кріпильних елементів

Досягнення повної герметичності

При утепленні стін, підлоги, перегородок і покрівлі фахівці враховують параметри каркаса, а саме — товщину лагів, виходячи на необхідну товщину і повністю заповнюючи порожнину. Це дозволяє не тільки домогтися максимально високої ефективності при утепленні, але ще й додатково підвищити рівень звукоізоляції.

Економія часу колосальна, так як матеріал повністю схоплюється і набирає міцність вже через кілька годин після нанесення. Тому на утеплення всього будинку, включаючи підлоги та покрівлю, може піти не більше двох днів. На жаль, провести утеплення каркасного будинку поліуретаном самостійно неможливо, оскільки процес вимагає застосування високотехнологічного обладнання, але звернувшись до професіоналів нашої компанії, можна не просто отримати якісний результат в найкоротші терміни, але ще й додатково заощадити!

 

Об

ОСТАВИТЬ СВОЙ КОММЕНТАРИЙ

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *